Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011

Άρθρο - παρέμβαση του Ιωάννη Βαρδακαστάνη, προέδρου του Ευρωπαϊκού Φόρουμ των Ατόμων με Αναπηρία και της Ε.Σ.Α.μεΑ.

Το τελευταίο διάστημα το ευρωπαϊκό αναπηρικό κίνημα μετρά πραγματικά μεγάλες επιτυχίες. Η πραγματικά δυνατή Στρατηγική για την Αναπηρία, καθώς και η επικύρωση της Σύμβασης του Ο.Η.Ε. για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δίνουν επιτέλους την δυνατότητα να υπάρξει ένα νομικό και πολιτικό πλαίσιο που θα βελτιώσει την ζωή των ανθρώπων με αναπηρία στην Ευρώπη. 
Αλλά το 2010 ήταν εξίσου μια ταραχώδης χρονιά, με τις περικοπές του προϋπολογισμού να επηρεάζουν άμεσα τους άτομα με αναπηρία. Εξάλλου, είμαστε πια 80 εκ. πολίτες με αναπηρία στην Ευρώπη, με το δημογραφικό γήρας να αυξάνει αυτό τον αριθμό. Οι περισσότεροι από εμάς δεν μπορούμε να σπουδάσουμε, να δουλέψουμε ή έστω να ψωνίσουμε όπως η πλειοψηφία των πολιτών μιας και τα σχολεία, οι χώροι εργασίας και τα καταστήματα δεν είναι προσβάσιμα. Συνολικά, ερχόμαστε αντιμέτωποι με διακρίσεις. Θεωρητικά, η Ευρώπη εμφανίζεται να είναι ο τόπος των ίσων ευκαιριών για όλους τους ευρωπαίους πολίτες. Κι όμως, παραμένει ένας τόπος όπου το να φοιτήσει κάποιος στο πανεπιστήμιο, να αγοράσει ένα εισιτήριο λεωφορείου, να πάει στο αεροδρόμιο με το λεοφορείο ή έστω να κατεβεί στο κέντρο της πόλης για να επισκεφτεί ένα μουσείο είναι σχεδόν αδύνατο για το 15% των πολιτών. 

Και αυτός είναι ο λόγος που το 2011 το αναπηρικό κίνημα εστιάζει στην ελεύθερη μετακίνηση, έναν από τους πυλώνες των Ευρωπαϊκών Συνθηκών - μακρινή πραγματικότητα για εμάς. Αυτός είναι ο λόγος που η Ευρωπαϊκή Στρατηγική για την Αναπηρία της αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βίβιαν Ρέντινγκ για τα επόμενα δέκα χρόνια, θέτει ένα σχέδιο δράσης που οι ευρωπαϊκοί θεσμοί πρέπει να εφαρμόσουν. Επιπρόσθετα, μόλις έχει τεθεί σε εφαρμογή σε ευρωπαϊκό επίπεδο η Σύμβαση των Δικαιωμάτων των Ατόμων με Αναπηρία του ΟΗΕ. Συνεπώς, η Ε.Ε. πρέπει να ευθυγραμμιστεί με την Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Βεβαίως, κάποιες απαραίτητες λεπτομέρειες δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Για την επιτυχή εφαρμογή της Σύμβασης, αλλά και για την διασφάλιση την εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για την Αναπηρία, πρέπει τώρα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να προχωρήσει σε μερικά πολύ ουσιαστικά βήματα. 

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ως ο κύριος εκπρόσωπος των ευρωπαίων πολιτών, πρέπει να προχωρήσει στον σχεδιασμό της εφαρμογής της Σύμβασης και να ηγηθεί των υπολοίπων ευρωπαϊκών θεσμών. 

Το Ευρωκοινοβούλιο πρέπει επίσης να διασφαλίσει ότι ο προϋπολογισμός της Ε.Ε. θα κατανεμηθεί κατάλληλα για να χρηματοδοτήσει την εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για την Αναπηρία και της Σύμβασης. Επιπλέον, είναι θεμελιώδες και τα χρηματοδοτικά όργανα της πολιτικής συνοχής να υποστηρίξουν την εφαρμογή της Σύμβασης. 

Επιπρόσθετα οι ευρωβουλευτές επιβάλλεται να έχουν πάντα στο μυαλό τους το άρθρο 16 του Γενικού Κανονισμού των Διαρθρωτικών Ταμείων και να προωθήσουν την καταπολέμηση της διάκρισης λόγω αναπηρίας κατά τα διάφορα στάδια εφαρμογής των χρηματοδοτήσεων. Πολύ σύντομα θα προταθεί από την Ευρ. Επιτροπή η Ευρωπαϊκή Νομοθεσία για την Προσβασιμότητα, όπως προβλέπεται στην Ευρωπαϊκή Στρατηγική για την Αναπηρία. Το Ευρωκοινοβούλιο οφείλει, από την δική του πλευρά, να υποστηρίξει τη θέσπιση μιας αυστηρής νομοθεσίας. Το Ευρωπαϊκό Αναπηρικό Κίνημα αναμένει από τα μέλη του Ευρ. Κοινοβουλίου να αναλάβουν δράση. 

Πραγματικά επιζητούμε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να είναι ένας ισχυρός σύμμαχος των ατόμων με αναπηρία και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους. Η διακομματική ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την αναπηρία έχει βοηθήσει εξαιρετικά. Το «εύκολο» κομμάτι έχει πια ολοκληρωθεί - και τώρα είναι καιρός κάθε πολιτικό κόμμα να αναλάβει τις ευθύνες του. Αναμένουμε πολλά περισσότερα από σκέτες υποσχέσεις - το αναπηρικό κίνημα περιμένει ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ. 

Όπως τονίζει ο Άνταμ Κόζα, πρόεδρος της προαναφερθείσας διακομματικής ομάδας και μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, είναι απαραίτητο να διασφαλίσουμε ότι τόσο η Σύμβαση, όσο και η Στρατηγική για την Αναπηρία θα επιφέρουν σημαντικά αποτελέσματα από τα πρώτα στάδια εφαρμογής τους, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής των ατόμων με αναπηρία στην Ευρώπη. 

Είναι ώρα ευθύνης. Είναι ώρα αποτελεσμάτων. Είναι ώρα να τηρηθούν οι δεσμεύσεις.

(άρθρο - παρέμβαση ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρίες και της Ε.Σ.Α.μεΑ. κ. Ιωάννης Βαρδακαστάνης, στο επίσημο περιοδικό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου)

Πηγή: Ε.Σ.Α.μεΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου