Οι απειλές βρίσκονται παντού στο Διαδίκτυο και αποτελούν σοβαρό κίνδυνο για τους νεότερους σε ηλικία χρήστες. Επιπλέον, τα παιδιά που χρησιμοποιούν φορητές συσκευές μπορεί να είναι ακόμα πιο ευάλωτα, επειδή είναι ελεύθερα να «σερφάρουν» στο Διαδίκτυο οποτεδήποτε ή οπουδήποτε χωρίς την επίβλεψη ενηλίκου.
Σύμφωνα με έρευνα της Kaspersky Lab και της B2B International, σε περίοδο 12 μηνών, το 22% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι τα παιδιά του αντιμετώπισαν ψηφιακά περιστατικά. Σε αυτά περιλαμβάνονται κρούσματα cyber-bullying ή επισκέψεις σε ιστοσελίδες που περιέχουν υλικό επιβλαβές για νεαρές ηλικίες.
«Σερφάροντας» στο Διαδίκτυο, τα παιδιά μπορεί να συναντήσουν ιστοσελίδες με ακατάλληλο περιεχόμενο, όπως, για παράδειγμα, ιστοσελίδες με πορνογραφικό περιεχόμενο ή πληροφορίες σχετικά με όπλα ή ναρκωτικά. Ένα άλλο κοινό πρόβλημα προκύπτει όταν τα αποτελέσματα αναζήτησης δεν οδηγούν στο είδος των πληροφοριών που ψάχνει ένας χρήστης. Για παράδειγμα, ένα παιδί θα μπορούσε να ψάχνει για κινούμενα σχέδια, αλλά τα αποτελέσματα που θα συναντήσει να οδηγούν σε κινούμενα σχέδια για ενήλικες.
Τα κοινωνικά δίκτυα αποτελούν επίσης σοβαρή πηγή απειλών. Τα παιδιά μπορούν να προσθέσουν αδιακρίτως οποιονδήποτε ως «φίλο», να κάνουν γνωριμίες και να επικοινωνούν με ανθρώπους που θα μπορούσαν να τα αναστατώσουν ή να τα παραπλανήσουν ή ακόμα και να επιχειρήσουν να τους αποσπάσουν ευαίσθητες πληροφορίες. Συγκεκριμένα, η έρευνα έδειξε ότι το 21% των γονέων έχει χάσει χρήματα ή εμπιστευτικές πληροφορίες που ήταν αποθηκευμένες σε μια φορητή συσκευή, λόγω των δραστηριοτήτων των παιδιών.
Τα σύγχρονα τηλέφωνα και tablets χρησιμεύουν συχνά αποκλειστικά ως κονσόλες παιχνιδιών, καθώς πολλά παιδιά δεν τα χρησιμοποιούν για κάτι άλλο. Ωστόσο, δεν είναι όλα τα παιχνίδια κατάλληλα για παιδιά. Ορισμένα περιέχουν σκηνές βίας, υβριστικό ή ερωτικό περιεχόμενο. Και τα παιχνίδια δεν είναι ο μοναδικός κίνδυνος, καθώς κάθε εφαρμογή που «κατεβάζουν» από επίσημα καταστήματα θα μπορούσε να περιέχει ανεπιθύμητες πληροφορίες.
Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι κάποιοι κίνδυνοι είναι γενικοί και μπορεί να επηρεάσουν ανθρώπους κάθε ηλικίας. Παρόλα αυτά, επειδή τα παιδιά έχουν λιγότερες εμπειρίες, ενδέχεται να είναι πιο ευάλωτα σε αυτούς τους κινδύνους. Για παράδειγμα, μπορεί να μην κατανοούν καλά πόσο επικίνδυνη μπορεί να είναι μια ιστοσελίδα ή ένα αρχείο. Έτσι, μπορεί τελικά να κατεβάσουν «μολυσμένα» αρχεία ή να εισάγουν δεδομένα σε μια ιστοσελίδα phishing.
Γι’ αυτό, είναι κρίσιμο να βεβαιωθείτε ότι η συσκευή προστατεύεται σωστά από ιούς, phishing και άλλες ηλεκτρονικές απειλές. Αυτό ισχύει ειδικά στην περίπτωση των Android συσκευών, αφού περίπου το 99% του προγραμμάτων mobile malware στρέφονται ενάντια στην πλατφόρμα Android.
Σήμερα, πολλά παιδιά ξοδεύουν πάρα πολύ χρόνο στην ενασχόληση με τις συσκευές τους. Οι περισσότερες απαγορεύσεις και περιορισμοί πρόσβασης είναι δύσκολο να εφαρμοστούν όταν πρόκειται για φορητή συσκευή, την οποία το παιδί μπορεί να έχει πάντα μαζί του. Υπάρχει, όμως, ένα τεράστιο «οπλοστάσιο»με τεχνικά μέσα, τα οποία θα μπορούσαν να συμβάλουν στον περιορισμό του χρόνου που τα παιδιά χρησιμοποιούν τις φορητές συσκευές ή στη ρύθμιση των ωρών που τα παιδιά μπορούν να παίξουν με ένα gadget. Φυσικά, το πρόβλημα δε μπορεί να λυθεί μόνο με τεχνικά μέσα. Τα παιδιά χρειάζονται εναλλακτικές και μόνο οι γονείς μπορούν να τους τις εξασφαλίσουν. Μπορούν, για παράδειγμα, να περνούν περισσότερο χρόνο με τα παιδιά τους, να τους προτείνουν να ασχοληθούν με κάποιο άθλημα ή ένα χόμπι, έτσι ώστε να έχουν λιγότερο χρόνο για να περάσουν με τις φορητές συσκευές τους. Επίσης, καλό είναι οι γονείς να ενημερώνονται τακτικά για τις νέες ψηφιακές απειλές και να ενημερώνουν με τη σειρά τους σχετικά και τα παιδιά τους. Η κατανόηση των κανόνων ασφαλούς συμπεριφοράς στο Διαδίκτυο και η προσεκτική στάση σχετικά με τις πληροφορίες που μπορούν να μοιραστούν online, θα βοηθήσουν στην αποφυγή πολλών δυσάρεστων περιστατικών.
Οι σύγχρονες τεχνολογίες μπορούν να συμβάλουν στην προστασία των παιδιών στο Διαδίκτυο. Η Kaspersky Lab προσφέρει μια σειρά από εργαλεία για να διασφαλίσει ότι τα παιδιά είναι ασφαλή από ψηφιακές απειλές που στοχεύουν φορητές συσκευές. Τα εργαλεία αυτά μπορούν να εμποδίσουν αυτόματα επικίνδυνο περιεχόμενο, να φιλτράρουν ανεπιθύμητες ιστοσελίδες και να παρέχουν στους γονείς αναφορές σχετικά με τις εφαρμογές που έχουν εγκατασταθεί από τα παιδιά τους. Στα εργαλεία αυτά περιλαμβάνονται το Safe Browser για iOS και Windows Phone και το Kaspersky Internet Security – Multi-Device 2015, το οποίο προσφέρει μια σειρά εργαλείων ειδικά για συσκευές Android.
Πηγή: techingreek
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου