Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

Γιατί ξυπνάει τρομαγμένο ένα παιδί;

Το να ξυπνάνε τα παιδιά τρομαγμένα κατά τη διάρκεια της νύχτας είναι πολύ συχνό φαινόμενο. Ωστόσο οι λόγοι που «τρομάζει» ενα παιδί κατά τη διάρκεια της νύχτας ποικίλουν ανάλογα με την ηλικία του. Ένα μωρό ξυπνάει γιατί του… λείπετε και ένας μαθητής Δημοτικού γιατί βλέπει εφιάλτες.

Το θέμα είναι εσείς τι κάνετε;

Από την ηλικία των 6 μηνών εώς τα δυο χρόνια περίπου, τα παιδιά είναι ανήσυχα κατά τη διάρκεια του ύπνου τους, γιατί νιώθουν το άγχος του αποχωρισμού! Εσείς "μην τα εγκαταλείπετε», λέει ο Jodi Mindell, αναπληρωτής διευθυντής του Κέντρου Ύπνου στο Νοσοκομείο Παίδων της Φιλαδέλφειας: «Τονίστε πάντα την παρουσία σας έστω με ένα άγγιγμα, μια γλυκιά κουβέντα, ενώ μπορείτε να διαβεβαιώνεται τα μεγαλύτερα παιδια ότι όλα είναι εντάξει και ότι η μαμά και ο μπαμπάς είναι κοντά του και δεν πρόκειται να το αφήσουν μόνο του»

Από τα δύο ως τα τρία τους χρόνια, αυτό που τους βασανίζει είναι διάφοροι φόβοι, όπως τι υπάρχει μέσα στην ντουλάπα, ο παλιατζής, ο γύφτος, ο αστυνόμος (ειδικά οταν οι γονείς τους, τα απειλούν με αυτούς), ένα παιχνίδι που βρίσκεται στο δωμάτιό τους κλπ. Σε αυτήν την ηλικία η φαντασία των παιδιών οργιάζει και είναι πολύ δυσκολο για εσάς να «χαλιναγωγήσετε» το τι δημιουργούν με το μυαλό τους. Εσείς προσπαθήστε να καταλάβετε τι είναι αυτό που τρομάζει το μικρό σας, ώστε να βάλετε και τη δική σας… φαντασία μπροστά για να το καταπολέμησετε.

Από τα τέσσερα ως τα έξι, τα παιδιά ταλαιπωρούνται από εφιάλτες. Μιλήστε μαζί τους για τα όνειρα που βλέπουν. Δώστε τους χρόνο να σας πουν τι τα τρομάζει και δώστε τους «εικόνες» για να αλλάξουν τα όνειρά τους. ¨Ενα ωραίο παραμύθι, μια καλή ταινία, ένα παιχνίδι με όλη την οικογένεια λίγο πριν κοιμηθούν μπορεί να βοηθήσει.

Μετά τα επτά ένα παιδί μπορεί να μένει ξύπνιο τη νύχτα γιατί έχει πιο... ρεαλιστικούς φόβους! Μπορεί, ας πούμε, να φοβάται μην μπουν σπίτι κλέφτες, οι γονείς του μπορεί να παθουν κάτι κακό ή απλά σκέφτονται το αυριανό διαγώνισμα! Σε αυτήν την περίπτωση νυχτερινού άγχους οι γονείς έχουν μικρά περιθώρια αντίδρασης.
 
Πηγή: mother

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου