«Μικρά παιδιά φέρονται επιθετικά χωρίς λόγο. Με το παραμικρό χτυπούν τους φίλους τους σκληρά και επικίνδυνα». «Στο διάλειμμα, τρεις μαθητές, δύο αγόρια κι ένα κορίτσι, έσπρωξαν επίτηδες ένα μαθητή ο οποίος πέφτει συχνά θύμα λεκτικής βίας. Τον ακινητοποίησαν, του πέταξαν τα γυαλιά και το κορίτσι-αρχηγός τα πάτησε. Ο πατέρας του θύματος ήρθε στο σχολείο να φέρει άλλο ένα ζευγάρι γυαλιά. Εχει συνηθίσει να συμβαίνουν τέτοια στο παιδί».
«Ενας μαθητής στο διάλειμμα εμπόδιζε μια συμμαθήτριά του να βγει από την τάξη. Η μαθήτρια δεν άντεξε την πίεση κι έβαλε τα κλάματα. Πολλές φορές στο παρελθόν, ο συγκεκριμένος μαθητής πείραζε τη συμμαθήτριά του με σεξουαλικά υπονοούμενα, με αποτέλεσμα αυτή να ξεσπάει σε κλάματα και να βρίσκεται σε παρατεταμένη, αν όχι μόνιμη, κατάσταση άγχους». «Πέφτουν συχνά στην αντίληψή μας ρατσιστικές συμπεριφορές. Σε ένα περιστατικό στο οποίο κάποιο Ελληνόπουλο έπεσε “κατά λάθος” σε ένα μικρόσωμο Αλβανόπουλο, που οδηγήθηκε τελικά στο νοσοκομείο, το σχολείο κράτησε σωστή στάση, κάλεσε τους γονείς και τιμώρησε τα παιδιά, αλλά οι γονείς δεν το θεώρησαν σημαντικό».
Τα παραπάνω αποτελούν μαρτυρίες καθηγητών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης τις οποίες συνέλεξε ερευνητική ομάδα της ΟΛΜΕ και παρουσιάζονται στη σπουδαία έκδοση «Ομαδική Βία και Επιθετικότητα στα Σχολεία» (εκδ. Νομική Βιβλιοθήκη) της Εθνικής Επιτροπής Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, ένα βιβλίο που σπάει τη γενική σιωπή γύρω από το εκτεταμένο και στην Ελλάδα φαινόμενο του bullying.
«Η θλιβερή περίπτωση του φόνου του Αλεξ, μαθητή σε σχολείο της Βέροιας και στη συνέχεια η άλλη, των βιασμών του κοριτσιού του σχολείου της Αμαρύνθου, υπήρξαν το έναυσμα σοβαρών ανησυχιών για το τι συμβαίνει και πού μπορούν να φθάσουν τα πράγματα», αναφέρει στο εισαγωγικό της σημείωμα η υπεύθυνη της έκδοσης κ. Αλίκη Γιωτοπούλου - Μαραγκοπούλου. «Δεν είχαμε ώς τότε συνείδηση οι Ελληνες μελετητές πόσο διαδεδομένο και σοβαρό πρόβλημα αποτελούσε και στη χώρα μας η οργανωμένη ομαδική ενδοσχολική βία και επιθετικότητα».
Σύμφωνα με τελευταίες έρευνες, το 63% των μαθητών Δημοτικού, το 51% των μαθητών Γυμνασίου και το 36% των μαθητών Λυκείου στην Ελλάδα δηλώνουν ότι υπάρχουν παιδιά στο σχολείο που τους φέρονται άσχημα.
Οι ίδιοι οι καθηγητές αναφέρουν ότι οι διαπληκτισμοί στο προαύλιο συνήθως (89,1% των περιπτώσεων) αφορούν βρισιές, αλλά και την ταπείνωση του άλλου (47,7%). Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι, αντίθετα με την επικρατούσα αντίληψη, δεν παρατηρείται σχέση των ποσοστών επιθετικότητας με το ποσοστό αλλοδαπών μαθητών σε κάθε σχολείο (ΕΚΚΕ).
Το βιβλίο, που παρουσιάστηκε σε ειδική εκδήλωση χθες, θα αποσταλεί δωρεάν στις οργανώσεις των εκπαιδευτικών για ευνόητους λόγους.
Πηγή: Καθημερινή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου