Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

GLEE !!!


Όταν ο αντίχειρας και ο δείκτης ενός χεριού βρίσκονται τεντωμένα σε γωνία 90 μοιρών, σχηματίζουν το λατινικό γράμμα L. Ως χειρονομία σημαίνει “Loser”, δηλαδή «χαμένος, ηττημένος». Γιατί, λοιπόν, σε όλες τις αφίσες της δημοφιλέστατης τηλεοπτικής σειράς οι πρωταγωνιστές κάνουν αυτήν τη χειρονομία; 


Η λέξη glee έχει δύο έννοιες στην αγγλική γλώσσα. Από τη μία σημαίνει «χαιρεκακία». Από την άλλη, όμως, δηλώνει φωνητικό άσμα (για τρεις ή περισσότερες φωνές). Και glee club είναι ο όμιλος φωνητικής μουσικής, η χορωδία, ο χορωδιακός όμιλος. “Glee” ονομάζεται και μια τηλεοπτική σειρά της FOX που σημείωσε τεράστια επιτυχία στις ΗΠΑ ήδη από την πρώτη χρονιά προβολής της! 

Στην πολιτεία του Οχάιο, στη μικρή πόλη Λίμα, υπάρχει το William McKinley High School, οι μαθητές του οποίου είναι χωρισμένοι σε κλίκες. Από τους δημοφιλείς αθλητές και τις τέλειες μαζορέτες μέχρι τα «σπασικλάκια», τους γκέι και κάθε λογής μειονότητα. Με επικεφαλής τον καθηγητή των ισπανικών το glee club συγκεντρώνει μαθητές από τα χαμηλότερα και τα υψηλότερα κλιμάκια της μαθητικής κοινωνίας. Η αναγκαστική τους συμβίωση και συνεργασία τούς κάνει να καταλάβουν τη διαφορετικότητα και τη μοναδικότητα κάθε μέλους και σταδιακά να την αποδεχθούν. Κλισέ; Όχι ακριβώς. Μέσα από τη μουσική περιγράφεται η κατάσταση στα αμερικάνικα σχολεία και θίγονται πολλά θέματα με αρκετά πρωτότυπο και φυσικό τρόπο (σχολικός εκφοβισμός, συντηρητισμός, εφηβικές εγκυμοσύνες, έρωτες κ.α.) Σε όλα αυτά υπάρχει μια γενναία δόση χιούμορ, αυτοσαρκασμού, καθώς και η Σου Σιλβέστερ, προπονήτρια των μαζορετών, ο πλέον μη πολιτικά ορθός χαρακτήρας της σειράς. 

Ενδεικτικά παραθέτουμε ατάκες της:

"You're dealing with children. They need to be terrified. It's like mother's milk to them"

"All I want is just one day a year when I'm not visually assaulted by uglies and fatties. Seriously, Ohio, these retinas need a day off. So here's the dream, the Friday after Christmas, which I have off, if you're hideous stay at home. Spend the entire day watching home videos of a time when you weren't too repulsive for me to ever want to look at." 

"I can't stand the sight of kids getting emotional, unless it's from physical exhaustion"

"You know, the way you use your mental illness to help these kids is really inspiring. I'm shocked you're not married." 

Ένα ακόμη ιδιαίτερο στοιχείο είναι ότι συμπεριλαμβάνονται πολύ συχνά χαρακτήρες όχι και τόσο συνηθισμένοι σε νεανικές σειρές: από τους βασικούς πρωταγωνιστές, ένας κινείται με αναπηρικό αμαξίδιο (δεν ισχύει στην πραγματικότητα για τον ηθοποιό), μία κοπέλα υποκρίνεται ότι τραυλίζει , υπάρχουν δύο χαρακτήρες με σύνδρομο Down, οι πρωταγωνιστές συναγωνίζονται το Glee Club ενός σχολείου Κωφών κ.α. 

Ξεχωρίζουμε το επεισόδιο στο οποίο δημιουργείται ζήτημα για τη μετακίνηση του Artie, του μαθητή που κινείται με αμαξίδιο, καθώς απαιτείται ειδική ράμπα για τη μεταβίβασή του στο λεωφορείο του σχολείου, που θα μεταφέρει τους μαθητές στον τοπικό διαγωνισμό. Έπειτα από πρωτοβουλία του υπεύθυνου του Glee Club, τα μέλη του club υποχρεώνονται να κινούνται με αμαξίδια, ώστε να βιώσουν για λίγο την καθημερινότητα του συμμαθητή τους. Ωστόσο, η σειρά έχει κατακριθεί για το γεγονός ότι ο ηθοποιός που υποδύεται τον Artie δεν έχει κάποια κινητική αναπηρία. 

Σε αντίθεση με προηγούμενες καταστάσεις, η σειρά μιλά ανοιχτά για θέματα όπως οι αναπηρίες, η σεξουαλικότητα κ.α. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα σύγκρισης είναι οι δύο χαρακτήρες με σύνδρομο Down: μια μεσήλικη γυναίκα τοποθετημένη σε ίδρυμα, απομονωμένη από την πραγματικότητα και μία μαθήτρια του γυμνασίου που καταφέρνει και γίνεται μαζορέτα. 

Διαβάστε σχετικά: 

1 σχόλιο:

  1. Καλησπέρα!!:)Δεν γνώριζα τόσες λεπτομέρειες και θα δω αμέσως και τις ενότητες κάτω που έχετε!!!Σας ευχαριστώ!!!Φιλιά!!!

    Φωτεινή :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή