Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2016

Πού θα βρουν στήριξη παιδιά 10-18 ετών που έπεσαν θύματα εκφοβισμού

Από τη διεύθυνση livewithoutbullying.com παιδιά και έφηβοι 10 έως 18 ετών που αντιμετωπίζουν προβλήματα εκφοβισμού μπορούν να λάβουν συμβουλευτική στήριξη, συνομιλώντας online, ανώνυμα και δωρεάν με εκπαιδευμένους συμβούλους ή και με συνομιλήκους τους και μεγαλύτερους μαθητές που έχουν εκπαιδευτεί ειδικά για αυτό το σκοπό.

Το livewithoutbulling.com («ΖΗΣΕ ΧΩΡΙΣ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟ») είναι αποτέλεσμα της δουλειάς στο Κέντρο Μέριμνας Οικογένειας και Παιδιού (ΚΜΟΠ), σε συνεργασία με τη Μονάδα Εφηβικής Υγείας του Νοσοκομείου Παίδων Π.&Α. Κυριακού και του Ευρωπαϊκού Προγράμματος “ENABLE”.

Προς το παρόν, ο δικτυακός αυτός τόπος στη διεύθυνση livewithoutbullying.com/el/ διανύει περίοδο δοκιμαστικής λειτουργίας, όπως επισημαίνεται. Το τεχνικό πρόβλημα που αντιμετωπίσαμε κατά την εγγραφή μας έχει επιλυθεί, όπως μας ενημερώνει το Κέντρο και έτσι, η υπηρεσία είναι διαθέσιμη.

Πώς;
Όσα παιδιά το επιθυμούν, μπορούν να κάνουν μια δωρεάν εγγραφή στοwww.livewithoutbullying.com χρησιμοποιώντας ένα όνομα χρήστη (username) και ένα κωδικό πρόσβασης (password) της αρεσκείας τους. Το όνομα χρήστη δεν είναι απαραίτητο να ταυτίζεται με το πραγματικό όνομα του παιδιού χρήστη, διασφαλίζοντας με αυτό τον τρόπο την ανωνυμία του.

Παράλληλα, γονείς και εκπαιδευτικοί που το επιθυμούν μπορούν να ενημερωθούν από το site για το φαινόμενο, να ανταλλάξουν απόψεις και να λάβουν συμβουλές από επαγγελματίες ψυχολόγους μέσω ενός ειδικά διαμορφωμένου φόρουμ συζητήσεων. Για λόγους ασφαλείας και διασφάλισης ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών, όλες οι συνομιλίες πραγματοποιούνται υπό την επιτήρηση επαγγελματιών ψυχολόγων.

Όπως επισημαίνει στο tech.in.gr το Κέντρο Μέριμνας για την Οικογένεια και το Παιδί, στην πλατφόρμα λειτουργούν το online chat για παιδιά και εφήβους 10-18 ετών και το φόρουμ για γονείς και εκπαιδευτικούς. To φόρουμ λειτουργεί 24 ώρες το εικοσιτετράωρο όλες τις ημέρες της εβδομάδεας με τησυνεισφορά 3 επαγγελματιών ψυχολόγων. 

Στο chat οι σύμβουλοι είναι περίπου 30 με 8 επόπτες ψυχολόγους. Όλοι οι σύμβουλοι έχουν έναν προσωπικό επόπτη, στον οποίο απευθύνονται. Οι επόπτες είναι ψυχολόγοι με επαγγελματική εμπειρία, οι οποίοι έχουν έναν διπλό ρόλο: αφενός την συνεχή παρακολούθηση των συνομιλιών μεταξύ συμβούλων και παιδιών και αφετέρου την υποστήριξη των συμβούλων στο έργο τους. Οι επόπτες έχουν και αυτοί τη δυνατότητα να εποπτεύονται και να ανταλλάσσουν απόψεις σε εβδομαδιαία βάση με εξειδικευμένους ψυχολόγους του ΚΜΟΠ. Εκτός αυτού, για σοβαρές περιπτώσεις όπου απαιτείται άμεση παρέμβαση για ακραίες συμπεριφορές, προβλέπεται ειδική διαδικασία μέσω της οποίας ειδοποιείται η αρμόδια υπηρεσία (Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος).

Στο πρόγραμμά μας, διευκρινίζει το Κέντρο, υπάρχουν δυο κατηγορίες εθελοντών συμβούλων: οι φοιτητές και απόφοιτοι ψυχολογίας και κοινωνικών επιστημών έως 28 ετών και οι έφηβοι (15-18 ετών). Και οι δύο ομάδες δέχονται ειδική εκπαίδευση από εμάς, για ένα τόσο ευαίσθητο θέμα όσο το school bullying και το cyberbullying, μας απαντούν.

Οι διαστάσεις που έχει λάβει το φαινόμενο του εκφοβισμού στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια καθιστούν αναγκαία τη δημιουργία καινοτόμων εργαλείων, προσαρμοσμένων στις ανάγκες όλων των ομάδων που επηρεάζονται από αυτό. To Κέντρο αναφέρεται σε σχετική έρευνα του Υπουργείου Παιδείας, που πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο 2015 σε δείγμα 3.682 μαθητών της πρωτοβάθμιας και 31.602 της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης: το 65% των μαθητών έχει παρακολουθήσει bullying συμμαθητών του. Το 29% έχει ασκήσει βία σε συμμαθητές του από σπάνια έως πολύ συχνά. Οι βασικοί πυλώνες του Προγράμματος «Ζήσε Χωρίς Εκφοβισμό» αποτελούν και τις καινοτομίες του:

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα χρησιμοποιείται μια διαδικτυακή πλατφόρμα για την αντιμετώπιση του σχολικού και διαδικτυακού εκφοβισμού. Online, ανώνυμα και δωρεάν παιδιά και έφηβοι ηλικίας 10-18 ετών, με βάση την εξοικείωση τους με το διαδίκτυο, μπορούν να κάνουν το επόμενο βήμα: να υπερνικήσουν δηλαδή τον φόβο και τη ντροπή και να μιλήσουν ανοιχτά για το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σε εκπαιδευμένους συμβούλους αλλά και σε συνομηλίκους τους και μεγαλύτερους μαθητές.

Η συμβουλευτική συνομηλίκων, μετά από εκπαίδευση και συνεχή εποπτεία επαγγελματιών ψυχολόγων, αποτελεί από μόνη της καινοτομία με πολλαπλά οφέλη καθώς τα παιδιά - σύμβουλοι αναπτύσσουν πολύτιμες δεξιότητες ενώ παράλληλα μπορούν να λειτουργήσουν ως πολλαπλασιαστές θετικής επιρροής στον ευρύτερο κοινωνικό τους περίγυρο. Η εμπειρία από την αξιοποίηση νεαρών ατόμων ως διαμεσολαβητών συμβούλων για την αντιμετώπιση φαινόμενων εκφοβισμού, έχει εφαρμοστεί με μεγάλη επιτυχία στο εξωτερικό. Ενδεικτικά, αναφέρεται η περίπτωση του Ηνωμένου Βασιλείου, όπου σε χρονικό διάστημα μικρότερο των 8 ετών υποστηρίχθηκαν από αντίστοιχο πρόγραμμα περισσότερα από 600.000 παιδιά, ενώ πάνω από 5.400 μαθητές και φοιτητές εκπαιδεύτηκαν ως σύμβουλοι.

Το πρόγραμμα επιδιώκει μια ολιστική προσέγγιση εξυπηρετώντας τις ανάγκες τόσο των παιδιών όσο και των ενηλίκων (γονέων και εκπαιδευτικών) υιοθετώντας για κάθε ομάδα έναν ξεχωριστό ψηφιακό χώρο επικοινωνίας.Το ΚΜΟΠ είναι μη κυβερνητική οργάνωση που ιδρύθηκε το 1977 με σκοπό τη στήριξη ατόμων που απειλούνται ή διαβιούν κάτω από συνθήκες κοινωνικού αποκλεισμού, την παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών για την κοινωνική και επαγγελματική επανένταξη ανέργων και ατόμων που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, την ανάπτυξη υποβαθμισμένων περιοχών, την επιστημονική έρευνα και την παροχή τεχνογνωσίας σε θέματα κοινωνικής πολιτικής.

 Πηγή: In.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου