Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2011

¨"Πρωτάκια" στη μεγάλη περιπέτεια

Τα ψέματα τελείωσαν. Ο παιδικός σταθμός και το νηπιαγωγείο με τα τραγούδια και τη χαρτοκοπτική έμειναν πίσω και για τα μικρά σας ξεκινά μια μεγάλη περιπέτεια: εκείνη της ελληνικής σχολικής πραγματικότητας.
Η πρώτη μέρα στο δημοτικό σχολείο είναι φορτισμένη συναισθηματικά, κουβαλά φόβους ομολογημένους και ανομολόγητους κι εξακολουθεί να προκαλεί ένα είδος δέους κυρίως σε γονείς που αντιλαμβάνονται το σχολείο ως πεδίο όπου μαίνεται ένας "ακήρυχτος πόλεμος" ανάμεσα σε υποχρεώσεις, επιδόσεις και διακρίσεις. Ας δούμε όμως τα πράγματα στην αληθινή τους διάσταση. Το σχολείο είναι τόπος γνώσης και ανταγωνισμού, αλλά δεν παύει να είναι και χώρος ανακαλύψεων κι εξερευνήσεων των δυνατοτήτων των παιδιών, ένας χώρος όπου θα κάνουν νέες γνωριμίες και φιλίες, όπου θα έρθουν σε αντιπαραθέσεις, θα βρουν αποδοχή ή θα νιώσουν αδικημένα και θα πάρουν μία πρώτη γεύση της αληθινής ζωής και των αντιθέσεών της.

Ο καλύτερος τρόπος, για να βοηθήσετε το παιδί σας στα πρώτα του βήματα, είναι να κρύψετε τα δικά σας αισθήματα ανασφάλειας και φυσικά τις προσδοκίες σας για τις επιδόσεις του. Δώστε του να καταλάβει πόσο πολύ καμαρώνετε, επειδή μεγάλωσε, και δείξτε εμπιστοσύνη στην ωριμότητά του ν' αντιμετωπίσει τη μεγάλη, καινούρια εμπειρία  του. Το πιο κρίσιμο ερώτημα στο οποίο έχετε να απαντήσετε είναι αν πρέπει να διαβάζετε μαζί με το παιδί στο σπίτι και πόσο. Μακάρι να υπήρχαν συγκεκριμένες συνταγές, αλλά ακόμη κι ένα φανταστικό manual σωστής ανατροφής και διάπλασης των παίδων δύσκολα θα έδινε λύσεις. Οι νέες αντιλήψεις προτείνουν την ενίσχυση της δικής του υπευθυνότητας, έτσι ώστε να ξεκαθαριστεί στο παιδί ότι σχολείο πάει το ίδιο και όχι εσείς. Έτσι, το καλύτερο είναι οι γονείς ν' αφουγκραστούν τις ανάγκες του παιδιού τους και να αφιερώσουν στα διαβάσματα τόσο χρόνο, ώστε να μην επηρεαστεί η μεταξύ τους σχέση. Στο κάτω κάτω έχουν και άλλα πράγματα να κάνουν μαζί του από το να περάσουν ένα ολόκληρο απόγευμα με ... συλλαβισμό και αντιγραφή.

Μερικοί γονείς έχουν επίσης διαπιστώσει τα σημάδια της μελαγχολίας στο ξεκίνημα της σχολικής ζωής. Οι λόγοι μπορεί να είναι πολλοί. Μία δύσκολη σχέση μ' ένα συμμαθητή, η προσωπικότητα του δασκάλου ή ακόμη και η επίγνωση πως δεν θα επιστρέψει το παιδί στον πρότερο ξένοιαστο βίο μπορούν να οδηγήσουν ένα πρωτάκι στο να χάσει το κέφι του. Δεν χρειάζεται ούτε πανικός, ούτε εφησυχασμός. Το πιο σημαντικό είναι να σταθούν οι γονείς στο πλευρό του παιδιού με τέτοιο τρόπο, ώστε αυτό ν' ανοιχτεί και να μάθουν οι γονείς τι ακριβώς συμβαίνει. Επίσης, δεν χρειάζεται να θυμώσουν, επειδή η εσωστρέφεια του παιδιού τους προσθέτει στο ήδη δύσκολο σκηνικό ένα ακόμη πρόβλημα.

Ξεκινήστε σωστά και κυρίως χαρούμενα

- Παρά τους χαλεπούς οικονομικά καιρούς συμπεριλάβετε στον προϋπολογισμό σας την αγορά καινούριας τσάντας, κασετίνας, γραφικής ύλης, μπλοκ ζωγραφικής και μαρκαδόρων. Τα παιδιά περιμένουν με ανυπομονησία αυτές τις αγορές και λίγα πράγματα τούς δίνουν τόση χαρά στο ξεκίνημα της σχολικής χρονιάς.

- Εάν το παιδί δεν γνωρίζει το περιβάλλον του σχολείου στο οποίο θα φοιτήσει, δεν είναι άσχημη ιδέα μιας ξενάγησης στους χώρους του, πριν χτυπήσει το κουδούνι για πρώτη φορά.

- Μοιραστείτε μαζί του τις δικές σας αναμνήσεις από την πρώτη μέρα στο σχοελίο και ψάξτε στο σπίτι για φωτογραφίες. Η εικόνα σας με την ποδιά είναι βέβαιο ότι θα διασκεδάσει το παιδί σας. Δεν είναι ανάγκη να πείτε ψέματα και να τα παρουσιάσετε όλα ρόδινα. Αξίζει όμως τον κόπο να του διηγηθείτε ένα αστείο περιστατικό από εκείνη τη μέρα. Δεν μπορεί, κάτι αστείο θα σας είχε συμβεί!

- Ακούστε προσεκτικά κάθε του ανησυχία, αλλά μην της δώσετε μεγαλύτερη αξία από αυτήν που έχει. Το πρωτάκι σας μπορει να αισθάνεται πελαγωμένο μπροστά στις προοπτικές που του ανοίγονται και είναι λογικό να φοβάται. παρόλο που δεν είστε μάγοι, για να εξαφανίσετε το φόβο του, μπορείτε να του μάθετε κάποια από τα δικά σας "κόλπα" ώστε να τον διαχειριστεί.

- Όταν το σχολείο ξεκινήσει, φροντίστε να μην καθυστερείτε και να είστε εκεί πριν από την ώρα της προσευχής. Έτσι, το παιδί θα έχει χρόνο να ηρεμήσει πριν μπει στην τάξη αλλά και την ευκαιρία να μιλήσει και να παίξει με άλλα παιδιά.

- Ακολουθήστε στο σπίτι ένα σταθερό πρόγραμμα μελέτης, διασκέδασης, γευμάτων και ύπνου. Χωρίς να είναι ανάγκη να επιβάλετε στρατιωτική πειθαρχία, τα όρια και οι κανονικποί ρυθμοί της ζωής θα βοηθήσουν το παιδί να νιώσει ασφάλεια κι επιπλέον θα χαλαρώσουν κι εσάς.

- Μην αφήσετε προσκλήσεις για γενέθλια ή παιδικά πάρτι να πάνε χαμένες. Είναι ο πιο απολαυστικός τρόπος για να γνωριστεί καλύτερα με τους συμμαθητές του, να παίξει και να έρθει περισσότερο κοντά τους.

Άρθρο της κ. Εύης Καρκίτη, όπως δημοσιεύτηκε στο ένθετο του Αγγελιοφόρου, Exclusive Family, τεύχος Σεπτεμβρίου 2011, σελ. 26-27

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου