Ελαιοχρωματιστές, τεχνικοί πληροφορικής, μηχανικοί, ψυκτικοί, λογιστές βοήθησαν για να κατασκευαστεί το τεράστο υπόγειο του σχολικού συγκροτήματος στις Βούτες Ηρακλείου, στο οποίο συστεγάζονται δύο νηπιαγωγεία και ένα δημοτικό σχολείο. Δεν είναι μόνο εργαζόμενοι που βρήκαν... μεροκάματα. Πρόκειται για γονείς μαθητών οι οποίοι αφιλοκερδώς και με συλλογική δουλειά επί περίπου έναν χρόνο δούλεψαν για να αναμορφώσουν το υπόγειο του σχολικού κτιρίου των παιδιών τους.
Ειδικότερα, αποθήκη ήταν ουσιαστικά η κύρια χρήση του υπογείου πριν παρέμβουν οι γονείς. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, με την ανακατασκευή και αξιοποίηση του υπογείου, τα παιδιά απέκτησαν περίπου 600 τ.μ. ωφέλιμου λειτουργικού χώρου, δηλαδή αυξάνοντας κατά περίπου 20% τον λειτουργικό εσωτερικό χώρο των παιδιών στο σχολείο. Στο υπόγειο κατασκευάστηκαν δύο αίθουσες διδασκαλίας, εργαστήρια πληροφορικής και φυσικών επιστημών, αίθουσα εικαστικών, βιβλιοθήκη, γυμναστήριο/χώρο προβολών, χώρους παιχνιδιού και τουαλέτες.
Για όλα αυτά, οι γονείς κινητοποιήθηκαν προς πάσα κατεύθυνση, εντός και εκτός Κρήτης. Συγκεκριμένα, πήραν χορηγίες από το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Κρήτης, το Ιδρυμα Τεχνολογίας και Ερευνας, από εταιρείες, ενώ αξιοποιήθηκαν κονδύλια από τη Σχολική Επιτροπή και το ταμείο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων των παιδιών που φοιτούν στο σχολικό συγκρότημα.
Παράλληλα, οι γονείς αναζήτησαν λύσεις οικονομικές, ενώ έβαλαν και πολύ εθελοντική εργασία, όπως εξήγησε χθες στην «Κ» ο Ανδρέας Γιαννόπουλος, πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων. Ενδεικτικά, όπως αναφέρει εκ μέρους του Δ.Σ. του Συλλόγου η Μαγδαληνή Χατζάκη, με προσωπική τους εργασία συνέβαλαν οι γονείς Γιάννης Μπραγουδάκης (ελαιοχρωματιστής), Ιουλιέττα Λεοντάκη (λογίστρια), Στέλιος Κουτσάκης (υποδομές δικτύων υπολογιστών), Βαγγέλης Χαρκουτσάκης (μηχανικός και τεχνικός υπεύθυνος του έργου), ενώ πολλές ώρες αφιέρωσαν τα μέλη του συμβουλίου. Το Δ.Σ. στέκεται επίσης στην υποστήριξη των εκπαιδευτικών και την προσωπική προσπάθεια του κ. Στεφανάτου, διευθυντή του 2ου Δημοτικού Βουτών. Ομως συστράτευση στην προσπάθεια υπήρξε και από... εξωσχολικούς. Ο ηλεκτρολόγος Αντώνης Αλεξάκης και τεχνικός υποδομών κλιματισμού Ιωάννης Πολίτης, παρότι δεν έχουν σχέση με το σχολείο, πρόσφεραν αφιλοκερδώς εργασία χιλιάδων ευρώ.
«Ευχόμαστε δημιουργική χρήση του υπογείου λοιπόν! Και ας προσπαθήσουμε να του δώσουμε τον χαρακτήρα που ονειρευτήκαμε όταν το σχεδιάζαμε! Πόλος πολιτισμού και εκπαίδευσης για τη σχολική μας κοινότητα αλλά και για την πόλη μας», λέει το κείμενο του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, οι οποίοι αξίζουν συγχαρητήρια για την προσπάθειά τους, που στέλνει πολλαπλά μηνύματα σε μια εποχή που η χώρα αντιμετωπίζει, όχι μόνο οξύτατη οικονομική κρίση, αλλά και –κατά πολλούς σημαντικότερη– κρίση αξιών.
Πηγή: Καθημερινή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου