Μπορεί μια νεοφυής επιχείρηση να συνδυάσει την υγεία, την τεχνολογία και την τέχνη; Η απάντηση είναι ναι. Εχοντας ως δεδομένο ότι περισσότεροι από 40 εκατ. άνθρωποι στον κόσμο ζουν με νευρομυϊκές, αισθητηριακές και γνωστικές διαταραχές όπως ο αυτισμός και οι εγκεφαλικοί τραυματισμοί, η νεοσύστατη start-up Filisia έχει ως σκοπό να κάνει την αποκατάσταση αυτών των ανθρώπων οικονομικότερη, αποτελεσματικότερη και διασκεδαστική μέσω των παιχνιδιών και της μουσικής έκφρασης.
Μιλώντας στην «Κ», η 26χρονη συνιδρύτρια και υπεύθυνη ανάπτυξης της εταιρείας, κ. Ειρήνη Μαλλιαράκη, περιγράφει: «Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει αρκετή έρευνα για το πώς τα παιχνίδια και η μουσική, που έχουν σχεδιαστεί από ειδικούς θεραπευτές, μπορούν να ανακουφίσουν από τα αρνητικά συναισθήματα, να ενθαρρύνουν τη συμμετοχή σε ασκήσεις και να υποστηρίξουν την ανάπτυξη διαφόρων δεξιοτήτων. Το πρώτο μας προϊόν, “Monoma”, έχει σχεδιαστεί με τη βοήθεια 80 και πλέον ειδικών παιδαγωγών και θεραπευτών και χρησιμοποιεί τις παραπάνω πρακτικές για να υποστηρίξει την ειδική εκπαίδευση και την αποκατάσταση. Αποτελείται από αποσπώμενες, δυναμικές συσκευές που περιέχουν αισθητήρες και φώτα.Οι θεραπευτές μπορούν να επιλέξουν ασκησεις που συνδυάζουν μουσική, ήχους, χρώματα και φως. Ακόμα συλλέγονται δεδομένα ώστε ετσι να γίνεται ευκολότερη η παρακολούθηση της πρόοδου των χρηστών.
Το όνομα της επιχείρησης είναι εμπνευσμένο από την ηρωίδα Φιλησία, του μυθιστορήματος του αρθρογράφου της «Κ» κ. Τάκη Θεοδωρόπουλου, «Το μυθιστόρημα του Ξενοφώντα». Το όνομα του προϊόντος «Monoma», βασίζεται στο cd single των Stereo Nova. «Η ιδέα γεννήθηκε στις αρχές του 2014, οπότε και ξεκινήσαμε να δουλεύουμε με την Εταιρεία Προστασίας Σπαστικών και το Εθνικό Ιδρυμα αποκατάστασης στην Αθήνα. Οι Ελληνες θεραπευτές ήταν ενθουσιασμένοι με αυτή την προσέγγιση και βοήθησαν ουσιαστικά στην ανάπτυξη της πατέντας».
Η ομάδα άρχισε σιγά σιγά να μεγαλώνει και να διακρίνεται σε ελληνικούς και διεθνείς οργανισμούς για τον κοινωνικό της αντίκτυπο και την καινοτόμο προσέγγιση στην υγεία και την εκπαίδευση. Συγκεκριμένα, έλαβε μεγάλη υποστήριξη από το Ιδρυμα Αγγελοπούλου, τον οργανισμό Ashoka, την Boehringer Ingelheim Eλλάδας, το Impact Hub και το Orange Grove στην Αθήνα. Αυτή η υποστήριξη βοήθησε στην έρευνα και ανάπτυξη του προϊόντος. «Διακριθήκαμε σε διαγωνισμούς της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, του Clinton Global Initiative University και του Πανεπιστημίου του Stanford». To φθινόπωρο του 2014 η Filisia έλαβε ετήσια χρηματοδότηση από το UK Trade and Investment της αγγλικής κυβέρνησης, οπότε και τα ιδρυτικά της μέλη μετακόμισαν στο Λονδίνο. «Πραγματοποιήσαμε την πρώτη φάση κλινικών μελετών με το τμήμα ειδικής αγωγής του πανεπιστημίου του Birmingham, το Hamilton School και αυτιστικούς μαθητές και λάβαμε στήριξη από ιδιώτες επενδυτές. Δουλέψαμε εντατικά με πολλούς ειδικούς παιδαγωγούς, σχολεία και μεταπωλητές τεχνολογίας. Μεταπωλητές, γονείς και ειδικά σχολεία ζήτησαν να το δοκιμάσουν και να το αγοράσουν».
Η Filisia έχει έδρα το Λονδίνο και την Αθήνα και αποτελείται από 6 μηχανικούς, σχεδιαστές, μουσικούς και συμβούλους. Αυτό το διάστημα, πραγματοποιείται η δεύτερη φάση των κλινικών μελετών με το
πανεπιστήμιο του Birmingham και υπάρχει επιπλέον συνεργασία με το πανεπιστήμιο του Goldsmith’s στο Λονδίνο. Ακόμα, σχεδιάζεται πιλοτικό πρόγραμμα με τη MENCAP, τον μεγαλύτερο οργανισμό για ανθρώπους με γνωσιακές δυσκολίες.
Ομορφα και λειτουργικά
«Θέλουμε να αποβάλουμε το στίγμα της αναπηρίας και να δημιουργήσουμε συστήματα που είναι όμορφα και λειτουργικά. Βλέπουμε πως ο κλάδος της υγείας και της αποκατάστασης κινείται προς δια-συνδεδεμένους και δυναμικούς συνδυασμούς συσκευών, λογισμικού, και δεδομένων. Θέλουμε να συνεχίσουμε να δουλεύουμε με τους ενδιαφερόμενους, τους παιδαγωγούς τους και την ερευνητική κοινότητα και να αναπτύσσουμε συστήματα που ξεκλειδώνουν τις ικανότητές τους και εξυπηρετούν τις ανάγκες τους. Φανταζόμαστε μια κοινωνία όπου άνθρωποι όλων των ηλικιών και των ικανοτήτων θα μπορούν να ζουν και να εκφράζονται με τις δικές τους δυνάμεις».
Την άνοιξη του 2016 ολοκληρώνεται ο μεγαλύτερος και κρισιμότερος γύρος χρηματοδότησης που θα βοηθήσει να προχωρήσει το project στη βιομηχανική παραγωγή των συστημάτων (απευθείας στήριξη μέσω της πλατφόρμας crowdcube.com).
Πηγή: Καθημερινή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου