Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2012

Ο Μαγικός κόσμος του παιδικού βιβλίου: Βιβλίο στο μικροσκόπιο (Λαϊκά παραμύθια της Ζακύνθου)

Λαϊκά παραμύθια της Ζακύνθου
Μαριέττα Γιαννοπούλου-Μινώτου
Επιλογή, Διασκευή, Εικονογράφηση: Ζωή Νικητάκη
Εκδόσεις: Τρίμορφο
2012

Η σημαντική λαογράφος Μαριέττα Γιαννοπούλου-Μινώτου κατέγραψε παραμύθια από την λαϊκή παράδοση της Ζακύνθου, τα οποία δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό: Λαογραφία.

Η Ζωή Νικητάκη επέλεξε εφτά από αυτά, τα διασκεύασε, τα εικονογράφησε, και κυκλοφορούν πια το 2012 σε ένα νέο βιβλίο με τίτλο: «Λαϊκά παραμύθια της Ζακύνθου» από τις εκδόσεις Τρίμορφο.

Μέρος εσόδων από το βιβλίο θα διατεθούν στην Πνοή Αγάπης, Σύλλογο Εθελοντών Κοινωνικής και Συναισθηματικής Στήριξης ανθρώπων με καρκίνο και των οικογενειών τους.

«Η Τυχερή», «Η Ανδραβίδα που έγινε χρυσόψαρο», «Οι εννιά αγριόκυκνοι κι η ωραία Ελένη», «Η Πούλια και ο Αυγερινός», «Ο Σαρανταμπέλης», «Η βασιλοπούλα που ήταν στο χρυσό κλουβί», «Ο άσκεφτος ψαράς» είναι τα παραμύθια του βιβλίου.

Παραμύθια απλά, ξεχωριστά, το καθένα με την δική του ομορφιά. Μας μεταφέρουν μακριά, σε τόπους μαγικούς, όπου βασιλιάδες, βασίλισσες, πριγκίπισσες, παρλιακά, μάγισσες, ζώα με ανθρώπινη λαλιά κυριαρχούν. Μας γοητεύουν με την συμπεριφορά τους και τα καμώματά τους. Οι δοκιμασίες πολλές και δύσκολες. Οι ήρωες όμως πάντα βρίσκουν τον τρόπο.

Ανάμεσα στις ιστορίες, ο Σαρανταμπέλης ξεχωρίζει. Η πονηριά της αλεπούς στο αποκορύφωμά της.

Γραφή όμορφη που σε παρασέρνει μέχρι την τελευταία σελίδα.

Εικόνες με έντονα χρώματα, άγριες πινελιές, απόλυτα ταιριαστές με το ύφος του βιβλίου.

Σκληρό εξώφυλλο, προσεγμένη έκδοση, μεγάλα σαλόνια.

Παραμύθια που όλοι έχουμε ανάγκη κάποια στιγμή να διαβάσουμε. Η ομορφιά βρίσκεται στην απλότητά τους…

Λίγα λόγια για την Μαριέττα Μινώτου:

Γεννήθηκε στη Ζάκυνθο στις 6 Οκτωβρίου 1900 και πέθανε στην Αθήνα στις 27 Απριλίου 1962. Ήταν μια από τις πιο δραστήριες πνευματικές μορφές της Ελλάδας και προσέφερε μεγάλες υπηρεσίες με το εκδοτικό και επιστημονικό έργο της (γνωστό ακόμα και στο εξωτερικό), μεγάλο σε όγκο και πλούσιο σε θεματολογία. Από τα αφιερώματα που της έχουν γίνει, το σπουδαιότερο είναι αυτό του περιοδικού "Επτανησιακά Φύλλα", τόμος ΚΒ΄, τεύχος 3-4, Ζάκυνθος, φθινόπωρο-χειμώνας 2002.

Λίγα λόγια για τη Ζωή Νικητάκη:

Η Ζωή Νικητάκη σπούδασε κλασική φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, μαθήτευσε κοντά στη ζωγράφο-χαράκτρια, Μάχη Δημοπούλου και στο εργαστήριο του Τάσου Ρήγα κάνοντας σπουδή στο ελεύθερο σχέδιο και στο σχέδιο του γυμνού μοντέλου.

Παρακολούθησε κατά καιρούς παιδαγωγικά σεμινάρια, αλλά και σεμινάρια σχετικά με καλλιτεχνικά θέματα, όπως με την ενδυματολογία, την κατασκευή κούκλας, την αφήγηση παραμυθιών κλπ.

Περαιτέρω πληροφορίες και δυνατότητα επικοινωνίας στους διαδικτυακούς τόπους:
www.artspot.gr/ARTRIR
www.facebook.com/zoenikitaki
και στο e-mail:nikitakizoi@yahoo.gr
 
Πηγή: kosvoice

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου