Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2023

6 τρόποι για να αντιμετωπίσετε την αγενή και ασεβή συμπεριφορά του εφήβου σας

Η συμπεριφορά που δείχνει έλλειψη σεβασμού είναι ένα σημάδι, λέει η Sharon Saline, ψυχολόγος. Η προσπάθεια να ανακαλύψουμε τι την προκαλεί είναι το πρώτο βήμα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της αγένειας και των ψεμάτων. 

Τι μπορείτε να κάνετε:

1) Κοιτάξτε τι κρύβεται πίσω από τα λόγια και τις συμπεριφορές του παιδιού σας. Η εναντιωματική συμπεριφορά συχνά καλύπτει άλλα συναισθήματα όπως άγχος, κατάθλιψη, χαμηλή αυτοεκτίμηση, σύγχυση, πλήξη, φόβο και απογοήτευση. Πολλά παιδιά με ΔΕΠΥ καταφεύγουν στο ψέμα για να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες τους. Η παρορμητικότητα και οι κακές δεξιότητες αυτορρύθμισης τα οδηγούν μερικές φορές να κάνουν πράγματα για τα οποία μετανιώνουν. Αντί, ωστόσο, να ασχοληθούν απευθείας με αυτά τα πράγματα, αρνούνται τις πράξεις τους. Αποφύγετε να μιλήσετε για αυτές τις επιφανειακές και ανεπιθύμητες συμπεριφορές τη στιγμή που συμβαίνουν – γιατί σίγουρα θα εμφανιστούν πολλές φορές στη ζωή του παιδιού σας. Επιλέξτε να θίξετε το θέμα αργότερα, όταν έχει ηρεμήσει και τα συναισθήματα δεν είναι έντονα. 

2) Καθιερώστε εφικτές ρουτίνες. Σκεφτείτε πώς μπορούν να αλλάξουν οι ρουτίνες του παιδιού σας έτσι ώστε να αυξάνουν την αυτοπεποίθησή του και να μειώνουν τις απογοητεύσεις που προκαλούν τις προβληματικές συμπεριφορές.

3) Διαχειριστείτε τα δικά σας συναισθήματα. Οι προκλητικές συμπεριφορές του παιδιού σας μπορεί να πυροδοτήσουν μη ψύχραιμες αντιδράσεις από την πλευρά σας, κλιμακώνοντας την κατάσταση. Για να αποφύγετε να αντιδράσετε στις προκλήσεις του και να πείτε πράγματα που δεν εννοείτε, ρωτήστε τον εαυτό σας: "Γιατί μιλάω τώρα;" Υπάρχουν φορές που είναι πιο λογικό να μένει κανείς σιωπηλός και να ακούει παρά να μπαίνει σε μια κατάσταση και να αντιδρά πυροδοτώντας μεγαλύτερες εντάσεις. 

4) Καθιερώστε ένα σύστημα «το παίρνω πίσω» όπου όλοι στην οικογένεια έχουν την ευκαιρία να αλλάξουν κάτι που έκαναν κατά τη διάρκεια της μέρας και να το ξανακάνουν με διαφορετικό/ καταλληλότερο τρόπο. Αυτή η πρακτική βοηθά στην αντιμετώπιση της παρορμητικότητας και αποτελεί πολύ καλή εξάσκηση για να μάθουμε όλοι να συγχωρούμε λάθη και άστοχες ενέργειες των άλλων ανθρώπων. 

5) Βασιστείτε στις φυσικές και λογικές συνέπειες. Όταν στέκεσαι στη βροχή, βρέχεσαι. Όταν ξεκινάς μια σχολική εργασία το βράδυ και το επόμενο πρωί πρέπει να την παραδώσεις, μπορεί να πάρεις έναν κακό βαθμό. Οι τιμωρίες και οι απειλές σας δεν έχουν τη δύναμη να αλλάξουν τη συμπεριφορά του παιδιού σας, αλλά οι φυσικές και λογικές συνέπειες θα βοηθήσουν γιατί θα το ενδυναμώσουν.

6) Θέστε σαφείς και κατάλληλες προσδοκίες. Οι προσδοκίες πρέπει να ταιριάζουν με το παιδί σας, με όσα μπορεί να κάνει και όσα μπορεί σχεδόν να κάνει. Αποφύγετε να θέτετε στόχους που είναι πολύ μακρινοί για το παιδί σας και δεν μπορεί να τους φτάσει αυτή την περίοδο. 


Ιωάννα Αγγέλου
Ειδική Παιδαγωγός (Παν. Θεσσαλίας)
Νηπιαγωγός (Α.Π.Θ.)
MEd - Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου