Αναμένεται χρηματοδότηση από το υπουργείο Εσωτερικών για να τοποθετηθεί ο εξοπλισμός σε σημείο που θα υποδείξει ο σύλλογος «Ενόραση»
Πρέπει φορείς και επιχειρηματίες να δούμε τον τουρισμό για ΑμεΑ όχι σαν φιλανθρωπία, αλλά σαν επιχειρηματική επένδυση, υποστηρίζει με επιχειρήματα ο δήμαρχος Αιγείρου
Μετά τα άτομα με αναπηρία, πλέον και άνθρωποι με προβλήματα ενόρασης θα έχουν πρόσβαση στις βραβευμένες με γαλάζιες σημαίες παραλίες της Αρωγής και Φαναρίου. Ο δήμος Αιγείρου έπιασε το νόημα των καιρών και προσπαθεί να κάνει ένα ακόμα βήμα στην προσέλκυση εναλλακτικού τουρισμού στην περιοχή. Η πρόταση πήρε θετική έγκριση και πλέον αναμένεται χρηματοδότηση από το υπουργείο Εσωτερικών για να λειτουργήσει από φέτος το καλοκαίρι η συγκεκριμένη υποδομή σε σημείο της παραλίας που θα υποδείξει ο σύλλογος ατόμων με προβλήματα όρασης «Ενόραση». Ο εξοπλισμός τοποθετείται σε μία μόλις μέρα και περιλαμβάνει ηχητικές σημαδούρες και κάποιο τηλεχειριστήριο που το φοράει το άτομο με πρόβλημα όρασης σαν βραχιόλι και αυτό τον κατευθύνει που είναι η θάλασσα, η ακτή, τα αποδυτήρια, ο διάδρομος, έτσι ώστε το άτομο να έχει αυτονομία μέσω ηχητικών σημάτων και δονήσεων. Πρόκειται για μία πιλοτική εφαρμογή, εφαρμοσμένη όμως ήδη με επιτυχία στο εξωτερικό, ενώ στη χώρα μας για πρώτη φορά εφαρμόστηκε σε ακτή της νήσου Σύρου.
Δυστυχώς οι υποδομές που δημιουργεί από μόνο τους ο δήμος Αιγείρου δεν είναι δυνατόν από μόνες τους να προσελκύσουν οργανωμένα γκρουπ τουριστών ΑμεΑ, αφού πρέπει να υπάρχει και η δυνατότητα διαμονής. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι πέρσι εξέφρασαν ενδιαφέρον 270 άτομα με αναπηρία από την Ολλανδία να περάσουν τις διακοπές τους στο Φανάρι. Να σημειωθεί πως ενημερώθηκαν από την ξενόγλωσση ιστοσελίδα για τις βραβευμένες παραλίες με γαλάζιες σημαίες, ότι οι παραλίες έχουν πρόσβαση για ΑμεΑ. Η αποδοχή αυτού του ενδιαφέροντος δε στάθηκε δυνατή, αφού δεν υπάρχουν καταλύματα που να μπορούν να τους εξυπηρετήσουν. Γι’ αυτό ο δήμαρχος Αιγείρου Βαγγέλης Λίτσος τόνισε ότι το ζήτημα πρόσβασης ΑμεΑ στις παραλίες μας, «δεν πρέπει να το δούμε μόνο από την φιλανθρωπική πλευρά, αλλά και από την επιχειρηματική. Υπάρχει μία τεράστια βιομηχανία τουρισμού που ασχολείται με τα άτομα με αναπηρία και δεν το λέει ο δήμαρχος Αιγείρου αυτό, το λένε τα ίδια άτομα με αναπηρία. Με αυτό το μάτι πρέπει να το δουν και οι επιχειρηματίες, ενόψει και του Leader το οποίο πρόσφατα υπεγράφη και θα αρχίσει από τον Σεπτέμβριο να δέχεται υποβολή αιτήσεων. Η υποδομή που θα δημιουργήσουν οι επιχειρηματίες καλό είναι να προβλέπει και εξυπηρέτηση ατόμων με αναπηρία, γιατί η περιοχή κατευθύνεται προς τα εκεί και πρέπει και οι επιχειρηματίες να το προβλέψουν. Και είναι μία αγορά παρθένα στην Ελλάδα και υπάρχει και πολύ μεγάλη ζήτηση και εξασφάλιση για ένα πολύ μεγάλο τμήμα αυτής εξαιτίας της χρηματοδότησης από τα ασφαλιστικά ταμεία». Η προσπάθεια για προσέλκυση εναλλακτικού τουρισμού που ξεκίνησε από το δήμο Αιγείρου, ελπίζουμε να συνεχιστεί και από τον νέο Καλλικρατικό δήμο Κομοτηνής στον οποίον θα ανήκουν από τον νέο χρόνο οι παραλίες.
Πηγή: Χρόνος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου