Για τα βαρήκοα άτομα, η επικοινωνία μέσω τηλεφώνου μπορεί να είναι μια εξαιρετικά δύσκολη και ψυχοφθόρα διαδικασία. Ωστόσο, σε πάρα πολλές περιπτώσεις δεν είναι ακατόρθωτο! Υπάρχουν πολλές στρατηγικές που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να κάνετε την τηλεφωνική σας επικοινωνία ευκολότερη και πιο αποτελεσματική.
1. Αποφύγετε θορυβώδη περιβάλλοντα.
Οι θόρυβοι δυσκολεύουν την αποτελεσματική επικοινωνία ανεξάρτητα από το περιβάλλον και τα άτομα που εμπλέκονται. Στην περίπτωση των βαρήκοων ατόμων τα προβλήματα που δημιουργούνται είναι πολύ μεγαλύτερα. Όταν θέλετε να πραγματοποιήσετε μια κλήση, βρείτε ένα ήσυχο μέρος για να μιλήσετε. Αυτό θα σας βοηθήσει να ακούτε το άτομο στην άλλη άκρη πιο καθαρά και θα διευκολύνει την επικοινωνία σας.
Εάν δεν μπορείτε να αποφύγετε εντελώς τους θορύβους του περιβάλλοντος, υπάρχουν κάποιες στρατηγικές για να καταστήσετε την επικοινωνία σας πιο αποτελεσματική. Μπορείτε να ζητήσετε από το άτομο στην άλλη άκρη της γραμμής να μιλάει πιο αργά και καθαρά. Μπορείτε επίσης να του ζητήσετε να αποφεύγει τη χρήση ακρωνύμιων ή ορολογίας, καθώς συνήθως πρέπει να καταβάλει κανείς μεγαλύτερη προσπάθεια για να τα κατανοήσει.
2. Προγραμματίστε τις κλήσεις σας
Αν και είναι συνηθισμένο οι άνθρωποι να επικοινωνούν αργά το απόγευμα με φίλους και μέλη της οικογένειάς τους, για τα άτομα με προβλήματα ακοής αυτή η τακτική δεν είναι η καλύτερη. Αργά την ημέρα, η ενέργεια και η συγκέντρωσή μας μειώνονται, και δεν μπορούμε να δώσουμε μεγάλη προσοχή σε μια συζήτηση. Εάν είναι δυνατόν, προγραμματίστε τις κλήσεις σας για νωρίτερα, όταν θα είστε πιο προσεκτικοί και συγκεντρωμένοι.
Εάν δεν μπορείτε να αποφύγετε τις τηλεφωνικές κλήσεις το απόγευμα, μπορείτε να κάνετε ένα διάλειμμα εκ των προτέρων για να ξεκουραστείτε και να καθαρίσετε το μυαλό σας ή να ετοιμάσετε μια λίστα με θέματα που θέλετε να συζητήσετε, ώστε να μπορείτε να ανατρέξετε σε αυτήν αν χρειαστεί.
Ανεξάρτητα από το πότε προγραμματίζετε τις κλήσεις σας, φροντίστε έχετε αρκετό χρόνο στη διάθεσή σας. Η βιασύνη σε μια συζήτηση κάνει την κατανόηση και κατ’ επέκταση την αποτελεσματική επικοινωνία πιο δύσκολη.
3. Χρησιμοποιείτε το σταθερό σας τηλέφωνο
Η επικοινωνία μέσω οποιουδήποτε είδους τηλεφώνου μπορεί να είναι δύσκολη, αλλά γενικά, τα σταθερά τηλέφωνα είναι καλύτερα από τα κινητά για τα άτομα με βαρηκοϊα. Αυτό συμβαίνει επειδή τα σταθερά τηλέφωνα τείνουν να έχουν καλύτερη ποιότητα ήχου, διευκολύνοντας την ακρόαση του ατόμου στην άλλη άκρη της γραμμής.
Αν δεν έχετε σταθερό τηλέφωνο ή αν δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα για την κλήση σας, υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε την ποιότητα του ήχου της συνομιλίας σας στο κινητό. Για παράδειγμα, μπορείτε να φοράτε ακουστικά για να είναι ο ήχος ενισχυμένος. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιείτε τη λειτουργία μεγαφώνου, αν και αυτό μπορεί να μην είναι εφικτό αν θέλετε να έχετε μια ιδιωτική συνομιλία.
4. Δοκιμάστε να κάνετε βιντεοκλήση
Όταν κάνουμε μια συνομιλία πρόσωπο με πρόσωπο, χρησιμοποιούμε πολλές δεξιότητες που μας βοηθήσουν να επικοινωνούμε αποτελεσματικά. Με την αναγνώριση των εκφράσεων του προσώπου, την διατήρηση της οπτικής επαφής και την κατανόηση της γλώσσας του σώματος, συγκεντρώνουμε πολλές πληροφορίες που μας βοηθούν να καταλαβαίνουμε τι λέγεται. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η συνομιλία μέσω βίντεο μπορεί να είναι ένα αποτελεσματικό εργαλείο επικοινωνίας για άτομα με απώλεια ακοής. Όταν μπορείτε να δείτε το άτομο με το οποίο μιλάτε, μπορείτε να βρείτε σημαντικές οπτικές ενδείξεις που σας βοηθούν να καταλάβετε ευκολότερα τις πληροφορίες που σας μεταδίδει ο συνομιλητής σας.
Πριν πραγματοποιήσετε μια βιντεοκλήση, βεβαιωθείτε ότι βρίσκεστε σε χώρο με επαρκή φωτισμό. Αυτό θα βοηθήσει το άτομο στην άλλη άκρη της γραμμής να σας δει πιο καθαρά. Επιπλέον, προσέξτε τη γλώσσα του σώματός σας και τις εκφράσεις του προσώπου σας, καθώς παίζουν ρόλο στον τρόπο ερμηνείας της συνομιλίας.
5. Να είστε ειλικρινείς
Υπάρχουν πολλές αποτελεσματικές τεχνικές επικοινωνίας, αλλά αυτή είναι μια από τις πιο σημαντικές! Όταν μιλάτε με άλλα άτομα στο τηλέφωνο, να είστε πάντα υπομονετικοί με τον εαυτό σας και να ενημερώνετε τον συνομιλητή σας αν δυσκολεύεστε να κατανοήσετε τι λέγεται.
Εάν το άτομο στην άλλη άκρη της γραμμής μιλάει πολύ γρήγορα ή αν υπάρχει πολύς θόρυβος στο περιβάλλον και δεν μπορείτε να ακούσετε καθαρά, ενημερώστε το και ζητήστε να μιλάει πιο αργά ή να επαναλάβει κάποια κομμάτια της συνομιλίας σας. Δεν είναι πάντα εύκολο να ζητάει κανείς διευκρινίσεις, αλλά είναι αναγκαίο για να μην υπάρχουν παρερμηνείες και παρεξηγήσεις.
Επιπλέον, μην διστάζετε να ενημερώνετε το άτομο στην άλλη άκρη της γραμμής όταν χρειάζεστε διάλειμμα. Αν αισθάνεστε κουρασμένοι και δυσκολεύεστε να παρακολουθήσετε, μπορείτε να κάνετε ένα βήμα πίσω και να επιστρέψετε στη συζήτησή σας κάποια άλλη στιγμή.
6. Χρησιμοποιήστε τη νέα τεχνολογία
Όσον αφορά την αντιμετώπιση της βαρηκοϊας δεν υπάρχει πιο δημοφιλής λύση από τα ακουστικά. Επιπλέον, όταν μιλάμε στο τηλέφωνο, δεν υπάρχει καλύτερο εργαλείο από τα ακουστικά με δυνατότητα Bluetooth!
Με το Bluetooth, μπορείτε να συνδέσετε το ακουστικό σας απευθείας στο τηλέφωνό σας για να ακούτε τη συνομιλία πιο καθαρά. Αυτή η στρατηγική λειτουργεί ιδιαίτερα καλά για άτομα που φορούν ακουστικά βαρηκοΐας και στα δύο αυτιά. Παραδοσιακά, μπορείτε να ακούσετε μια τηλεφωνική συνομιλία μόνο στο ένα αυτί, αλλά με το Bluetooth, μπορείτε να ακούσετε και στα δύο. Επιπλέον, πολλά ακουστικά βαρηκοΐας με δυνατότητα Bluetooth διαθέτουν ειδικές λειτουργίες που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του θορύβου του περιβάλλοντος, βελτιώνοντας την επικοινωνία. Αν ψάχνετε έναν τρόπο να βελτιώσετε τις τηλεφωνικές σας συνομιλίες, η επένδυση σε ακουστικά βαρηκοΐας με δυνατότητα Bluetooth είναι μια εξαιρετική λύση!
7. Επισκεφθείτε τον ακουολόγο σας
Ακριβώς όπως επισκέπτεστε τον γιατρό να διατηρείτε τη σωματική σας υγεία, έτσι πρέπει να επισκέπτεστε και τον ακουολόγο σας τακτικά για την ακοή σας. Ο ακουολόγος όχι μόνο θα σας βοηθήσει να επιλέξετε το κατάλληλο για εσάς ακουστικό βαρηκοΐας αλλά μπορεί να σας ενημερώσει και για τις βοηθητικές συσκευές ακρόασης που κάνουν πιο εύκολη και αποτελεσματική την τηλεφωνική επικοινωνία.
Απόδοση του άρθρου 6 Phone Communication Strategies for Hearing Impaired Folks
Ιωάννα Αγγέλου
Ειδική Παιδαγωγός (Παν. Θεσσαλίας)
Νηπιαγωγός (Α.Π.Θ.)
MEd - Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου