Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2016

Μπόρσι: Μάθε παιδί μου γράμματα, αλλά πώς…

Το Μπόρσι, το όμορφο χωριό που βρίσκεται στη βορειοανατολική Ηλεία, διαθέτει νηπιαγωγείο και διθέσιο δημοτικό σχολείο, κάτι που θεωρείται (και δικαιολογημένα) σημαντικό πλεονέκτημα τη σημερινή εποχή, αφού τα παιδιά τόσο του χωριού όσο και των γύρω χωριών, δεν χρειάζεται να κάνουν ταξίδι στη… Βάρδα. Είναι το μοναδικό σχολείο που έχει απομείνει στην περιοχή.

Όμως, παρά τις προσπάθειες του προέδρου της Κοινότητας Χρήστου Παναγόπουλου και τις ηρωικές προσπάθειες των δύο δασκάλων, το σχολείο δεν διαθέτει τις απαραίτητες υλικοτεχνικές υποδομές και στις περιπτώσεις αυτές, χαμένοι είναι οι μικροί μαθητές.

Σε 18 τ.μ. 14 παιδιά!

Στο σχολείο σήμερα πηγαίνουν 29 παιδιά στο δημοτικό και 9 στο νηπιαγωγείο. Η προοπτική του χρόνου είναι να γίνει τριθέσιο γιατί το σχολείο ξεπερνά το όριο των 31 παιδιών.

Όμως το σημερινό σχολείο στεγάζεται σε δύο αίθουσες εκ των οποίων η μια δεν είναι καν αίθουσα, αφού είναι 3Χ6 δηλαδή 18 τετραγωνικά και σε αυτή διδάσκονται 14 παιδιά ενώ στο βάθος αυτής της «αίθουσας» υπάρχει και το γραφείο του προϊσταμένου.

Το σχολείο που είναι η ζωή του χωριού, είναι πλίνθινο και κατασκευάστηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1950. Ο εσωτερικός χώρος ήταν ενιαίος και κάποια στιγμή διαχωρίστηκε και δημιουργήθηκαν δύο αίθουσες.

Πίνακας στη μέση

Στην αίθουσα των 18 τετραγωνικών λειτουργούν οι τάξεις Δευτέρα Πέμπτη Έκτη ενώ όπως προαναφέραμε, υπάρχει και το γραφείο του προϊσταμένου.

Στην «αίθουσα» διδασκαλίας, υπάρχει μια …παγκόσμια πρωτοτυπία: Ο πίνακας χωρίζεται στη …μέση με κολώνα! Από τη μια πλευρά είναι μαύρος και από την άλλη πράσινος. Δεν υπάρχει δυνατότητα να κατασκευαστεί ενιαίος πίνακας.

Στη μεγάλη αίθουσα διδάσκονται τα παιδιά της Πρώτης, της Τρίτης και της Τετάρτης, αλλά αυτή η αίθουσα στο τέλος της σχολικής χρονιάς πρέπει να χωριστεί στα δύο ώστε το σχολείο να γίνει τριθέσιο. Οι αίθουσες που θα δημιουργηθούν θα είναι τόσο μικρές όπου η διδασκαλία θα καθίσταται προβληματική. Να σημειωθεί πως η διδασκαλία γίνεται με κύκλους, που σημαίνει ότι κάθε δάσκαλος έχει τρεις τάξεις.

Χωρίς διαδίκτυο

Επιπλέον στο σχολείο δεν υπάρχει διαδίκτυο, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του προέδρου του χωριού. Το ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕΤ (Κέντρο Πληροφορικής Νέων Τεχνολογιών) που είναι υπεύθυνο για το σχολικό δίκτυο, μέχρι σήμερα δεν έχει καταφέρει να εγκαταστήσει δίκτυο. Έτσι ο υπολογιστής που διαθέτει το σχολείο είναι περισσότερο διακοσμητικός. Να σημειωθεί ότι δεν επιτρέπεται να γίνει εξωτερική σύνδεση, δηλαδή μέσω άλλου παρόχου. Ακόμη όπως πληροφορηθήκαμε πολλές φορές στο σχολείο, δεν λειτουργεί ούτε η τηλεφωνική γραμμή.

Του Κώστα Ζαφειρίου
Πηγή: patrisnews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου