Υπάρχει σχέση μεταξύ του ύπνου και της ψυχικής υγείας μικρών παιδιών, υποδεικνύει νέα έρευνα.
Ερευνητές εξέτασαν τις συνήθειες ύπνου και την ψυχική υγεία 1.000 παιδιών, αρχίζοντας από τότε που ήταν μωρά.
Ανακάλυψαν ότι όσοι είχαν διαταραχές ύπνου στην ηλικία των 4 ετών, είχαν αυξημένο κίνδυνο προβλημάτων ψυχικής υγείας, όπως άγχος και κατάθλιψη στην ηλικία των 6 ετών.
Ανακάλυψαν επίσης ότι παιδιά με προβλήματα ψυχικής υγείας στην ηλικία των 4 ετών είχαν αυξημένο κίνδυνο διαταραχών ύπνου στην ηλικία των 6.
Ωστόσο, λόγω του σχεδιασμού της έρευνας δεν ήταν δυνατό να αποδειχτεί αιτιατή σχέση.
Η αϋπνία ήταν η πιο συνήθης διαταραχή ύπνου. Διαγνώστηκε σε σχεδόν 17% των παιδιών στην ηλικία των 4 ετών και στο 43% στην ηλικία των 6.
Η αυπνία αύξανε τον κίνδυνο άγχους, κατάθλιψης διαταραχής ελλειμματικής προσοχής/ υπερκινητικότητας στην ηλικία των 4 ετών και τον κίνδυνο προβλημάτων συμπεριφοράς στην ηλικία των 6.
Οι ερευνητές δήλωσαν ότι παιδιά με άγχος, κατάθλιψη, διαταραχή ελλειμματικής προσοχής/ υπερκινητικότητας και προβλήματα συμπεριφοράς στην ηλικία των 4 ετών είχαν επίσης αυξημένο κίνδυνο για αυπνία στην ηλικία των 6 ετών, δήλωσαν οι ερευνητές.
Η ερευνήτρια Silje Steinsbekk, του Norwegian University of Science and Technology, δήλωσε ότι είναι σύνηθες για τα παιδιά να περνούν περιόδους που ο ύπνος τους είναι φτωχός, αλλά για ορισμένα παιδιά τα προβλήματα είναι τόσο εκτεταμένα που αποτελούν διαταραχή ύπνου.
Πρόσθεσε ότι η έρευνα δείχνει ότι είναι σημαντικό να εντοπιστούν παιδιά με διαταραχές ύπνου ώστε να ληφθούν μέτρα.
Ο κακός ή ο ελλιπής ύπνος επηρεάζει την καθημερινή λειτουργία ενός παιδιού αλλά παρατηρούμε ότι υπάρχουν και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις.
Σε προηγούμενη έρευνα, η Steinsbekk ανακάλυψε ότι 4χρονοι με διαταραχές ύπνου συχνά δείχνουν συμπτώματα προβλημάτων ψυχικής υγείας. Η νέα έρευνα έδειξε ότι η σχέση συμβαίνει επίσης διαχρονικά και είναι αμφίδρομη.
Οι ερευνητές εικάζουν ότι και τα 2 προβλήματα έχουν παρόμοια γενετικά αίτια ή μοιράζονται τους ίδιους παράγοντες κινδύνου.
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στο περιοδικό ‘’Journal of Developmental & Behavioral Pediatrics.’’
Πηγές: iatronet
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου