Πόσες φορές έχετε ακούσει για την κατανάλωση μικρών και συχνών γευμάτων ημερησίως και τη σημαντικότητα των snacks στην καθημερινότητά μας; Τι γίνεται όμως όταν τα παιδιά και ειδικότερα οι έφηβοι αντικαθιστούν τα υγιεινά snacks με το συνεχές τσιμπολόγημα;
Δυστυχώς το τσιμπολόγημα είναι μία κακή συνήθεια, η οποία μπορεί να οδηγήσει τα παιδιά σας σταδιακά σε αύξηση του σωματικού τους βάρους, λόγω υπερκατανάλωσης τροφής σε ακατάστατες ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας και χωρίς ουσιαστικά να πεινάνε. Προσπαθήστε να εξαφανίσετε αυτή τη δυσάρεστη συνήθεια:
- Συμβουλεύοντάς τα να τρώνε κάθε 3-4 ωρες κάποιο γεύμα ώστε να μην πεινάνε και να μην φτάνουν στο τραπέζι πεινασμένα, γιατί τότε έχουν μεγάλες πιθανότητες να οδηγηθούν σε υπερκατανάλωση τροφής.
- Αποφεύγοντας να έχετε σε εμφανές σημείο τους πειρασμούς στο ψυγείο και τα ντουλάπια σας! Αφαιρέστε τα γλυκά και τα λιπαρά σνακ απ’ το οπτικό τους πεδίο, ώστε να έχουν πιο θρεπτικές επιλογές όταν πεινάσουν
- Παρακινώντας τα παιδιά να πλένουν τα δόντια τους μετά από κάθε γέυμα. Η αίσθηση της φρεσκάδας και των καθαρών δοντιών μπορεί να τα αποτρέψει να τσιμπολογήσουν ξανά μετά από λίγη ώρα.
- Προτείνοντας θρεπτικά και χορταστικά σνακ, ώστε να μπορούν ανα πάσα στιγμή να εφοδιάσουν τον οργανισμό τους με ενέργεια, χωρίς να επιβαρύνονται με πολλές θερμίδες. Τέτοια είναι: τα φρούτα (φρέσκα ή αποξηραμένα), το γιαούρτι (με φρέσκα φρούτα, δημητριακάολικής άλεσης, ξηρούς καρπούς), σπιτικό milkshake με γάλα και φρούτα, ζελέ με φρέσκα φρούτα, σπιτικό κέικ, τοστ ολικής αλέσεως με γαλοπούλα, τυρί light και διάφορα λαχανικά εποχής, ψωμί ολικής αλέσεως με ταχίνι και μέλι ή σπιτική μαρμελάδα, μπάρες δημητριακών ολικής άλεσης.
Γράφει η Βότση Ειρήνη , Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Ν. Κουντουριώτη 37, 81 400, Μύρινα, Λήμνος
6978954573, 2254026320
Πηγή: medNutrition
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου