Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2021

Βασίλης Κουρμπέτης: Μια Ιστορία Κοινότητας από την Ελλάδα (“Sign Links”)

Γεννήθηκα τον Οκτώβριο του 1959 στην Ολυμπία, Ελλάδα. Είμαι εκπαιδευτικός και έχω μεταπτυχιακό στην Εκπαίδευση των Κωφών που απέκτησα το 1982 και διδακτορικό στην Εφαρμοσμένη Ψυχογλωσσολογία και Κώφωση το 1987 από το Πανεπιστήμιο της Βοστόνης. Έχω διατελέσει επιστημονικός διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Κωφών και έχω εργαστεί ως εκπαιδευτικός σε σχολεία κωφών για δεκατρία χρόνια στις Ηνωμένες Πολιτείες. Είμαι σύμβουλος Ειδικής Αγωγής/Kαθηγητής στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και Επίκουρος Καθηγητής στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο.

Η Ιστορία μου για την Κοινότητα της EPALE αφορά το έργο “Deaf Adults as Role Models for the Hearing World: Links of the Same Chain με το ακρωνύμιο για λόγους συντομίας “Sign Links” που υλοποιείται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+, Βασική Δράση 2: Συνεργασία για καινοτομία και ανταλλαγή καλών πρακτικών - Στρατηγικές Συμπράξεις για την Εκπαίδευση Ενηλίκων με κωδικό 2019-1-EL01-KA204-062935.

Χρησιμοποιήσαμε την ευρωπαϊκή πλατφόρμα EPALE προκειμένου να αναζητήσουμε συνεργάτες για το έργο Sign Links και θεωρούμε ότι οι δράσεις όπως οι Ιστορίες Κοινότητας EPALE αποτελούν έναν θαυμάσιο τρόπο να μοιραστούμε τις εμπειρίες μας.

Η πανδημία Covid-19 επηρέασε την προσωπική και την επαγγελματική ζωή όλων των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Κατά τη διάρκεια της κρίσης ο στόχος μας ήταν να αυξήσουμε τη γνώση και τις δεξιότητές μας σε ένα μοναδικό περιβάλλον, που διέπεται από τους δικούς του ξεχωριστούς κίνδυνους και αδυναμίες αλλά ταυτόχρονα από δυνατότητες και ευκαιρίες. Αντιμετωπίσαμε τις προκλήσεις που σχετίζονταν με τον σχεδιασμό και την εφαρμογή των πρακτικών μας και το πλαίσιο κατάρτισης, προκειμένου να ενισχύσουμε τη συμμετοχή και να βελτιώσουμε τα μαθησιακά αποτελέσματα με τις ακόλουθες δράσεις.
Κορωνοϊός: Δεν Φοβόμαστε - Προστατευόμαστε

Οι Κωφοί που λειτουργούν ως Θετικά Πρότυπα (Deaf Adult Role Models) και συνεργάζονται με τον φορέα 'Sign Links', συνέβαλαν μαζί με τους εκπαιδευτές τους στην ανάπτυξη αυτού του προσβάσιμου υλικού στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα «Κορωνοϊός: Δεν φοβόμαστε - Προστατευόμαστε, Ασπίδα μας η Γνώση», στα τέλη Μαρτίου 2020. Το υλικό ευθυγραμμίζεται πλήρως με τις πληροφορίες από το Ελληνικό Υπουργείο Υγείας και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περιλαμβάνει 8 Χρήσιμες Οδηγίες και 19 Ερωτήσεις/Απαντήσεις σχετικά με τη νόσο COVID-19 στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα και στηρίζεται από υπότιτλους.


Οι εταίροι μας στη Μάλτα υλοποίησαν ταυτόχρονα παρόμοιες δράσεις για τις οποίες μπορείτε να ενημερωθείτε στην παρακάτω διεύθυνση: http://signlinks.eu/(link is external)
Εκπαιδευτική Τηλεόραση

Τα μέλη μας που λειτουργούν ως Θετικά Πρότυπα (Deaf Role Models) συμμετείχαν στην προσβάσιμη ελληνική εκπαιδευτική τηλεόραση όπου παρέδωσαν δίγλωσσο εκπαιδευτικό υλικό που απευθύνεται σε κωφά παιδιά, τους γονείς τους και άλλους κωφούς ή ακούοντες ενήλικες. Η δράση υλοποιήθηκε σε συνεργασία με τους εκπαιδευτές τους και με τους διερμηνείς της νοηματικής γλώσσας. Το έργο τους αναγνωρίστηκε και βραβεύτηκε από την Υφυπουργό Παιδείας κα. Σοφία Ζαχαράκη.

Το σχετικό υλικό που αφορά το έργο τους είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα(link is external) και θα αξιοποιηθεί στο πρόγραμμα κατάρτισης που ακολουθεί.

Δίγλωσση Έρευνα. Η πρώτη στην Ελλάδα!

Το πρώτο δίγλωσσο εργαλείο έρευνας στην Ελλάδα που έχει αποδωθεί στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα και σε γραπτό κείμενο που συνέταξε ένα μέλος μας έχοντας τον ρόλο Θετικού Προτύπου (Deaf Role Model), δίνει τη δυνατότητα στους κωφούς ενήλικες να συμμετάσχουν ουσιαστικά στην έρευνα για τις υπάρχουσες πρακτικές και τον ρόλο των κωφών ενηλίκων ως Role Models. Αυτό το όργανο χρησιμοποιήθηκε έναντι της συνέντευξης διά ζώσης και έγινε ευρέως αποδεκτό από τους συμμετέχοντες. Καθορίζει τα πρότυπα για την μελλοντική έρευνα στην Κοινότητα Κωφών.

Η κρίση που προκλήθηκε από τη νόσο Covid-19 παρουσίασε την ευκαιρία να επανεξετάσουμε και να βελτιώσουμε τις εκπαιδευτικές πρακτικές μας ώστε να διαχειριστούμε τις νέες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε. Θα συνεχίσουμε την εκπαιδευτική μας διαδικασία με αποτελεσματικές πρακτικές διαδικτυακής διδασκαλίας και μάθησης, αξιοποιώντας τη διαδικτυακή πλατφόρμα edX(link is external) που ιδρύθηκε από τo πανεπιστήμιo του Χάρβαρντ και το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης τo 2012. Ο εταίρος μας «Open Pedia» σχεδίασε και διεξάγει τη λειτουργία της ανοιχτής πλατφόρμας του προγράμματός μας στη διεύθυνση http://www.openpediax.com/dashboard(link is external) με δύο μαθήματα να βρίσκονται ακόμη στα πλαίσια της ανάπτυξης: Τα μάθηματα «Deaf Role Model Guide» και «State of the Art on Deaf Role Models» και πολλά ακόμη που θα δημιουργηθούν στο μέλλον.

Το καινοτόμο μας σχέδιο έχει ως στόχο να παρέχουμε στους εταίρους μας και τους συμμετέχοντες έναν κοινό πόρο με πρόσβαση σε ένα ανώτερο επίπεδο μάθησης, χρησιμοποιώντας μόνο τον υπολογιστή και τη σύνδεση στο διαδίκτυο. Θα προσαρμόσουμε την προτεινόμενη πλατφόρμα που θα μας επιτρέψει να προσεγγίσουμε χιλιάδες κωφούς εκπαιδευόμενους, μερικούς εξ αυτών χωρίς να διαθέτουν το τυπικό υπόβαθρο και τους πόρους που διαθέτουν οι ακούοντες εκπαιδευόμενοι.

Οι σημαντικές επιπτώσεις από τη χρήση της πλατφόρμας περιλαμβάνουν:

Δεν θα υπάρχει αναγκαιότητα για διά ζώσης εργαστήρια έπειτα από την ολοκλήρωση του προγράμματος. Η μεικτή ή η εξ αποστάσεως εκπαίδευση δύναται να εφαρμοστεί σε συνάρτηση με τους μελλοντικούς ταξιδιωτικούς περιορισμούς. Οι Ενώσεις Κωφών θα προσφέρουν επαγγελματική ανάπτυξη στο πλαίσιο των κωφών χρηστών. Οι συμμετέχοντες θα αναπτύξουν ομότιμα δίκτυα (ή καθοδήγησης) για να διευκολύνουν την εφαρμογή νέων γνώσεων. Η χρήση της πλατφόρμας θα οδηγήσει σε πολύτιμους πόρους για επαγγελματική ανάπτυξη, καθώς όλο το εκπαιδευτικό υλικό θα είναι πλήρως αρχειοθετημένο και μπορεί να αξιοποιηθεί από περισσότερους εκπαιδευτές και εκπαιδευόμενους. Η διαδικασία ανάπτυξης ακολουθεί τα διεθνή πρότυπα και αρχές για προσβασιμότητα στο Διαδίκτυο (W3C WCAG 2.0) και Καθολικής Σχεδίασης για τη Μάθηση, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από όλους, στο μέγιστο δυνατό βαθμό, χωρίς την ανάγκη για πρόσθετη προσαρμογή.

Πηγή: EPALE

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου