Κυριακή 12 Ιουλίου 2015

Βιβλιοκριτική: Ο Λάκης Λυκάκης και η Κοκκινοσκουφίτσα

Το παραμύθι με την καλή Κοκκινοσκουφίτσα και τον κακό λύκο είναι γνωστό και ιδιαίτερα αγαπητό. Όπως και οι διάφορες «ανατρεπτικές» παραλλαγές με τον καλό λύκο και την κακιά Κοκκινοσκουφίτσα. Τι συμβαίνει όμως όταν σε μια ιστορία δεν υπάρχει κανένας ξεκάθαρα καλός; Τι συμβαίνει όταν έχεις ένα λυκάκι που θέλει να γίνει κακός λύκος και να ζήσει την απόλυτη περιπέτεια του παραμυθιού (του οποίου το τέλος δυστυχώς αγνοεί) τρώγοντας τη γιαγιά; Και τι γίνεται όταν συναντά ένα στριμμένο και αγενέστατο αγοράκι με κόκκινη κουκούλα; Θα εξελιχθούν όλα όπως στο παραμύθι ή τα πράγματα θα πάρουν άλλη τροπή όταν ανοίξει η γιαγιά την πόρτα του σπιτιού της; Πρόκειται για μια ανυπεράσπιστη γλυκιά γριούλα με το πλεκτό στο χέρι ή μια σούπερ γιαγιά, δύο μέτρα ψηλή, με γιγαντιαίους ώμους, μωβ φόρμα γυμναστικής και βαράκια για να κάνει μπράτσα, έτοιμη να διαλύσει μαζί με τον εγγονό της το «τριχωτό κάθαρμα»; Θα καταφέρει να γλιτώσει το λυκάκι από τη μανία τους; Θα σταματήσει να έχει σαν ήρωά του τον Κακό Λύκο ή απλά θα καταφύγει σε άλλα, εξίσου «επικίνδυνα» για αυτόν παραμύθια;

Μια έξυπνη και διασκεδαστική ιστορία χωρίς ηθικοπλαστικά μηνύματα και τη διάθεση να δείξει το σωστό και το λάθος. Δεν έρχεται να καταρρίψει τους μύθους και τις προκαταλήψεις του παρελθόντος για τον παρεξηγημένο λύκο, αλλά έρχεται να δώσει μια πραγματικά ανατρεπτική ιστορία, γεμάτη χιούμορ, δράση και εκπλήξεις. 

Ήρωες πλασμένοι με προσοχή, από την πρώτη μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια, που δεν ταιριάζουν απόλυτα στο καλούπι καλός ή κακός – όπως και στην πραγματικότητα άλλωστε- έχουν θετικά και αρνητικά χαρακτηριστικά προσωπικότητας. Πλοκή που ξεφεύγει από τις χιλιοδοκιμασμένες συνταγές επιτυχίας αντιστροφής των ρόλων στα κλασικά παραμύθια και προσφέρει κάτι διαφορετικό στον μικρό αναγνώστη, διευρύνοντας τη φαντασία του, προκαλώντας την σκέψη του και παίζοντας με τις έννοιες «καλός» και «κακός». Και όλα αυτά δοσμένα με χιούμορ, χωρίς ίχνος επιθετικότητας ή βίαιων σκηνών. Η μετάφραση διατήρησε το ύφος του κειμένου, κατάφερε να αποδώσει το λεπτό χιούμορ που το διακρίνει μέσα από μια προσεγμένη και πλούσια, αλλά νεανική και ζωντανή γλώσσα. 

Η υπέροχη συγγραφική προσπάθεια συμπληρώνεται από μια εξίσου υπέροχη εικονογράφηση. Πολύχρωμες εικόνες, που αποδίδουν με λεπτομέρειες και ρεαλισμό πρόσωπα και καταστάσεις, υπάρχουν σε κάθε σελίδα, συνοδεύοντας αλλά και συμπληρώνοντας το κείμενο με πολύτιμα στοιχεία. Χαρακτηριστικές είναι οι εκφράσεις προσώπου των πρωταγωνιστών που «δείχνουν» στον αναγνώστη τον πραγματικό χαρακτήρα τους. 

Ένα βιβλίο των εκδόσεων Βιβλιόφωνο που ανήκει στην σειρά «Διαβάζω μόνος μου» και συγκεκριμένα στην κατηγορία «Πεταλούδα», όπου υπάρχουν ιστορίες με μεγάλες προτάσεις και δύσκολες λέξεις για παιδιά που έχουν την ευχέρεια να διαβάζουν μόνα τους. Ένα βιβλίο που είναι κατάλληλο για παιδιά μικρών αλλά και μεγάλων ηλικιών, καθώς η ιστορία δεν είναι ούτε δύσκολη στην κατανόηση, αλλά ούτε και απλοϊκή. Το περιορισμένο κείμενο, η ξεκάθαρη γραμματοσειρά, οι γρήγοροι ρυθμοί και η πλούσια – επεξηγηματική εικονογράφηση, το καθιστά προσιτό, αλλά και πολύ αγαπητό σε παιδιά με έντονες Μαθησιακές Δυσκολίες (διαφόρων ηλικιών) ή άλλες ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. 

Μια συναρπαστική περιπέτεια με κινηματογραφικά και λογοτεχνικά στοιχεία που θα ξετρελάνει μικρούς και μεγάλους. Γρήγοροι ρυθμοί, ανατρεπτικό σενάριο, μπόλικο γέλιο, μοναδικοί χαρακτήρες. Τι άλλο θα ήθελε ένα παιδί από ένα λογοτεχνικό βιβλίο; Μην το χάσετε!

Ο Λάκης Λυκάκης και η Κοκκινοσκουφίτσα
Μάικλ Κοξ, Λιζ Μίλλιον
εκδ. Βιβλιόφωνο
2008

Ιωάννα Αγγέλου
Ειδική Παιδαγωγός - Νηπιαγωγός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου