Ένα στα τρία παιδιά, πέφτει θύμα σχολικού εκφοβισμού στην Ελλάδα. Ο αντίστοιχος αριθμός Ευρώπη, είναι 1/4.
Μόλις 4 στα 10 παιδιά, ζητούν βοήθεια για να λύσουν το πρόβλημά τους. Πολύ λίγα από αυτά (μόλις 1/6) θεωρούν ότι η εκπαίδευση, η ενημέρωση και η υποστήριξη στα σχολεία, δεν επαρκούν.
Αυτά και άλλα πολλά χρήσιμα στοιχεία, ακούστηκαν στην Ημερίδα με θέμα «Σχολικός εκφοβισμός: Αίτια – πρόληψη – αντιμετώπιση», που διοργάνωσε το Περιφερειακό Τμήμα Θεσσαλονίκης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης. Ειδικοί μίλησαν για ένα φαινόμενο το οποίο προϋπήρχε, όμως πλέον παρουσιάζει ραγδαία εξάπλωση τα τελευταία χρόνια στις ευαίσθητες ηλικίες που απαρτίζουν την ελληνική κοινωνία.
Παράλληλα, εξέθεσαν τα αιτία και κοινοποίησαν τις προτάσεις τους για τον περιορισμό του τερατώδους φαινομένου που μαστίζει τα ελληνικά σχολεία. Μάλιστα, πριν από λίγα 24ωρα η Αντεισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Ευσταθία Καπαγιάννη, κάλεσε με εγκύκλιο τους αρμόδιους Εισαγγελείς Ανηλίκων να αναλάβουν δράσεις για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας ανηλίκων.
Στον σύντομο χαιρετισμό που απηύθυνε στην Ημερίδα ο γενικός γραμματέας τους ΚΟ της ΝΔ, Σταύρος Καλαφάτης, σημείωσε πως «αισθάνομαι ότι έχω βάλει μια μικρή ψηφίδα», σε ό,τι αφορά στα βήματα για τον περιορισμό του προβλήματος. Ο κ. Καλαφάτης σημείωσε σχετικά πως ένα κομμάτι της λύσης είναι η εκπαίδευση των εκπαιδευτικών για τη διαχείριση εκρηκτικών καταστάσεων μέσα στα σχολεία, την οποία επί της ηγεσίας του πέτυχε το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, μέσω της σχολικής διαμεσολάβησης.
Έκρηξη στα περιστατικά βίας μεταξύ ανηλίκων
Στον ρόλο της σχολικής διαμεσολάβησης ως ένα θέμα το οποίο μπορεί να λύσει καταστάσεις εν τη γενέσει τους, στάθηκε στη δίκη του τοποθέτηση ο αξιωματικός της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων του Τμήματος Αντιμετώπισης Παραβατικότητα Ανηλίκων της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, Λάζαρος Γρηγοριάδης.
«Η πρόληψη είναι το 50% της δουλειάς μας. Πρέπει να δώσουμε το βάρος εκεί και όχι μόνο στην καταστολή, που ακολουθεί την πρόληψη», σημείωσε ο κ. Γρηγοριάδης, ο οποίος τόνισε ότι τα παιδιά έχουν συσσωρεύσει μίσος και παρατήρησε πως το παραπάνω δείχνει ότι οι ανήλικοι, δεν έχουν λάβει τα κατάλληλα πρότυπα.
«Δεν γεννιέται κανείς δράστης. Η οικογένεια οδηγεί συνήθως σε παραβατική συμπεριφορά», είπε ακόμη ο κ. Γρηγοριάδης, που έχει εντρυφήσει στο φαινόμενο της παραβατικότητας των ανηλίκων.
«Όσο η παιδική ηλικία χτίζεται σωστά, όμορφα και δημιουργικά, δημιουργούνται ισχυρά θεμέλια για ένα παιδί ώστε να αντιμετωπίζει πιο ήρεμα τις καταστάσεις», ανέφερε και πρόσθεσε πως, μπούλινγκ, λεκτική βία, κοινωνική, ψυχολογική, σωματική βία, ηλεκτρονικός εκφοβισμός αλλά και χουλιγκανισμός, αποτελούν τις μορφές βίας που κυριαρχούν ανάμεσα στους ανήλικους.
«Για να φτάσουμε στη δολοφονία του Άλκη, τα προβλήματα χτίζονται σιγά-σιγά. Το πρώτο ανάχωμα, που έρχεται ακριβώς μετά από την οικογένεια, είναι το σχολείο», είπε στο παραπάνω πλαίσιο κ. Γρηγοριάδης.
Συμπλήρωσε επιπλέον πως «στο πρώτο 8μηνο του 2023 οι υποθέσεις όπου ενεπλάκη ανήλικο άτομο ξεπέρασαν το σύνολο των ανάλογων περιστατικά που έγιναν το 2022», ενώ συνολικά το 2023 καταγράφηκαν 10.766 περιστατικά.
Ο πρωτόδικης, Ιωάννης Γραμματικός, στην εισήγησή του είπε πως σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο Άρειος Πάγος, περισσότερα από 1.100 παιδιά-δράστες είναι κάτω των 11 ετών και 1.400 από τους παραβατικούς ανήλικους, ανήκουν στο ηλικιακό φάσμα από 12 έως 14 ετών.
«Όπλα, ναρκωτικά, αρπαγή ανηλίκων, αύξηση στις ληστείες κατά 56% το 2023 και παραβατικά φαινόμενα όχι μόνο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη αλλά και στην επαρχία, όπως και αύξηση των περιστατικών σε ανατολική Μακεδονία, Θράκη και Κρήτη», ήταν μερικά ακόμη από τα σημεία στα οποία στάθηκε ο κ. Γραμματικός, ο οποίος έκανε λόγο για ένα πρόβλημα-χιονοστιβάδα που έχει πλέον συντελέσει στη δημιουργία της “Generation knife crime”.
Στη συνέχεια, ο κ. Γραμματικός στάθηκε στις νομικές συνέπειες για τους ανήλικους δράστες βίαιων περιστατικών.
Είπε συγκεκριμένα ότι «οι ανήλικοι έως 12 χρόνων δεν τιμωρούνται για τα περιστατικά αυτά παρότι πρωταγωνιστούν».
Έπειτα, σημείωσε πως στις ηλικίες 12-15 δεν καταλογίζεται ποινικά οποιαδήποτε πράξη τους και τους επιβάλλονται μόνο αναμορφωτικά μέτρα τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν μία επίπληξη, ή και θεραπευτικά μέτρα.
Ο κ. Γραμματικός πρόσθεσε πως «στους άνω των 15 ετών ανήλικους μπορεί να επιβληθεί φυλάκιση μόνο εάν η πράξη τους αποτελεί κακούργημα το οποίο θα τους καταλογίζονταν εάν ήταν ενήλικοι. Στην περίπτωση αυτή, οδηγούνται σε φυλακές ανηλίκων. Σε άλλη περίπτωση, τους επιβάλλονται επίσης αναμορφωτικά ή θεραπευτικά μέτρα».
Τον λόγο στην Ημερίδα έλαβε και ο Διδάκτορας και σύμβουλος εκπαίδευσης της διεύθυνσης περιφερειακής εκπαίδευσης ανατολικής Θεσσαλονίκης, Δημήτριος Σιδηρόπουλος.
Ο κ. Σιδηρόπουλος μίλησε για μεταρρυθμίσεις που έχουν ως στόχο να συμβάλλουν στην επίλυση του προβλήματος της σχολικής βίας και μίλησε για τον ρόλο των θεσμικών φορέων για την αντιμετώπιση ομοίων προβλημάτων
Πηγή: voria
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου