Ήρεμη αλλά αποτελεσματική, η άσκηση Pilates έχει στοιχεία που την κάνουν ιδιαίτερα ωφέλιμη για ανθρώπους με μειωμένη κινητικότητα.
Η Carolyn Robinson καθηγήτρια φυσικής αγωγής διαγνώστηκε με υποτροπιάζουσα Σκλήρυνση Κατά Πλάκας (ΣΚΠ) το 1987. Τα συμπτώματα συμπεριλάμβαναν οπτική νευρίτιδα και μούδιασμα από τη μέση και κάτω, και στο αριστερό της χέρι, τα οποία έρχονται και φεύγουν. Το 1998, η Carolyn ξεκίνησε Pilates, ένα είδος γυμναστικής που επινοήθηκε από τον Joseph Pilates και χρησιμοποιεί ειδικό εξοπλισμό ώστε να δυναμώνει τους μυς, να διορθώνει την στάση του σώματος και να ευθυγραμμίζει την σπονδυλική στήλη.
Κάνοντας Pilates αρχικά δυο φορές την εβδομάδα, και έπειτα τρεις, η Carolyn είδε άμεση βελτίωση στην ισορροπία, την στάση και την ευλυγισία της. «Οι ασκήσεις σε κάνουν να αναπνέεις βαθιά, ώστε να εκτελείς την κίνηση», λέει η ίδια. Η Carolyn είναι μια ανεξάρτητη και καλλιεργημένη γυναίκα. Έχει ταξιδέψει μόνη της σε πολλά μέρη του κόσμου, κάνει κολύμβηση και ποδηλασία, ενώ η ίδια με τον σύζυγό της λειτουργούν έναν μη-κερδοσκοπικό οργανισμό με την επωνυμία «Περιπέτειες με την ΣΚΠ». Παραδέχεται πως οφείλει ένα μέρος αυτής της ζωτικής ενέργειας στο Pilates.
Μια σύντομη ιστορία του Pilates
Πολλές μορφές άσκησης φαίνεται να ωφελούν τους ανθρώπους με ΣΚΠ, όπως η γιόγκα και το προσαρμοσμένο tai-tsi. Το Pilates μπορεί πλέον να προστεθεί σε αυτή την λίστα. Η άσκηση Pilates συνδυάζει κινήσεις από την γιόγκα και τον διαλογισμό και μπορεί να βοηθήσει συμπτώματα της ΣΚΠ, όπως έλλειψη συντονισμού, διαταραχές στην ισορροπία και την στάση του σώματος.
Ο Joseph Pilates, από Έλληνες γονείς, γεννημένος στην Γερμανία, δούλευε στην Αγγλία όταν με την έναρξη του πρώτου Παγκόσμιου Πολέμου μεταφέρθηκε αναγκαστικά σε ένα στρατόπεδο, όπου άρχισε να αναπτύσσει ασκήσεις εδάφους για τους τραυματίες και τους κρατούμενους. Για εξοπλισμό εκγύμνασης χρησιμοποίησε ό,τι βοηθήματα μπορούσε να βρει, όπως σκοινί, μπουκάλια και ράβδους. Μέσα στα επόμενα χρόνια εμπλούτισε τις γνώσεις του στην γυμναστική και μετά τον πόλεμο επέστρεψε στην Γερμανία. Η φήμη του είχε ήδη εξαπλωθεί και του ζητήθηκε να εκπαιδεύσει τον γερμανικό στρατό. Ωστόσο, αποφάσισε να μετοικήσει στη Νέα Υόρκη και να συνεχίσει να αναπτύσσει τη μέθοδο άσκησης Pilates. Στη Ν. Υόρκη γνώρισε την σύζυγό του, η οποία συνεισέφερε επίσης σε μεγάλο βαθμό στην ανάπτυξη της μεθόδου Pilates.
Τα οφέλη του Pilates στην ΣΚΠ
Καθώς η άσκηση Pilates εστιάζει στη βαθιά αναπνοή και σε μικρές συντονισμένες κινήσεις, δεν επιβαρύνει τις αρθρώσεις. Σε αντίθεση με τις ασκήσεις με βάρη, για παράδειγμα, που πιέζουν τις αρθρώσεις, η άσκηση Pilates βοηθάει στο άνοιγμα και το τέντωμα των αρθρώσεων και των μυών.
Οι ασκήσεις Pilates βοηθούν πολύ στον συντονισμό σκέψης και σώματος, ενώ φαίνεται πως βοηθούν και στην εξάλειψη άλλων συμπτωμάτων, όπως η κατάθλιψη. Επιπλέον, οι ασκήσεις μπορούν να προσαρμοστούν στις εξατομικευμένες ανάγκες και με την απαραίτητη βοήθεια μπορούν να πραγματοποιηθούν ακόμα και από ανθρώπους με μεγαλύτερο βαθμό κινητικής αναπηρίας.
Οι δάσκαλοι γυμναστικής που εφαρμόζουν τη μέθοδο Pilates και εργάζονται με ανθρώπους που έχουν σκλήρυνση κατά πλάκας, προτείνουν ανεπιφύλακτα σε όλους τους ανθρώπους με ΣΚΠ να το δοκιμάσουν. Οι δάσκαλοι Pilates της Εταιρείας ΣΚΠ της Αμερικής αναφέρουν ότι η άσκηση Pilates βοηθά πολύ στην καθημερινή ζωή όσων έχουν ΣΚΠ, καθώς οι ασκήσεις μεταφράζονται σε κινήσεις που γίνονται όταν κάποιος σηκώνεται από ένα κάθισμα ή ανεβαίνει σκάλες. Κάποια από τα οφέλη που έχουν παρατηρηθεί σε ανθρώπους με ΣΚΠ που κάνουν Pilates συμπεριλαμβάνουν:
- Καλύτερη συνείδηση του σώματος και αυτοπεποίθηση
- Καλύτερες και πιο σταθερές κινήσεις
- Βελτιωμένη στάση του σώματος
- Καλύτερη ισορροπία
- Μεγαλύτερη ευλυγισία
- Καλύτερη διάθεση
- Περισσότερη δύναμη και συντονισμός κινήσεων
- Αίσθηση σταθερότητας
Της Amy Meisner
Απόδοση: Ελένη Στρατή, Κοινωνιολόγος
Πηγή: Disabled.GR
Δείτε σχετικά:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου