Δευτέρα 12 Μαΐου 2014

«Η Τέχνη των παιδιών δεν χρειάζεται λεξιλόγιο»

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Με την ΕΥΑ ΣΤΑΜΑΤΗ
Από τον ΓΙΩΡΓΟ ΚΙΟΥΣΗ g.kiousis@eleftherotypia.net

Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), στην προσπάθειά του να αναδείξει το ρόλο των Μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία, καθιέρωσε από το 1977 τη 18η Μαΐου ως Διεθνή Ημέρα Μουσείων.

«Χρειάστηκε να γεράσω για να μάθω να ζωγραφίζω σαν παιδί» ΧΟΥΑΝ ΜΙΡΟΤο μήνυμα αυτής της επετείου είναι να γίνουν τα Μουσεία φορείς πολιτισμικών ανταλλαγών, «με σκοπό την ανάπτυξη της μόρφωσης, την αμοιβαία κατανόηση και τη συνεργασία μεταξύ των λαών». Αύριο, «Οι συλλογές των Μουσείων μας ενώνουν» στο Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης, Κόδρου 9, προέκταση οδού Βουλής, Πλάκα, τηλ. 210-3312621. Μιλάμε με την οικοδέσποινα, διευθύντρια του Μουσείου, Εύα Σταμάτη.

- Πού αφιερώνεται;

«Η 18η Μαΐου σε όλο τον κόσμο έχει καθιερωθεί ως Διεθνής Ημέρα Μουσείων και είναι αφιερωμένη κάθε χρόνο σε ένα συγκεκριμένο θέμα, που αφορά τα Μουσεία και την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Το προτεινόμενο θέμα για το 2014 είναι: "Οι συλλογές των Μουσείων μάς ενώνουν" και μας θυμίζει ότι τα Μουσεία είναι ζωντανοί οργανισμοί που βοηθούν στη δημιουργία δεσμών μεταξύ των επισκεπτών, των γενεών και των πολιτισμών παντού στον κόσμο. Πολλά Μουσεία διευρύνουν τον εορτασμό και γιορτάζουν από την προηγούμενη Κυριακή και για περισσότερες από μία μέρες».

- Με ποια ενώνεστε;

«Στο Μουσείο στην Αθήνα παρουσιάζονται τρία Μουσεία Παιδικής Τέχνης, μαζί. Το Διεθνές Μουσείο Παιδικής Τέχνης στη Νορβηγία και το Μουσείο Παιδικής Τέχνης στην Ιαπωνία. Και τα τρία Μουσεία ενώνουν τις συλλογές τους σε μία διεθνή έκθεση, με επιλεγμένα έργα ζωγραφικής παιδιών από διάφορα μέρη του κόσμου».

- Ο σκοπός της συνύπαρξης;

«Τα έργα τέχνης των παιδιών δεν χρειάζονται συγκεκριμένο λεξιλόγιο, "μιλάνε" μια παγκόσμια και διαχρονική γλώσσα. Η παιδική τέχνη αναπαριστά μνήμες κοινές σε όλους, στιγμές της πανανθρώπινης παιδικής μας ηλικίας, προτρέπει σε μια συναισθηματική προσέγγιση και όχι σε μια εγκεφαλική διαδικασία. Το κάθε έργο δημιουργεί μια ιδιαίτερη σχέση με το θεατή, με αποτέλεσμα το Μουσείο να προτείνει έναν τρόπο συμμετοχικής επικοινωνίας με κάθε επισκέπτη, μια σχέση άμεση και γι' αυτό δημιουργική. Η διεθνής έκθεση που φιλοξενεί το Μουσείο Παιδικής Τέχνης στην Αθήνα "ενώνει" τους επισκέπτες όλων των ηλικιών και όλων των χωρών».

- Πρώτη συνεργασία;

«Και με τα δύο Μουσεία μάς συνδέουν δεσμοί φιλίας και συνεργασίας εδώ και πολλά χρόνια. Με το Διεθνές Μουσείο Παιδικής Τέχνης στη Νορβηγία έχουμε συνεργαστεί ήδη από το 1993, όταν ο διευθυντής του Rafael Goldin επέλεξε τα έργα της έκθεσης που παρουσίασε στο Μουσείο στη Νορβηγία "Η Ελλάδα μέσα από τα μάτια των παιδιών". Με το Μουσείο Παιδικής Τέχνης στην Ιαπωνία συνεργαζόμαστε κάθε χρόνο από το 2005, καθώς έργα ζωγραφικής παιδιών από τις συλλογές του Μουσείου της Αθήνας εκπροσωπούν την Ελλάδα στη Διεθνή Εκθεση Παιδικής Τέχνης στην Ιαπωνία».

- Αλλες εκδηλώσεις;

«Η διεθνής έκθεση "Εγώ το παιδί ο κόσμος μου, κι ο κόσμος όλος" θα παρουσιάζεται στο Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης, στην οδό Κόδρου 9, στην Πλάκα, έως και το Σάββατο 31 Μαΐου. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν αύριο, 11.30-13.00, σε συνεργασία με την πρεσβεία της Νορβηγίας, το Νορβηγικό Ινστιτούτο και την πρεσβεία της Ιαπωνίας. Τα πρωινά τις Κυριακές 11 και 25 Μαΐου, το Μουσείο οργανώνει δίωρα εικαστικά εργαστήρια για παιδιά 5-9 ετών. Για τα εργαστήρια είναι απαραίτητη η κράτηση θέσης στη Γραμματεία του Μουσείου Ελληνικής Παιδικής Τέχνης.

Τα ιαπωνικά κόμικς Manga, τα τρολ της νορβηγικής παράδοσης, η ιαπωνική τέχνη τυλίγματος του χαρτιού origami και ο Νορβηγός ζωγράφος Edward Munch θα γίνουν αφορμή γνωριμίας με τον πολιτισμό της Νορβηγίας και της Ιαπωνίας... μέσω της Τέχνης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου