Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2012

Θετική σκέψη ενάντια στην παιδική κατάθλιψη

Στενοχώρια και άγχος, κατήφεια και επιθετικότητα ακόμη και προς τον εαυτό τους, είναι τα συναισθήματα των παιδιών, σήμερα. Στα παιδιά λειτουργούν τα ίδια αίτια της κατάθλιψης με αυτά των ενηλίκων.

Τα τελευταία χρόνια αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο πως η κατάθλιψη προσβάλλει συχνά παιδιά και εφήβους, σε ποσοστό 2% έως 5%. Ο ίδιος αριθμός κοριτσιών και αγοριών υποφέρουν από κατάθλιψη ως παιδιά. Όμως, διπλασιάζεται κατά τη διάρκεια της εφηβείας, ο αριθμός των κοριτσιών που παρουσιάζει κατάθλιψη.

Τα παιδιά χωρισμένων γονιών, που έχασαν τον ένα γονιό πρόωρα στη ζωή τους και τα παιδιά που υποφέρουν από εγκατάλειψη είναι περισσότερο ευάλωτα στην κατάθλιψη. Η σημερινές δυσκολίες και η αβεβαιότητα Η κατάθλιψη κατά την παιδική ηλικία μπορεί να οδηγήσει σε κακή επίδοση στο σχολείο, κακές σχέσεις με τους υπόλοιπους, κατάχρηση ουσιών και ανασφάλεια στην ενηλικίωση.

Η οικογένεια επηρεάζει καθοριστικά, ειδικά μέχρι την ηλικία των 15 ετών. Εμείς οι γονείς αναρωτιόμαστε: υπάρχουν άραγε λύσεις που βοηθούν για να σώσουμε το παιδί μας από την κατάθλιψη;

Απάντηση στο παραπάνω ερώτημα έδωσε την επιστήμη. Οι ψυχολόγοι απέδειξαν ότι η θετική σκέψη έχει μεγάλη σημασία στην ομαλή ψυχολογική ωριμότητα του παιδιού. Έδειξαν τρόπους υιοθεσίας αυτής της σκέψης που ξεκινάει με τη θέληση των γονιών να δώσουν αρκετό από τον ελεύθερο χρόνο τους στο παιδί.

Η θετική σκέψη, η πιο θετική αντιμετώπιση των καταστάσεων, δεν σημαίνει ότι μετατρέπει το παιδί σε «χαζοχαρούμενο». Είναι αρκετά δύσκολο όταν όλοι και όλα γύρω σου είναι αρνητικά να προσπαθείς να βρεις μια ηλιαχτίδα θετικότητας.

Ο χορός, ένα κοινό πλάνο, ένα τραγούδι ταιριάζουν απόλυτα με τη ζωντάνια και τη χαρά των παιδιών.

Γι’ αυτό το σκοπό
  • Γελάστε, γελάστε , γελάστε οι γονείς για να σας μιμηθούν τα παιδιά. Το γέλιο μάς αλλάζει τη διάθεση πάντα προς το καλύτερο.
  • Μαζέψτε θετικές ιστορίες από περιοδικά, βιβλία, εφημερίδες. Ιστορίες από τις οποίες θα εμπνευστούν.
  • Φτιάξτε μια λίστα χαράς για τον καθένα. Είναι σημαντικό να αναγνωρίζουν οι άλλοι την ανάγκη τους και να την σέβονται.
  • Δώστε προσοχή σε αυτά που λέει το παιδί σας. Πρέπει να νιώθει ότι το ακούτε πραγματικά. Οι σκέψεις του, οι φόβοι του και οι ανασφάλειες του είναι πολύ σημαντικό να τις ακούτε. Προσοχή, να μην γίνουν επίμονες σκέψεις και προβληματισμοί.
  • Επιλέξτε κάποιες θετικές λέξεις, για τον εαυτό του/της και για τους άλλους. Ανεβάζουν την αυτοπεποίθηση. Καταγράψτε τις σε κάποιο χαρτί για να μην τις ξεχνάτε. Αρχίστε να τις λέτε στο παιδί σας όποτε βρίσκεστε μαζί. Για παράδειγμα :« Είμαι δυνατός και γρήγορος. Είμαι έτοιμος για να παίξω» ή «Είμαι έξυπνος και μπορώ να τα καταφέρω στο διαγώνισμα».
  • Διδάξτε το παιδί το όφελος της αρνητικής σκέψης, ως μέρος της πραγματικότητας. Είναι αδύνατο στη ζωή, στις προσπάθειες, στους πειραματισμούς, στις διαπροσωπικές σχέσεις, να υπάρχει μόνο επιτυχία. Οι φίλοι πιθανά να μαλώσουν, η βαθμολογία ακόμη και του αριστούχου, κάποια φορά είναι χαμηλή. Είναι απαραίτητη η σκέψη αυτών των πιθανοτήτων.

Η θετική σκέψη είναι δημιουργία, επίλυση, ανανέωση, βελτίωση. Προσφέρει δε, δύναμη στην αντιμετώπιση κάθε αντιξοότητας, στην ενήλικη ζωή.

Από τη Μαριάννα Λαγουμίδη, Παιδαγωγό, Εξειδικευμένη στη Δυσλεξία
mlag15@otenet.gr
 
Πηγή: Καλά Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου