Οι μαθητές με ΔΕΠΥ τείνουν να καταρρέουν κάτω από την πίεση και τον μεγάλο όγκο πληροφοριών στις εξετάσεις. Δείτε τις στρατηγικές που μπορείτε να διδάξετε στα παιδιά σας για να καταφέρουν να αποδώσουν όσο το δυνατόν καλύτερα στις εξετάσεις.
Θυμάμαι ένα τεστ που έδωσα στο γυμνάσιο. Είχα μελετήσει σκληρά, αλλά καθώς διάβαζα την πρώτη ερώτηση, ο εγκέφαλός μου «έκλεισε». Δεν μπορούσα να θυμηθώ καμία απάντηση ή να λύσω κανένα πρόβλημα. Ο φόβος με παρέλυσε.
Το ίδιο συμβαίνει πολύ συχνά και στα παιδιά με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητα, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αποδώσουν στις εξετάσεις, μολονότι έχουν διαβάσει πάρα πολύ.
Δείτε μερικές ιδέες για το τι μπορείτε να κάνετε :
Α) Πριν το τεστ:
ζητήστε από τον/την εκπαιδευτικό επιπλέον χρόνο,
οραματιστείτε τον εαυτό σας να κάθεται, να απαντά στις ερωτήσεις και να παίρνει έναν καλό βαθμό για να χαλαρώσει το μυαλό σας,
υπολογίστε τον χρόνο που έχετε στη διάθεσή σας για κάθε ερώτηση/άσκηση πχ υπάρχουν 10 ερωτήσεις και η διάρκεια του τεστ είναι 30 λεπτά, τότε έχετε 3 λεπτά περίπου για κάθε μια.
πάρτε μαζί σας ρολόι ή χρονόμετρο για να έχετε αντίληψη του χρόνου.
Β) Κατά τη διάρκεια της εξέτασης:
Α) Τεστ πολλαπλής επιλογής
Μην βιάζεστε. Να διαβάζετε στον εαυτό σας κάθε ερώτηση και κάθε απάντηση δύο φορές, υπογραμμίζοντας κάθε λέξη έτσι ώστε να είστε σίγουροι δεν παραλείψατε καμία της ερώτησης και όλων των απαντήσεων.
Ακολουθώντας το ένστικτό σας, κυκλώστε τη σωστή απάντηση. Εννέα στις δέκα φορές, η πρώτη μας επιλογή είναι σωστή, αλλά συχνά την αλλάζουμε στη συνέχεια. Μην αλλάζετε μια απάντηση αν δεν είστε απολύτως σίγουροι.
Απαντήστε σε κάθε ερώτηση για την οποία είστε σίγουροι. Βάλτε μια παύλα δίπλα σε αυτά για τα οποία δεν είστε σίγουροι και ένα αστέρι δίπλα σε αυτά που δεν γνωρίζετε καθόλου.
Αφού ολοκληρώσετε το τεστ, ξαναδείτε τις δύσκολες ερωτήσεις. Αν υπάρχει χρόνος, ξαναδιαβάστε αργά και απαντήστε σε κάθε ερώτηση. Αν δεν διαβάσετε μια ερώτηση διαφορετικά τη δεύτερη φορά, μείνετε στην πρώτη σας απάντηση.
Β) Διαγωνίσματα στα μαθηματικά
Καταγράψτε όλους τους τύπους. Ίσως θέλετε να σημειώσετε ένα πρόβλημα εξάσκησης που έχετε κάνει στο σπίτι για να δώσετε στον εαυτό σας ένα κλειδί για την επίλυση δύσκολων μαθηματικών προβλημάτων.
Αντιγράψτε κάθε πρόβλημα σε πρόχειρο χαρτί. Γράψτε το πρόβλημα αργά, αριθμήστε τα βήματα και ελέγξτε ξανά τι έχετε γράψει. Θυμηθείτε αυτό το ρητό: Πηγαίνετε αργά για να πάτε γρήγορα. Μόνο αν δουλεύετε αργά και προσεκτικά θα αποφύγετε τα λάθη στους υπολογισμούς και τις παραλείψεις αριθμών.
Γράφετε καθαρά, με μεγάλα και έντονα γράμματα. Αλλάζετε γραμμές όπου είναι αναγκαίο και μην στριμώχνετε τις πράξεις που κάνετε. Έτσι θα μπορείτε να εντοπίζετε εύκολα τα λάθη απροσεξίας και τα λάθη που γίνονται στη μεταφορά αριθμών που δεν φαίνονται καθαρά.
Βάλτε ένα αστεράκι ή παύλα στα δύσκολα θέματα που θέλετε να ξαναδείτε γιατί δεν είστε σίγουροι.
Ελέγχετε πάντα τις πράξεις σας και όσα γράψατε στο τέλος πριν παραδώσετε το γραπτό σας. Είναι πολύ εύκολο να κάνει κανείς λάθος στις πράξεις ή στη μεταφορά των αριθμών.
Γ) Διαγωνίσματα ερωτήσεων (σε στυλ δοκιμίου)
Απαντήστε πρώτα στις απλές ερωτήσεις. Αν ξεκινήσετε με τις δύσκολες, μπορεί να καθυστερήσετε και να σας τελειώσει ο χρόνος χωρίς να προλάβετε να απαντήσετε στις εύκολες (χάνοντας «σίγουρους» βαθμούς).
Γράφετε απαντήσεις με μορφή «σάντουιτς» – θεματική πρόταση, τρεις υποστηρικτικές προτάσεις, συμπέρασμα. Εάν ο γραφικός σας χαρακτήρας είναι πολύ άσχημος ή αν έχετε δυσλεξία, ζητήστε να κάνετε προφορική εξέταση, να χρησιμοποιήσετε υπολογιστή για να πληκτρολογήσετε τις απαντήσεις σας ή λογισμικό ομιλίας που «πληκτρολογεί» τις λέξεις σας.
Δημιουργήστε ένα προσχέδιο της απάντησής σας. Σημειώστε τα βασικά της σημεία επιγραμματικά πριν γράψετε την απάντησή σας στην εξέταση.
Το να γράφει κανείς διαγωνίσματα είναι σαν τη γυμναστική. Στην αρχή είναι δύσκολο, αλλά, με τον καιρό, τα καταφέρνεις!
Δ) Βοηθητικές σημειώσεις
Μερικοί δάσκαλοι επιτρέπουν στους μαθητές να φέρουν ένα φύλλο με βοηθητικές σημειώσεις στην αίθουσα εξετάσεων. Δείτε πώς να φτιάξετε ένα:
Προετοιμάστε το φύλλο μέρες πριν, καθώς μελετάτε το υλικό, όχι το προηγούμενο βράδυ.
Γράψτε γενικές ιδέες, καθώς και ονόματα, ημερομηνίες και τύπους - τις λεπτομέρειες που συχνά παραβλέπουμε.
Πληκτρολογήστε το φύλλο μελέτης σε Microsoft Word ή Excel, χρησιμοποιώντας μια πολύ μικρή γραμματοσειρά για να λάβετε όσες περισσότερες πληροφορίες μπορείτε στη σελίδα.
Εξετάστε το ενδεχόμενο να προσθέσετε χρώμα, εικονίδια ή γραφικά για να ξεχωρίσετε τις πιο σημαντικές πληροφορίες.
Απόδοση του άρθρου Test-Taking Strategies for Every Exam Type
Ιωάννα Αγγέλου
Ειδική Παιδαγωγός (Παν. Θεσσαλίας)
Νηπιαγωγός (Α.Π.Θ.)
MEd - Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου