Εκπαιδεύονται για ιερό σκοπό, και βοηθούν ανθρώπους που έχουν περισσότερη ανάγκη από υποστήριξη, βοήθεια και συντροφιά.
Ο σκύλος είναι ένα πλάσμα που έχει εξαιρετικές ικανότητες, και η παρουσία του κάνει καλό στην υγεία του ανθρώπου.
Η αποστολή των σκύλων – βοηθών
«Η αποστολή των σκύλων – βοηθών είναι να παρέχουν μια καλύτερη ζωή στα άτομα τα οποία συντροφεύουν.
Οι σκύλοι – βοηθοί εκπαιδεύονται εξατομικευμένα για τα άτομα για τα οποία προορίζονται, πάνω σε συγκεκριμένα καθήκοντα εργασίας, ώστε να τα βοηθούν στην καθημερινότητα τους.
Είτε πρόκειται για παιδί, είτε για ενήλικα ή για άτομο τρίτης ηλικίας, με ορατές ή και μη ορατές αναπηρίες, οι σκύλοι έπειτα από ένα απαιτητικό εξειδικευμένο πρόγραμμα εκπαίδευσης δρουν ως ένα ακόμη βοηθητικό «ιατρικό» εργαλείο. Ουσιαστικά, συμβάλλουν στη βελτίωση της ψυχικής και σωματικής υγείας αυτών των ανθρώπων», εξηγεί η εξειδικευμένη εκπαιδεύτρια σκύλων βοηθών ατόμων με αναπηρία, Ελένη Παλάγκα.
Η παρουσία του σκύλου στη ζωή του ανθρώπου συμβάλλει στη διαμόρφωση μιας κοινωνικής προσωπικότητας, στην εξισορρόπηση συναισθημάτων, και παρέχει ψυχολογική ευεξία
Ένας σκύλος – βοηθός έχει μεγάλη και θετική επίδραση στον χειριστή του, καθώς τον κάνει πιο ήρεμο, δραστήριο και ανεξάρτητο
Ανάλογα με τις ανάγκες της αναπηρίας του ατόμου, όπως λέει η κα. Παλάγκα, ο σκύλος – βοηθός μπορεί να βοηθήσει το άτομο στη μετακίνηση του, να ειδοποιήσει για μια επερχόμενη κρίση επιληψίας ή μια αλλαγή στα επίπεδα ζαχάρου στο αίμα του. Να καλέσει σε βοήθεια, να διακόψει επικίνδυνες και ανεπιθύμητες συμπεριφορές, και να παρέχει ηρεμία και συμπαράσταση στο άτομο που βιώνει ένα σοβαρό επεισόδιο μετατραυματικού στρες.
Το καλό που κάνουν οι σκύλοι – βοηθοί στην καθημερινότητα των ευαίσθητων ανθρώπων, αλλά και στον ψυχικό τους κόσμο
«Δεν είναι τυχαίο πως ο σκύλος είναι ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου από τα αρχαία χρόνια. Επιστήμονες συνεχώς ερευνούν και αντλούν πληροφορίες για τα πολλαπλά οφέλη, που έχει η παρουσία ενός σκύλου στην υγεία του ανθρώπου, και, ιδιαίτερα, στις ευαίσθητες αυτές ομάδες.
Η παρουσία των ζώων, ιδιαίτερα του σκύλου, στη ζωή του ανθρώπου συμβάλλει στη διαμόρφωση μιας κοινωνικής προσωπικότητας, στην εξισορρόπηση συναισθημάτων, και παρέχει ψυχολογική ευεξία.
Αποδεδειγμένα, άτομα που αποκτούν έναν σκύλο – βοηθό νιώθουν μεγαλύτερη ασφάλεια, αποκτούν αυτοπεποίθηση, μπορούν να διαχειριστούν καλύτερα στρεσογόνες καταστάσεις έως και να τις αποφύγουν», διευκρινίζει η κα Παλάγκα.
Ο νόμος δίνει την ελευθερία στον σκύλο – βοηθό να συνοδεύει το χειριστή του και να εισέρχεται δέσμευση σε οποιοδήποτε δημόσιο και ιδιωτικό χώρο
Επισημαίνει ότι ένας σκύλος – βοηθός έχει μεγάλη και θετική επίδραση στον χειριστή του, καθώς τον κάνει πιο ήρεμο, δραστήριο και ανεξάρτητο.
Τα συναισθήματα της αυτονομίας, ικανότητας και αυτοεκτίμησης ενισχύονται, και αυτό, κατ’ επέκταση, βοηθά και στην αποκατάσταση της υγείας του ατόμου.
Επίσης, ένας σκύλος – βοηθός έχει τις δικές του ανάγκες, τις οποίες καλείται ο χειριστής να καλύπτει. Αν πρόκειται για παιδί, τις καλύπτουν οι γονείς, αλλά με τη βοήθεια και τη συμβολή του παιδιού. Με αυτόν το τρόπο αναπτύσσονται και τα αισθήματα της ευθύνης, της φροντίδας, της ομαδικότητας και της φιλίας.
Οι διαδικασίες που απαιτούνται για να αποκτήσει ο ενδιαφερόμενος έναν σκύλο – βοηθό
«Η διαδικασία απόκτησης ενός σκύλου – βοηθού στην Ελλάδα δεν είναι μια εύκολη διαδικασία, καθώς απαιτούνται χορηγίες και δωρεές για την απόκτηση του κουταβιού και την εκπαίδευση του, η οποία μπορεί να διαρκέσει μέχρι και δύο χρόνια.
Αυτό σημαίνει ότι μια ολόκληρη ομάδα ανθρώπων δουλεύει γι’ αυτό τον ιερό σκοπό, μεγάλο χρονικό διάστημα. Πάντα με αίσθημα ευθύνης και σοβαρότητας, καθώς αυτός ο σκύλος θα συντροφεύει και θα εξυπηρετεί ένα άτομο με αναπηρία», τονίζει η κα Παλάγκα.
Ενημερώνει ότι ο χειριστής ή η οικογένεια του παιδιού που θα ήθελε έναν σκύλο – βοηθό, θα πρέπει να γνωρίζει πως ένας τέτοιος σκύλος απαιτεί αρκετό ελεύθερο χρόνο, υπομονή, συνεχή εκπαίδευση. Είναι δέσμευση, και θέλει πολλή αγάπη.
Η εξειδικευμένη εκπαιδεύτρια σκύλων βοηθών ατόμων με αναπηρία, Ελένη Παλάγκα
Τονίζει ότι ένας σκύλος – βοηθός μπορεί να αλλάξει τη ζωή του χειριστή του, όμως είναι ένα πολύτιμο και ισάξιο μέλος της οικογένειας που έχει τις δικές του ανάγκες, που πρέπει να καλύπτονται.
Ο νόμος δίνει την ελευθερία στον σκύλο – βοηθό να συνοδεύει το χειριστή του και να εισέρχεται δέσμευση σε οποιοδήποτε δημόσιο και ιδιωτικό χώρο.
Αυτό προϋποθέτει τη συνεχή συντήρηση της σωστής εκπαίδευσης του σκύλου και φυσικά τη φροντίδα, τόσο της σωματικής όσο και της ψυχικής υγείας του σκύλου – βοηθού.
Ο ενδιαφερόμενος επικοινωνεί με τον οργανισμό και, στη συνέχεια, κάνει αίτημα, καταθέτοντας κάποια δικαιολογητικά. Εφόσον εγκριθεί η αίτηση του, μπαίνει στη λίστα αναμονής, και ειδοποιείται όταν υπάρξουν οι αναγκαίες χορηγίες για την εκπαίδευση του μελλοντικού σκύλου – βοηθού.
Πηγή: in.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου