Ένας άνθρωπος εκπαιδευμένος σε θέματα ατόμων με αναπηρία και εμπειρία στην ναυαγοσωστική, είναι αυτός που αναμένεται να προσληφθεί από μέρα σε μέρα, προκειμένου να τεθεί σε πλήρη λειτουργία το σύστημα seatrac στην παραλία Ιουλία Φαναρίου του Δήμου Κομοτηνής. Πρόκειται για το πρωτοποριακό σύστημα που επιτρέπει την ελεύθερη πρόσβαση ατόμων με αναπηρία στη θάλασσα, ισότιμα και με αξιοπρέπεια. Η παρουσία του ανθρώπου αυτού έγκειται στο να διασφαλίσει την ασφάλεια των χρηστών του συστήματος αλλά και την ασφάλεια του ίδιου του συστήματος.
"O Δήμος Κομοτηνής και το Σωματείο ΑμεΑ Π.Ε. Ροδόπης βρίσκονται στο τελικό στάδιο διαμόρφωσης πλαισίου για την ασφαλή και αξιοπρεπή χρήση του μηχανήματος αλλά και του περιβάλλοντα χώρου για τα άτομα με αναπηρία. Μετά από συμφωνία με τον δήμαρχο Γιώργο Πετρίδη ο μηχανισμός θα λειτουργεί και τον Σεπτέμβριο", μας ενημέρωσε πρόσφατα το σωματείο, ζητώντας την κατανόηση και υπομονή των ατόμων με αναπηρία.
Πάντως το μηχάνημα έχει ήδη δοκιμαστεί επιτυχώς, ενώ προστίθενται νέα άτομα που αποκτούν το δικό τους τηλεχειριστήριο για να μπορούν να κάνουν το μπάνιο τους οπότε αυτά θέλουν με την άνεση, κάνουν ντουζ στο ίδιο το μηχάνημα, μπορούν να αλλάξουν στα ειδικά αποδυτήρια για ΑμεΑ που υπάρχουν στην "Ιουλία" και αν χρειαστεί να χρησιμοποιήσουν το WC για ΑμεΑ που έχει τοποθετήσει ο Δήμος. Και το σημαντικότερο ότι το τηλεκοντρόλ μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλα τα seatrac της χώρας.
Σε επίπεδο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης υπάρχουν έξι σημεία πρόσβασης στη θάλασσα για άτομα με αναπηρία μέσω του συστήματος seatrac. Ειδικότερα δύο στην Καβάλα, ένα Κεραμωτή, ένα Άβδηρα, ένα στην Αλεξανδρούπολη και ένα στο Δήμο Κομοτηνής. Όλα είναι λειτουργικά, μας ενημερώνει ο πρόεδρος του νομαρχιακού συλλόγου ΑμεΑ Ροδόπης Τρύφωνας Καρούντζος.
Ελλάδα και Κύπρος αποτελούν ιδανικό τόπο για παραθεριστές με κινητικά προβλήματα
Ελλάδα και Κύπρος αποτελούν ιδανικό τόπο για παραθεριστές με κινητικά προβλήματα, γράφει, μεταξύ άλλων, η βαυαρική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung και αναφέρεται στο σύστημα seatrac που λειτουργεί σε έξι σημεία της Αν. Μακεδονίας και Θράκης.
Στην Ελλάδα και την Κύπρο μπορούν οι παραθεριστές με κινητικά προβλήματα στα κάτω άκρα να κολυμπούν στη θάλασσα χωρίς τη βοήθεια άλλου ατόμου χάρη στο καινοτόμο σύστημα Seatrac, το οποίο εφευρέθηκε από το Εργαστήριο Τεχνικής Μηχανικής του Πανεπιστημίου Πατρών.
Το Seatrac έχει ήδη εγκατασταθεί σε 30 ελληνικές παραλίες που σημειώνονται στο χάρτη της ιστοσελίδας της εταιρείας η οποία τα παράγει (www.tobea.gr).
Αλλά και ο νότος της Κύπρου προσφέρει, επίσης, ανάλογες εγκαταστάσεις και μάλιστα ορισμένα ξενοδοχεία όπως το C&A-Hotel (www.ca-hotel-apts.com) στο χωριό Πόλις εξειδικεύονται σε συστήματα για όσους μετακινούνται με αμαξίδια.
Το εν λόγω σύστημα παρέχει πλήρη αυτονομία σε ΑμεΑ για την πρόσβαση τους στη θάλασσα, είναι ασφαλές για χρήστες και άλλους λουόμενους, είναι φιλικό προς το περιβάλλον και ενεργειακά αυτόνομο (λειτουργεί με ηλιακή ενέργεια), αναφέρει στη σελίδα ταξίδια η βαυαρική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung.
Δήμητρα Συμεωνίδου
Πηγή: Χρόνος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου