Το Facebook έχει δημοσιεύσει έναν δωρεάν οδηγό 14 σελίδων στα Αγγλικά, στοχεύοντας στους εφήβους (μεγαλύτερους από 13 ετών), τους γονείς τους και τους εκπαιδευτικούς, ο οποίος επεξηγεί τις βέλτιστες πρακτικές για την προστασία της ασφάλειας και της ιδιωτικής ζωής τους στην ιστοσελίδα.
Με τίτλο «Ένας οδηγός για την Ασφάλεια στο Facebook» (A Guide to Facebook Security), το φυλλάδιο είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα και αποτελεί συνσυγγραφή από εμπειρογνώμονες ασφαλείας όπως η Linda McCarthy και ο Keith Watson, καθώς και συντάκτης και δάσκαλος Denise Weldon-Siviy.
Ο McCarthy έχει περισσότερα από 20 χρόνια εμπειρίας στον τομέα της ασφάλειας πληροφορικής και εργάστηκε ως Διευθυντής ασφάλειας του Διαδικτύου στη Symantec, ενώ ο Watson είναι IT ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Purdue.
Ο οδηγός προσεγγίζει θέματα όπως η εξασφάλιση της πρόσβασης σε λογαριασμούς Facebook επιλέγοντας σωστό κωδικό πρόσβασης και γενικά την ορθή χρήση, αποφεύγοντας να γίνεται κάποιος θύμα phishing ή σε άλλες απάτες, αξιοποιώντας προηγμένα χαρακτηριστικά ασφαλείας του χώρου, όπως η κρυπτογράφηση HTTPS, one-time κωδικούς ασφαλείας και log-in ανακοινώσεις, αναγνωρίζοντας απατεώνες και ανακτώντας έναν παραβιασμένο (hacked) λογαριασμό.
«Αυτός ο οδηγός έχει να κάνει με ενδυνάμωση του χρήστη να κατέχει τον δικό του χώρο – για να καταλάβετε τι κάνει το Facebook να γίνει ο χώρος ασφαλής και προστατευμένος, αλλά και να λάβετε τα μέτρα που χρειάζονται σε αυτό το νέο ψηφιακό κόσμο για να προστατεύσετε τον εαυτό σας και τον λογαριασμό σας», λένε οι συγγραφείς.
Η Ιδιωτική ζωή και η ασφάλεια αποτελούν μόνιμη ανησυχία τον τελευταίο καιρό για τους χρήστες των υπηρεσιών κοινωνικής δικτύωσης, ένα «πακέτο» το οποίο είναι ιδιαίτερα ελκυστικό για τους απατεώνες, με δεδομένη την ποσότητα των προσωπικών δεδομένων τα οποία οι άνθρωποι δημοσιεύουν στα προφίλ τους.
Ως το πιο δημοφιλές site κοινωνικής δικτύωσης στον κόσμο, το θέμα είναι κρίσιμο για το Facebook, του οποίου η συνεχιζόμενη επιτυχία εξαρτάται εν μέρει από την παροχή ασφαλούς εμπειρίας για τους χρήστες του, ειδικά τους εφήβους (σ.μ.: > 13 ετών), οι οποίοι μερικές φορές είναι θύματα από τα «αρπακτικά» που καιροφυκλακτούν σε απευθείας σύνδεση.
Οι ειδικοί τονίζουν ότι οι άνθρωποι πρέπει να εξοικειωθούν πλήρως με την προστασία της ιδιωτικής ζωής, την προστασία των λειτουργιών που προσφέρουν τα κοινωνικά media sites που χρησιμοποιούν, καθώς να ενημερώνονται και να κατανοούν σχετικά τις πρακτικές ασφάλειας και συμβουλές.
Διαφορετικά, μπορεί να καταλήξουν εκθέτοντας τις αναρτήσεις, τις φωτογραφίες ή τα βίντεο τους και οποιοδήποτε πολυμεσικό περιεχόμενο σε περισσότερους ανθρώπους από ό, τι προτίθενται, ή να γίνουν θύμα μιας απάτης στην οποία ο λογαριασμός κοινωνικής δικτύωσης τους μπαίνει σε κίνδυνο, ή ενδέχεται να υποστούν κλοπή ψηφιακής ταυτότητας και οικονομικής απάτης.
Πηγή: http://www.pcworld.com via Ασφάλεια στο διαδίκτυο
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου