Στο Τσαντ, πρόσφυγες από τον πόλεμο στο Σουδάν ταΐζουν με… γρασίδι και έντομα παιδιά που λιμοκτονούν αφού οι υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών σταμάτησαν τη διανομή τροφίμων. Στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, οι κλινικές που θεραπεύουν θύματα σεξουαλικής βίας δεν έχουν βασικές προμήθειες, όπως παυσίπονα. Στο Μάλι, 200.000 ακόμη εκτοπισμένα παιδιά δεν πηγαίνουν σχολείο επειδή οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις μείωσαν τη χρηματοδότηση.
Σε όλη την Αφρική, οι περικοπές στη διεθνή βοήθεια από ορισμένους από τους μεγαλύτερους δωρητές της ηπείρου εν μέσω αλλεπάλληλων κρίσεων, σημαίνουν ότι οι ανθρωπιστικές οργανώσεις περιορίζουν τις σωτήριες ιατρικές υπηρεσίες τους, την επισιτιστική βοήθεια και άλλη ζωτική στήριξη προς τους πιο ευάλωτους.
Οι ελλείψεις είναι επίσης αποτέλεσμα υψηλότερων τιμών για είδη πρώτης ανάγκης όπως το σιτάρι και τα καύσιμα, των νέων συγκρούσεων που ξεσπούν στις περιοχές, αλλά και των φυσικών καταστροφών. Επιπλέον πολλοί μεγάλοι δωρητές εκτρέπουν τη χρηματοδότηση για να ανταποκριθούν στον πόλεμο στην Ουκρανία.
Η απόφαση ορισμένων κυβερνήσεων να μειώσουν τις ροές βοήθειας έχει προκαλέσει την αντίδραση των ΗΠΑ, οι οποίες αύξησαν τις δεσμεύσεις τους προς την ήπειρο φέτος, μετά την περικοπή το 2021.
Πόσο και γιατί μειώθηκε η βοήθεια
Πέρυσι, η βοήθεια για την υποσαχάρια Αφρική από τις πλούσιες χώρες του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης μειώθηκε κατά 8% στα 29 δισεκατομμύρια δολάρια σε σύγκριση με το 2021, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ. Η ίδια ομάδα χωρών δαπάνησε 16 δισεκατομμύρια δολάρια για στρατιωτική και ανθρωπιστική βοήθεια για την Ουκρανία, από λιγότερο από 1 δισεκατομμύριο δολάρια ένα χρόνο νωρίτερα, ανέφερε ο ΟΟΣΑ.
Οι κυβερνήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου, της Δανίας και της Σουηδίας δήλωσαν ότι
ανακατεύθυναν χρήματα που αρχικά προορίζονταν για βοήθεια προς ξένες χώρες στη στήριξη Ουκρανών προσφύγων που εισέρευσαν στο έδαφός τους.
Οι οργανώσεις βοήθειας λένε ότι η χρηματοδότηση έχει γίνει ακόμη πιο περιορισμένη φέτος, καθώς αγωνίζονται να προσελκύσουν δωρεές για ανθρωπιστικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στην Αφρική, συμπεριλαμβανομένου του εμφυλίου πολέμου που ξέσπασε στο Σουδάν τον Απρίλιο, μιας ξηρασίας ρεκόρ στην Ανατολική Αφρική και παρατεταμένων κρίσεων όπως η σύγκρουση στο ανατολικό Κονγκό.
Λείπουν τουλάχιστον 15 δισ. δολάρια για το πρόγραμμα τροφίμων
Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων του ΟΗΕ λέει ότι διαθέτει 10 δισεκατομμύρια δολάρια από τα 25,1 δισεκατομμύρια δολάρια που χρειάζεται για να βοηθήσει 345 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως που αντιμετωπίζουν ελλείψεις τροφίμων φέτος. Ο αριθμός των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν συνθήκες λιμού παγκοσμίως έχει αυξηθεί κατά περίπου 200 εκατομμύρια από πριν από την πανδημία του κορωνοϊού.
Ο ΟΗΕ δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι οι εκκλήσεις των υπηρεσιών του για την Αφρική χρηματοδοτούνται κατά μέσο όρο λιγότερο από 30%, ενώ το αίτημά του για 2,3 δισεκατομμύρια δολάρια για τη χρηματοδότηση της ανθρωπιστικής βοήθειας για την Ουκρανία χρηματοδοτείται κατά 79%.
Ο Arif Husain, επικεφαλής οικονομολόγος του WFP, απέδωσε το έλλειμμα χρηματοδότησης του οργανισμού του στην «κόπωση των χορηγών» μετά από μια διαδοχή μεγάλων σοκ, όπως η πανδημία, τα τελευταία χρόνια.
«Σχεδόν στο 50% των χωρών που δραστηριοποιούμαστε, χρειάστηκε να μειώσουμε τις μερίδες τροφίμων ή να μειώσουμε τους ανθρώπους που λαμβάνουν βοήθεια», τόνισε.
Πηγή: naftemporiki.gr με πληροφορίες από WSJ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου