Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011

Φοιτητές και γονείς υπέρ αλλαγών

Η συντριπτική πλειοψηφία τις θεωρεί επιβεβλημένες και συμφωνεί με τις προτάσεις του υπουργείου

«Πράσινο φως» στις προτάσεις του υπ. Παιδείας για την τριτοβάθμια εκπαίδευση ανάβουν φοιτητές και γονείς, την ίδια στιγμή που μεγάλη μερίδα των πρυτανικών αρχών και των φοιτητικών παρατάξεων αντιδρά στις αλλαγές. Η συντριπτική πλειονότητα (πάνω από 97%) γονέων και φοιτητών θεωρεί ότι οι αλλαγές είναι επιβεβλημένες και ζητεί καλύτερα συγγράμματα και υλικοτεχνική υποδομή, μεγαλύτερο ζήλο από τους καθηγητές, διεθνοποίηση των ΑΕΙ, αξιολόγηση. Μάλιστα, εμφανίζονται θετικοί και σε προτάσεις, που αποτελούν «κόκκινο πανί» για πρυτάνεις και παρατάξεις, όπως είναι η κατάργηση σχολών και η χρηματοδότηση με βάση τα αποτελέσματα της αξιολόγησης. Γονείς και φοιτητές θεωρούν έσχατη μορφή αντίδρασης τις καταλήψεις, χωρίς πάντως να την αποκλείουν. Τέλος, κόλαφος είναι η άποψή τους για τις φοιτητικές παρατάξεις, η απαξίωση των οποίων διευρύνεται.
Τα συμπεράσματα προκύπτουν από πανελλαδική έρευνα του υπουργείου (από την εταιρία MRB με χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ) στην οποία μετείχαν 404 φοιτητές, 455 γονείς μαθητών γυμνασίου, λυκείου και φοιτητών και 1.002 άτομα από το ευρύ κοινό. Οι συμμετέχοντες ομονοούν ότι πλέον απαιτούνται τομές στα ΑΕΙ. Το 97,4% των φοιτητών πανεπιστημίου και το 97% των ΤΕΙ συμφωνούν ότι μάλλον ή σίγουρα οι αλλαγές πρέπει να γίνουν. Οι φοιτητές στηλιτεύουν, ως τα πιο σημαντικά προβλήματα των ΑΕΙ σήμερα, την έλλειψη σύγχρονης υλικοτεχνικής υποδομής, την έλλειψη συνεργασίας των φοιτητών με τους καθηγητές, τα κακογραμμένα συγγράμματα, τους καθηγητές που δεν γνωρίζουν επαρκώς το αντικείμενό τους και απουσιάζουν και τις καταλήψεις. Ακολουθούν οι ελλείψεις σε προσωπικό, η ελλιπής χρηματοδότηση, ο τρόπος λειτουργίας και η επιρροή των φοιτητικών παρατάξεων και η χαλαρότητα στην τήρηση του προγράμματος σπουδών.

Μάλιστα, παρότι οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν ακριβώς τις προτάσεις που έχουν τεθεί στο τραπέζι του διαλόγου, με βάση όσα έχουν πληροφορηθεί, το 79,4% των γονιών θεωρεί ότι πρέπει να υιοθετηθούν οι προτεινόμενες αλλαγές. Από την πλευρά τους, μεγάλο ποσοστό φοιτητών πανεπιστημίου θεωρεί ότι θα υπάρξουν οφέλη εάν τα ΑΕΙ μπορούν να εκλέγουν καθηγητές που διδάσκουν στο εξωτερικό (75,5%), εάν ένα μέρος της χρηματοδότησης κατανέμεται με βάση τα επιτεύγματα του ΑΕΙ (61,5%). Επίσης, το 88,6% ζητεί τη θεσμοθέτηση σχολών μεταπτυχιακών σπουδών, το 76,2% τη θεσμοθέτηση κινήτρων για την αποτελεσματική σύνδεση των ΑΕΙ με την αγορά εργασίας. Με την επίμαχη πρόταση της αλλαγής του τρόπου διοίκησης των ΑΕΙ συμφωνεί το 56,8% των φοιτητών πανεπιστημίου και το 58,8% των φοιτητών ΤΕΙ.

Φοιτητές (75,8% πανεπιστημίων - 80,9% ΤΕΙ) και γονείς (79,8%) ζητούν από το υπουργείο να εφαρμόσει τις αλλαγές, όποιες και αν είναι οι αντιδράσεις. Βέβαια, η πλειοψηφία (94,1% των φοιτητών πανεπιστημίου και το 96,2% ΤΕΙ) πιστεύει ότι οι αλλαγές θα εφαρμοσθούν μερικώς ή και καθόλου λόγω ακριβώς των αντιδράσεων. Tο 85% των φοιτητών θεωρεί «όχι τόσο ή καθόλου καλή» τη στάση των φοιτητικών παρατάξεων στα θέματα των ΑΕΙ, ενώ το 63,1% πιστεύει ότι οι καταλήψεις είναι έσχατη μορφή αντίδρασης. Το 17,9% ζητεί μάλιστα να μην επιτρέπονται, ενώ το ίδιο ζητεί το 36,9% των γονιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου