Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014

Πώς το YouTube "θεραπεύει" τους ψυχικά ασθενείς

Το YouTube και άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βρίσκονται πρώτα στις προτιμήσεις των ψυχικά ασθενών που θέλουν να μοιραστούν τα βιώματα τους και να ακούσουν τις εμπειρίες ανθρώπων με παρόμοιες ασθένειες.

Πολλοί άνθρωποι, που έρχονται αντιμέτωποι με ψυχικές ασθένειες, όπως η σχιζοφρένεια, η σχιζοειδής ή διπολική διαταραχή, στρέφονται στα social media για να μοιραστούν ιστορίες από τη δική τους ψυχική εμπειρία ή για να αναζητήσουν συμβουλές από άλλους με παρόμοιες νόσους. Δημοφιλή μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το YouTube, ίσως λειτουργούν λυτρωτικά για τους ανθρώπους που θέλουν να μοιραστούν τις υποθέσεις τους, που έχουν ανάγκη να γίνουν πομποί και αποδέκτες μιας αμοιβαίας στήριξης, σύμφωνα με ερευνητές του πανεπιστημίου Dartmouth στο περιοδικό Plos One.

Η στήριξη και η βοήθεια περιλαμβάνει ένα εξίσου αμοιβαίο “δούναι και λαβείν”, προσφέρει ελπίδα, συντροφιά και ενθάρρυνση σε όλους όσοι βρίσκονται σε παρόμοια ψυχική κατάσταση και αποφασίζουν να μοιραστούν μεταξύ τους τις προκλήσεις που έχουν δεχτεί από την εκάστοτε ψυχική νόσο. Οι ψυχικά ασθενείς, όπως διαπιστώθηκε από την συγκεκριμένη έρευνα, ανέβαζαν βίντεο στο YouTube, προχωρούσαν σε δημοσιεύσεις σχολίων και απαντούσαν σε σχόλια που τους κέντριζαν το ενδιαφέρον. 

Με μια μέθοδο, που ονομάζεται “διαδικτυακή εθνογραφία”, οι ερευνητές ανέλυσαν 3044 σχόλια, δημοσιευμένα σε 19 βίντεο που ανέβηκαν στο YouTube από άτομα που ομολογούν ότι έχουν σχιζοφρένεια, διπολική και σχιζοειδή διαταραχή. Παρότι στην αρχή εκδηλώθηκε από τους ερευνητές ότι ο φόβος της υπερέκθεσης και πιθανά αρνητικά σχόλια στις δημοσιεύσεις των ψυχικά νοσούντων, θα είχαν αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχολογία τους, όλα μαζί τελικά λειτούργησαν ως ένας συνδετικός κρίκος των ανθρώπων που θέλησαν να μοιραστούν τις ιστορίες τους. 

Η στήριξη που εξέλαβαν και ανταπέδωσαν οι ψυχικά ασθενείς αποτελείται από τέσσερις μορφές. Η πρώτη ελαχιστοποίησε την αίσθηση απομόνωσης που οι ίδιοι άνθρωποι ένιωθαν μέχρι τότε και ενίσχυσε την ελπίδα, η δεύτερη βασίστηκε στην ανταλλαγή εμπειριών και την αμοιβαιότητα, η τρίτη στηρίχθηκε στο μοίρασμα των μεθόδων και των στρατηγικών που χρησιμοποιεί καθημερινά ο καθένας τους για να αντιμετωπίσει τα δικά του συμπτώματα και η τέταρτη ουσιαστικά ήταν ένα μάθημα για τις μεθόδους φαρμακευτικής αγωγής που ακολουθούσαν οι άνθρωποι που συμμετείχαν.

Γνωστό ως το τρίτο πιο δημοφιλές παγκόσμιο μέσο κοινωνικής δικτύωσης μετά το Facebook και το Google+, το YouTube δίνει τη δυνατότητα να δημοσιεύονται βίντεο σε 61 διαφορετικές γλώσσες, και έχει την μεγαλύτερη απήχηση στο κοινό ηλικίας 18- 34 ετών, στις ΗΠΑ από οποιοδήποτε άλλο μέσο. Επίσημα στοιχεία δείχνουν πως οι άνθρωποι που πάσχουν από ψυχικές ασθένειες είναι πιο πιθανό να χρησιμοποιούν τα social media για να μοιραστούν όσα έχουν να πουν σε προσωπικά ιστολόγια, για να ενισχύσουν την αυτοπεποίθηση τους, χτίζοντας διαδικτυακές φιλίες, για να βρουν κοινωνική υποστήριξη και να αναζητήσουν πληροφορίες σχετικές με την ασθένεια τους. 

Το YouTube επιλέχθηκε από τους ίδιους, καθώς λειτουργεί ως δικλίδα ασφαλείας, οι ιστορίες μέσα από τα σχόλια που εκτίθενται εκεί, δεν ξεγυμνώνονται μπροστά σε ένα ζωντανό κοινό, μεταφέρονται από τον έναν στον άλλον ψηφιακά, με ψεύτικα ονόματα και πλήρη κάλυψη των προσωπικών στοιχείων. Το ίδιο μέσο χρησιμοποιείται πολύ και από τους ανθρώπους που πάσχουν από σωματικές ασθένειες, όπως ο καρκίνος, η πολλαπλή σκλήρυνση, η φλεγμονή εντέρου. 

Η πλατφόρμα εδώ, χρησιμοποιείται ως εργαλείο αναζήτησης πληροφοριών σχετικά με την κάθε νόσο και σαν φόρουμ εξομολογητικών εμπειριών. Για παράδειγμα, οι αναλύσεις όσων βίντεο είχαν δημοσιευτεί στο YouTube από αυτά τα άτομα, έδειξαν πως οι ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση επιθυμούν να “ανεβάζουν” βίντεο για τη σωστή ενημέρωση του κόσμου. 

Η χρήση των social media για τους σωματικά αλλά κυρίως, ψυχικά ασθενείς κρίνεται αναγκαία σύμφωνα με τα συμπεράσματα της συγκεκριμένης έρευνας. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παρέχουν βοήθεια μέσα από τις κοινοποιήσεις αληθινών εμπειριών, αυτό παρατηρήθηκε πως βοηθάει ιδιαίτερα τους ανθρώπους που αποφασίζουν να αφήσουν το προσωπικό τους στίγμα στο περιβάλλον του κυβερνοχώρου. Ο ρόλος των ψυχικά ασθενών στα social media είναι πολλαπλός. Στο Facebook υπάρχουν ειδικά γκρουπ για ασθένειες, στο YouTube καταχωρούνται προσωπικά βίντεο που δημοσιεύονται από τους ίδιους, ενώ κανείς μπορεί να βρει αμέτρητα φόρουμ, ιδιαίτερα διαδραστικά, όπως το PatientsLikeMe

Τα στοιχεία αποκαλύπτουν πως οι ψυχικά ασθενείς δημιουργούν περισσότερες διαδικτυακές σχέσεις από τα άτομα που δεν πάσχουν από κάποια ψυχική νόσο. Με σχετική ανωνυμία, οι ψυχικά ασθενείς μπορούν να ανακαλύψουν άτομα με την ίδια πάθηση, να μοιραστούν παρόμοιες εμπειρίες και να λειτουργήσουν βοηθητικά για άλλες περιπτώσεις. Όλη αυτή η διαδικασία κρίνεται ως ένα είδος θεραπευτικής αγωγής από το σπίτι. Επίσης, τα social media συμβάλλουν στον αποστιγματισμό των προσώπων που έξω στην κοινωνία φέρουν πάντα το στίγμα του ψυχικά αρρώστου. 

“Ο τρόπος χειρισμού του YouTube βοηθά να ξεπερνούν τους φόβους τους αυτά τα άτομα και δημιουργεί την αίσθηση μιας κοινότητας”, αναφέρει η ερευνητική ομάδα. Οι καθημερινές προκλήσεις των ατόμων προσκαλούν τους χρήστες να ανακαλύψουν έναν διαφορετικό κόσμο που παρουσιάζει ωστόσο ομοιότητες με τον δικό τους. Οι ερευνητές καταλήγουν ότι οι ιστοσελίδες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχουν τη δύναμη να βοηθούν στις άτυπες δραστηριότητες υποστήριξης από ασθενείς με παρόμοιες ψυχικές νόσους.

Πηγή: pathfinder

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου