Μελέτη που έγινε σε 9 διαφορετικά κέντρα της Μεσογείου, μεταξύ του 2014 και του 2015, για την αντίληψη που έχουν οι γυναίκες που πάσχουν από Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου (ΙΦΝΕ) αναφορικά με την επίδραση της νόσου στη γονιμότητα και την εγκυμοσύνη, διαπίστωσε ότι δυστυχώς η νόσος επηρεάζει αρνητικά τη ζωή τους σε πολύ μεγάλο βαθμό και ο φόβος τους είναι τόσο μεγάλος που οι περισσότερες επιλέγουν να μην κάνουν παιδιά.
Στη μελέτη συμμετείχαν 348 γυναίκες με ΙΦΝΕ ηλικίας 16-50 ετών (μέση ηλικία 37,4 έτη). Το 50% εξ αυτών έπασχαν από ελκώδη κολίτιδα, το 49,4% από νόσο του Crohn και ένα 0,6% από αδιευκρίνιστη κολίτιδα. Όλες οι ασθενείς απάντησαν σε ένα ερωτηματολόγιο που βασίστηκε στις κατευθυντήριες οδηγίες της ECCO (European Crohn’s and Colitis Organization).
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης την οποία έδωσε στη δημοσιότητα το Ελληνικό Ίδρυμα Γαστρεντερολογίας & Διατροφής (ΕΛ.Ι.ΓΑΣΤ.), πάνω από το 60% των γυναικών αυτών φοβόταν ότι η νόσος τους ή η θεραπεία που παίρνουν για να την αντιμετωπίσουν μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση κάποιας επιπλοκής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και να προκαλέσει θανάσιμο κακό τόσο στις ίδιες, όσο και στο νεογέννητο. Επίσης, θεωρούν ότι μπορεί η νόσος να μεταδοθεί στο νεογνό ή ότι θα βλάψουν το παιδί εάν θηλάσουν.
Επιπλέον, οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι μόνο όσες γυναίκες αποφάσισαν να επισκεφθούν κάποιον ειδικό και να τον συμβουλευτούν τελικά πήραν την απόφαση να τεκνοποιήσουν και να αποκτήσουν παιδί.
Επίσης, οι γυναίκες που είχαν πιο υψηλό επίπεδο μόρφωσης ήταν πιο πιθανό να αποφασίσουν να μείνουν έγκυες και τελικά να τεκνοποιήσουν.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η μελέτη αυτή δυστυχώς επιβεβαίωσε το γεγονός, ότι οι γυναίκες που πάσχουν από Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου (ΙΦΝΕ), διατηρούν λανθασμένες αντιλήψεις όσον αφορά την πιθανότητα να μείνουν έγκυες και να φέρουν στον κόσμο ένα παιδί φοβούμενες τόσο την έκβαση της νόσου τους όσο και το να μην κάνουν κακό στο μωρό τους.
Οι ειδικοί συμβουλεύουν τις γυναίκες που πάσχουν από Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου (ΙΦΝΕ) να συζητήσουν με το γιατρό τους ή κάποιον ειδικό ώστε να ενημερωθούν πλήρως και να κατανοήσουν ότι, τόσο η νόσος όσο και η θεραπεία αυτής δεν επιφέρουν καμία επίπτωση στη γονιμότητα τους.
Πηγή: Ναυτεμπορική
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου