Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2016

Βιβλιοπαρουσίαση: Ιππόν

Μια κρύα νύχτα του χειμώνα, ο Σεμπαστιάν, 13 ετών, ετοιμάζεται να περάσει μια συμπαθητική βραδιά με τη συντροφιά της Ζυστίν, της φοιτήτριας που έχει αναλάβει να τον βοηθάει στα μαθήματά του όταν λείπουν οι γονείς του. Ένας επικίνδυνος κακοποιός εισβάλλει στο σπίτι. Ο Σεμπαστιάν όμως γνωρίζει από τζούντο και πολεμικές τέχνες. Μια ιστορία που σου κόβει την ανάσα.

Ιππόν: όρος του τζούντο για την καθοριστική κίνηση που προσφέρει την νίκη.

Ένα βιβλίο ικανό όχι απλά «να σου κόψει την ανάσα» όπως αναφέρεται στο οπισθόφυλλο, αλλά και να προκαλέσει πολλές συζητήσεις και διαφωνίες σχετικά με το τι πρέπει και τι δεν πρέπει να διαβάζουν τα παιδιά και οι έφηβοι. 

Αν και θεωρείται κατάλληλο για παιδιά και νέους από 12 ετών, πολλές από τις σκηνές που περιγράφονται θυμίζουν αστυνομικό θρίλερ της τηλεόρασης, με αρκετή δόση έντασης και αίματος.

Ερωτικές επιθυμίες ενός εφήβου για την κοπέλα που τον βοηθάει στα μαθήματα και τον προσέχει όταν λείπουν οι δικοί του, μακιαβελλικά σχέδια για να την αναγκάσει να του δείξει το στήθος της, ένας «ψυχοπαθής δολοφόνος» με ένα κοφτερό ξυράφι που δολοφονεί κόβοντας το λαιμό των θυμάτων του, ένα ανελέητο κυνηγητό μέσα στο σπίτι που κρατάει περίπου για το μισό βιβλίο...

Καλογραμμένο με γλαφυρές περιγραφές και πλούσιο λεξιλόγιο (ακόμα και στις πλέον τρομακτικές του σκηνές), διατηρεί έναν συνεχώς γρήγορο –καταιγιστικό ρυθμό δράσης. Η σκηνή της καταδίωξης περιγράφεται στιγμή –στιγμή, όχι απλά κρατώντας τον αναγνώστη σε αγωνία, αλλά προκαλώντας του και μια αρκετά μεγάλη δόση φόβου και άγχους. 

Μολονότι τα σύγχρονα παιδιά είναι εθισμένα στη βία από την τηλεόραση, η ανάγνωση μιας ιστορίας για έναν ψυχοπαθή δολοφόνο που μπαίνει από ένα παράθυρο στο κλειδωμένο σπίτι ενός εφήβου, μπορεί να τρομάξει αρκετά παιδιά και να κλονίσει την ασφάλεια που νιώθουν στο σπίτι τους. Αν ήταν ταινία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «κλειστοφοβικό ψυχολογικό θρίλερ», ενώ τα συναισθήματα που γεννά μοιάζουν πολύ με εκείνα της κινηματογραφικής επιτυχίας «Δωμάτιο Πανικού» με την Τζόντι Φόστερ. 

Ένα ωραίο βιβλίο που μάλλον θα έπρεπε να απευθύνεται σε αναγνώστες λίγο μεγαλύτερης ηλικίας (14-15 ετών) που δεν φοβούνται εύκολα...


Αποσπάσματα από το βιβλίο:

Σελ.19 -20

«Όσο ο μπαμπάς και η μαμά αρνούνται να παραδεχτούν ότι βρίσκεται σε ηλικία να μένει μόνος του όταν εκείνοι βγαίνουν τα βράδια, θα υπάρχουν μπέημπυ-σήτερ στο σπίτι. Τουλάχιστον ας είναι του αντίθετου φύλου για να θρέφουν τις πρώτες ερωτικές φαντασιώσεις του. 

Με την Ζυστίν είναι πανευτυχής: το στήθος της τον γοητεύει. Επιπλέον είναι ξανθιά, άλλο ένα στοιχείο που αναστατώνει ηδονικά την εκκολαπτόμενη λίμπιντο του πρώιμου εφήβου. 

Η επιείκεια των γονιών του δεν θα είναι αιώνια. Ο Σεμπάστιαν λοιπόν ορκίστηκε να δοκιμάσει την τύχη του το συντομότερο δυνατόν. Βάζει τα δυνατά του για να καταφέρει να γοητεύσει τη Ζυστίν. Η διαφορά ηλικίας δεν του φαίνεται να αποτελεί ανυπέρβλητο εμπόδιο. 

Στο κάτω κάτω, αν η δεσποινίς αποδειχθεί ατίθαση στη γοητεία του, τότε θα εφαρμόσει χαράι- γκόσι και μετά κατάμε – ουάζα! 

Προβολή των γοφών, ακινητοποίηση στο δάπεδο και η κούκλα θα βρεθεί στο έλεός του». 


Σελ 42-43

«Ο Σεμπάστιαν δεν καταφέρνει να υψώσει τη φωνή του. Σκέφτεται και πάλι ότι είναι ένας ηλίθιος φοβητσιάρης και σπρώχνει την πόρτα της κουζίνας. 

Η Ζυστίν κείτεται στο πάτωμα με τα χέρια τεντωμένα μέσα σε μια λίμνη αίματος και ο λαιμός της είναι σκισμένος απ’ άκρη σε άκρη. 

Τα ανεστραμμένα μάτια της κοιτάζουν τον Σεμπάστιαν, που στέκεται αποσβολωμένος στο κατώφλι της πόρτας. Βγάζει μια άναρθρη κραυγή τρόμου και νιώθει να του ανεβαίνει το στομάχι μέχρι το λαρύγγι. 

Εκείνη τη στιγμή χτυπά το τηλέφωνο».

Τίτλος: ΙΠΠΟΝ
Τίτλος Πρωτοτύπου: IPPON
Συγγραφέας(είς): ΟΠΕΛ ΖΑΝ-ΧΙΟΥΖ
Γλώσσα Πρωτοτύπου: ΓΑΛΛΙΚΑ
Μεταφραστής: ΤΣΟΛΑΚΕΛΛΗ ΕΙΡΗΝΗ
Χρονολογία έκδοσης: Νοέμβριος 2005

Ιωάννα Αγγέλου
Ειδική Παιδαγωγός - Νηπιαγωγός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου