Τετάρτη 1 Ιουλίου 2015

7 τρόποι να μάθετε στο παιδί να έχει αυτοέλεγχο

Πόσο συχνά τυχαίνει να δείτε ένα παιδί να διακόπτει μια συζήτηση ενηλίκων φωνάζοντας ή να αρπάζει αντικείμενα σε δημόσιο χώρο, έστω κι αν οι γονείς του του έχουν πει να μην το κάνει; Και τι γίνεται με τα παιδιά που φαίνεται να μην ξέρουν να περιμένουν τη σειρά τους; Είναι αυτά τα παιδιά «κακά» ή χρειάζεται απλά να μάθουν πώς να κοντρολάρουν την παρορμητική φύση τους;

Σύμφωνα με τη Sharon Silver, μαμά και συγγραφέα του βιβλίου«Stop Reacting and Start Responding: 108 Ways to Discipline Consciously and Become the Parent You Want to Become», αυτό που πρέπει να κάνουν οι γονείς είναι να διδάξουν στα παιδιά τους ότι ο έλεγχος είναι κάτι που κάνουμε εμείς οι ίδιοι στον εαυτό μας, κι όχι κάτι που μας επιβάλλουν οι άλλοι (γονείς ή δάσκαλοι). Να, λοιπόν, 7 τρόποι για να καταφέρετε να μάθετε στο παιδί σας να έχει αυτοέλεγχο:

1. Βοηθήστε το να αντιλαμβάνεται τις παρορμήσεις του

Ο αυθορμητισμός συχνά μας κάνει να νιώθουμε ότι μας ξεπερνά, παρακάμπτοντας τη λογική μας, με αποτέλεσμα να οδηγούμαστε σε πράγματα που ξέρουμε ότι δεν πρέπει να κάνουμε. Για να μάθετε στο παιδίσας τον αυτοέλεγχο, θα πρέπει να του μάθετε να παρατηρεί τον εαυτό του και τις παρορμήσεις του, πριν αυτές το οδηγήσουν σε κάποια «κακή» απόφαση ή επιλογή.

2. Δώστε του συγκεκριμένες οδηγίες

Το να εστιάζετε απλά στην κακή συμπεριφορά του παιδιού σας είναι αναποτελεσματικό. Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να του εξηγήσετε τι θα θέλατε να κάνει αντ’ αυτού. Προσπαθήστε π.χ. να του πείτε: «Συμφωνήσαμε ότι δεν είναι σωστό να θέλεις να παίζεις μόνο σου το βιντεοπαιχνίδι, όταν έχεις φίλους στο σπίτι. Σκέψου 4 πράγματα που μπορείς να κάνεις, όσο θα παίζουν οι φίλοι σου, μέχρι να ξανάρθει η σειρά σου».

3. Μην του κάνετε κήρυγμα

Τα παιδιά χρειάζονται χρόνο για να επεξεργαστούν και να κατανοήσουν τις πληροφορίες που παίρνουν. Όταν, λοιπόν, μιλάτε πολύ και ασταμάτητα, τοπαιδί σας μπλοκάρει από τον όγκο των πληροφοριών, με αποτέλεσμα να κατεβάζει τα ρολά και να σταματάει να ακούει.

4. Να είστε λιτοί και περιεκτικοί

Προσπαθήστε να χρησιμοποιείτε μικρές και απλές προτάσεις, και να του δείχνετε με πράξεις και παραδείγματα ό,τι θέλετε να μάθει να κάνει.

5. Υπενθυμίστε του τα όρια

Προσπαθήστε να του υπενθυμίζετε τα όρια, όποτε δείχνει να τα ξεχνάει. Για παράδειγμα, αν είστε στη θάλασσα και το παιδί σας δεν περιορίζεται να παίζει κοντά σας, δημιουργήστε με βότσαλα στην άμμο μια νοητή γραμμή και ζητήστε του να μην την ξεπερνά. Αν δεν σας ακούσει, υπενθυμίστε του τα όρια ζητώντας του να μείνει μέσα στη γραμμή μετρώντας μέχρι το 20 κι έπειτα να συνεχίσει το παιχνίδι του.

6. Να είστε πρόθυμοι να… επαναλαμβάνεστε

Το κλειδί για να σταματήσετε την παρορμητική του συμπεριφορά είναι να μάθετε στο παιδί πώς να σκέφτεται πριν ενεργήσει, πράγμα που απαιτεί συχνή επανάληψη. Όσο πιο συχνά επαναλαμβάνεται ένα μάθημα, τόσο πιο κατανοητό και αποδεκτό γίνεται.

7. Δώστε του ευκαιρίες

Τα παιδιά μαθαίνουν μέσα από τις εμπειρίες πολύ περισσότερα πράγματα απ’ ό,τι μέσα από τις συμβουλές. Ο καλύτερος τρόπος για να μάθει πιο εύκολα είναι η επανάληψη. Αφού, λοιπόν, ολοκληρώσετε με τις διορθωτικές οδηγίες σας, δώστε στο παιδί σας την ευκαιρία να «το ξανακάνει». Αν το κάνετε αυτό, θα λειτουργήσει ως σημείο στίξης στο μάθημά σας!-

Ζαχαρία Πηνελόπη
Πηγή: imommy via http://kids.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου