Τετάρτη 29 Μαΐου 2024

Woof Festival: Dogtherapy- Σκύλοι θεραπευτές παρέχουν βοήθεια σε ευπαθείς ομάδες

”Τα συναισθήματα του σκύλου θυμίζουν τα συναισθήματα των ηρώων της αρχαιότητας”, είχε πει ο Sigmund Freud, ο οποίος στις συνεδρίες του είχε δίπλα του την αγαπημένη του σκυλίτσα Jofi.

Αυτά τα συναισθήματα μάς βοηθάνε να ζήσουμε καλύτερα. Μας κάνουν πιο εύκολη τη ζωή. Δεν είναι τυχαία άλλωστε η ύπαρξη των σκύλων θεραπείας και σκύλων υπηρεσίας. Στις χώρες του εξωτερικού οι σκύλοι αυτοί έχουν μπει πλέον στην καθημερινότητα πολλών ανθρώπων. Στη χώρα μας τα πράγματα βρίσκονται ακόμα σε αρχικό στάδιο.

Ο οργανισμός DOGTHERAPY εκπαιδεύει και δουλεύει με τέτοιους σκύλους. Και οι άνθρωποί του έχουν δει τα τεράστια οφέλη σε συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη.

Ο οργανισμός συστάθηκε το 2013 από τον εκπαιδευτή κ. Κώστα Κοίλια με βασικό σκοπό την παροχή βοήθειας και υποστήριξης σε άτομα ευπαθών ομάδων- τρόφιμοι, ασθενείς, ηλικιωμένοι και όχι μόνο.

Τα βασικά πράγματα που κάνει ο DOGTHERAPY είναι τρία. Εκπαίδευση σκύλων υπηρεσίας και έπειτα παράδοσή τους στην οικογένειά τους, εκπαίδευση σκύλων θεραπείας, οι οποίοι στη συνέχεια δουλεύουν με τους χειριστές του οργανισμού και τέλος εκπαίδευση άλλων ατόμων, τα οποία θέλουν να ασχοληθούν με το κομμάτι της θεραπείας υποβοηθούμενη από ζώα. Τα άτομα αυτά εκπαιδεύονται με ένα πολύ συγκεκριμένο πρόγραμμα για να μπορέσουν να συνεργαστούν με τα κατοικίδιά τους.

Ο οργανισμός αποτελείται από δύο εκπαιδευτές-χειριστές, τον κ. Κώστα Κοίλια και την κ. Κωνσταντίνα Θανάσουλα, δύο επιστημονικούς συμβούλους, την κ. Τσεκούρα Αναστασία και την κ. Νεφέλη Φασουλή, την κτηνίατρο Ελευθερία Μάτα, επιλεγμένους εξωτερικούς συνεργάτες και ειδικούς συμβούλους. Οι εκπαιδευτές είναι επίσημοι αξιολογητές από το διεθνή οργανισμό αξιολόγησης συμπεριφοράς ζώων ώστε να μπορούν με ένα συγκεκριμένο τεστ να βλέπουν αν οι σκύλοι τους έχουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, τα οποία μπορούν να τους κάνουν μέσω της εκπαίδευσης σκύλους θεραπείας.

Σκύλοι υπηρεσίας και σκύλοι θεραπείας

”Η βασική διαφορά ενός σκύλου υπηρεσίας και ενός σκύλου θεραπείας είναι ότι ο σκύλος θεραπείας εκπαιδεύεται ώστε να παρέχει θεραπεία σε ένα πλήθος ατόμων ενώ ο σκύλος υπηρεσίας εκπαιδεύεται ώστε να παρέχει τεχνική υποστήριξη σε ένα μόνο άτομο σε συγκεκριμένες καταστάσεις. Για παράδειγμα οι σκύλοι οδηγοί ατόμων με οπτικές αναπηρίες είναι σκύλοι υπηρεσίας. Οι σκύλοι θεραπείας μπορούν να επισκεφτούν ένα γηροκομείο, ένα νοσοκομείο, μπορούν να δουλέψουν με παιδιά που ανήκουν στο φάσμα του αυτισμού, με άτομα τρίτης ηλικίας που πάσχουν από άνοια κτλ. Βοηθάνε δηλαδή περισσότερα άτομα”, θα μας εξηγήσει η εκπαιδεύτρια του οργανισμού κ. Κωνσταντίνα Θανάσουλα.

Οι σκύλοι του οργανισμού, όπως μας αναφέρει η εκπαιδεύτρια, είναι μεγαλωμένοι και εκπαιδευμένοι από τον οργανισμό. Αν κάποιος άλλος θελήσει να ασχοληθεί με το συγκεκριμένο κομμάτι θεραπείας και έχει έναν σκύλο, πηγαίνει στον οργανισμό. Εκεί του γίνεται ένα τεστ συμπεριφοράς ώστε να φανεί αν έχει τα απαραίτητα χαρακτηριστικά. Στη συνέχεια, αν πληροί τις προϋποθέσεις, ξεκινάει η εκπαίδευση τόσο του σκύλου όσο και του ατόμου που έχει τον σκύλο.

Όσο για τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ένας σκύλος ώστε να μπορέσει να εκπαιδευτεί, η κ. Θανάσουλα αναφέρει: ”Είναι πολλά τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ένας σκύλος. Το βασικότερο είναι να του αρέσει να έρχεται σε επαφή με κόσμο. Δεν θα πρέπει να έχει φοβίες ή δείγματα επιθετικότητας. Θα πρέπει μεταξύ άλλων να μην αγχώνεται σε νέα περιβάλλοντα, όπως, για παράδειγμα, όταν μπει μέσα σε ένα γηροκομείο, όταν θα ακούσει έντονες φωνές ή όταν τον ακουμπήσουν έντονα.”

Τα μέλη του οργανισμού πηγαίνουν με τους σκύλους σε γηροκομεία, νοσοκομεία, μαζί με τους ειδικά εκπαιδευμένους εθελοντές. Ο οργανισμός έχει σταθερή συνεργασία με κέντρα ειδικής αγωγής και γηροκομεία. Οι άνθρωποί του επίσης κάνουν ενημερώσεις σχετικά με το έργο τους σε σχολεία και σε δομές ευπαθών ομάδων. Τι κάνει ένας σκύλος θεραπείας, για παράδειγμα, μέσα σε ένα γηροκομείο; Η κ. Θανάσουλα θα μας πει: ”Βοηθάει ανθρώπους που νιώθουν κατάθλιψη, νιώθουν μοναξιά και άλλα. Λειτουργεί επίσης ως κίνητρο ώστε να μπορέσει το άτομο να βελτιώσει σωματικές, κοινωνικές, συναισθηματικές, ακόμη και γνωστικές λειτουργίες- κυρίως τα άτομα με άνοια. Όσο για τα νοσοκομεία, οι άνθρωποι του οργανισμού μας επισκέπτονται μια ογκολογική μονάδα.”

Ο σκύλος θεραπείας, όπως μας αναφέρει η εκπαιδεύτρια, αξιοποιείται με δύο τρόπους. Είτε για συναισθηματική υποστήριξη είτε για θεραπευτική παρέμβαση. Στη θεραπευτική παρέμβαση ο χειριστής του σκύλου σε συνεργασία με τον ειδικό θεραπευτή του ατόμου, αφού έχει γίνει αρχικά η αξιολόγησή του, φτιάχνουν ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα, βάζουν στόχους. Οι στόχοι αυτοί αξιολογούνται ανά τρίμηνο ή εξάμηνο και είτε παραμένουν οι ίδιοι είτε μπαίνουν νέοι.

”Θα σας πω ένα παράδειγμα όσον αφορά τους στόχους που θέτουμε σε Κέντρα Ειδικής Αγωγής που δουλεύουμε με παιδιά που είναι στο φάσμα του αυτισμού. Μέσω του σκύλου μπορούμε να δουλέψουμε το αισθητηριακό κομμάτι σε όλα τα επίπεδα. Τα παιδιά αυτά δυσκολεύονται αρκετά με τα αισθητηριακά τους. Έτσι το τρίχωμα του σκύλου, η γλώσσα του, το γάβγισμα και άλλοι ήχοι που βγάζει το ζώο δημιουργούν ισχυρά αισθητηριακά ερεθίσματα. Ο σκύλος αλληλεπιδρά με το παιδί. Ο στόχος μας λοιπόν είναι να μπορέσει είτε ο εργοθεραπευτής είτε ο ειδικός παιδαγωγός μαζί με το παιδί να δουλέψουν παράλληλα με τον σκύλο θεραπείας πάνω στην αισθητηριακή απευαισθητοποίηση.

Οι θεραπευόμενοι τώρα από την πλευρά τους αντιδρούν πολύ θετικά σε όλο αυτό. Χαίρονται με την επίσκεψη του σκύλου. Αξίζει να πούμε ότι οι θεραπευτές μας αναφέρουν ότι πολλοί ηλικιωμένοι μπορεί να μη θυμούνται άτομα από το οικείο τους περιβάλλον αλλά θυμούνται χαρακτηριστικά του σκύλου που τους επισκέφτηκε, όπως το όνομά του, την ηλικία του ή το χρώμα του”, αναφέρει η κ. Θανάσουλα.

Τέλος όσο για το όραμα του οργανισμού η κ. Θανάσουλα μας λέει: ”Το όραμά μας σαν οργανισμός είναι να υπάρχει η δυνατότητα σε όποιον έχει ανάγκη να μπορεί να έχει τα οφέλη ενός σκύλου θεραπείας. Ένας από τους βασικότερους σκοπούς μας είναι η σωστή εκπαίδευση και κατάρτιση όλων των επαγγελματιών που θέλουν να εντάξουν τον σκύλο στο θεραπευτικό τους πλαίσιο.”

Οι άνθρωποι του DOGTHERAPY θα βρίσκονται στο Woof Festival | to Pet mou που θα γίνει 1 και 2 Ιουνίου 2024, στο Πεδίον του Άρεως.

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα εδώ.

Μυρτώ Τζώρτζου
Πηγή: topetmou

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου