Iδιαίτερη ανησυχία προκαλεί στους Αμερικανούς ειδικούς η ραγδαία αύξηση του αριθμού παιδιών που εμφανίζουν φλεγμονώδες πολυσυστημικό σύνδρομο, μια νόσο παρόμοια με το σύνδρομο Καβασάκι. Το σύνδρομο εμφανίζεται σε ανηλίκους αρκετές εβδομάδες αφότου ανέρρωσαν από COVID-19. Επιπλέον παράγοντα ανησυχίας αποτελεί το γεγονός ότι τα παιδιά που νοσούν από το σύνδρομο διακομίζονται στα νοσοκομεία με πολύ βαρύτερα συμπτώματα από αυτά που παρατηρούνταν στο πρώτο πανδημικό κύμα, κάτι που επιβεβαιώνει η δρ Ρομπέρτα ντε Μπιάσι, επικεφαλής του τμήματος Λοιμωδών Νόσων στο Εθνικό Παιδιατρικό Νοσοκομείο της Ουάσιγκτον. Η δρ Ντε Μπιάσι επισημαίνει ότι την άνοιξη το 50% των μικρών ασθενών χρειαζόταν νοσηλεία σε ΜΕΘ, ενώ τώρα αυτό συμβαίνει στο 80%-90% των περιπτώσεων.
Μέχρι στιγμής οι επιστήμονες αδυνατούν να εξηγήσουν γιατί καταγράφεται αύξηση κρουσμάτων του συνδρόμου και ενίσχυση της βαρύτητάς του. Μια πρώτη εξήγηση είναι ότι η γενικότερη έξαρση των λοιμώξεων COVID-19, ιδιαίτερα μετά την εορταστική περίοδο, πολλαπλασίασε την πιθανότητα εμφάνισης βαρύτερα ασθενών. Επί του παρόντος, άλλωστε, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι για τη σοβαρότητα του συνδρόμου ευθύνονται τα νέα μεταλλαγμένα στελέχη του κορωνοϊού, παρότι είναι εξαιρετικά πρόωρο να εξαχθεί σαφές συμπέρασμα.
Το σύνδρομο παραμένει σπάνιο. Το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων και Πρόληψης (CDC) κατέγραψε σε 48 πολιτείες 2.060 κρούσματα και 30 θανάτους εξαιτίας του. Η μέση ηλικία των ασθενών ήταν τα εννέα χρόνια, αλλά έχουν καταγραφεί κρούσματα και σε άλλες ηλικιακές ομάδες, από βρέφη μέχρι 20άρηδες.
Τα συχνότερα συμπτώματα του συνδρόμου είναι δερματικό εξάνθημα, πυρετός, οφθαλμικός ερεθισμός και γαστρεντερικά προβλήματα. Αναμφίβολα η εμφάνισή τους επιβάλλει τη μεταφορά του ασθενούς στο νοσοκομείο. Κάποιες φορές επηρεάζει την καρδιακή λειτουργία και μπορεί να καταλήξει σε καρδιογενές σοκ, όταν δηλαδή η καρδιά δεν μπορεί να προωθήσει το αίμα. Αλλοι ασθενείς εμφανίζουν καρδιομυοπάθεια, με αρρυθμίες ή σκλήρυνση του καρδιακού μυός.
Παρότι τα περισσότερα παιδιά, ακόμα και αυτά που νοσηλεύονται σε βαριά κατάσταση, αναρρώνουν χωρίς προβλήματα, οι ειδικοί αγνοούν αν μελλοντικά θα εμφανίσουν καρδιακά προβλήματα.
Η φαρμακευτική φαρέτρα περιλαμβάνει πολλά όπλα για την αντιμετώπιση του συνδρόμου, όπως αντιπηκτικά, αντιυπερτασικά, στεροειδή, ανοσοσφαιρίνη, οξυγόνο και άλλα. Ομως, το κυριότερο είναι να προστατευθούν και τα παιδιά από την έκθεσή τους στον κορωνοϊό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου