Η ομάδα του 5ου Λυκείου Βύρωνα διακρίθηκε μεταξύ κορυφαίων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων 26 χωρών και μάλιστα με παιδιά της Α και Β Λυκείου και κέρδισε το το πρώτο βραβείο στην κατηγορία Highest Technical Achievement (Υψηλότερο Τεχνικό Επίτευγμα) στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό CanSat in Europe 2023, που διοργάνωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA), στη Γρανάδα στις 26-30 Ιουνίου.
Η ομάδα V- Space
Στο 5ο ΓΕΛ Βύρωνα λειτουργεί εδώ και πολλά χρόνια το σχολικό hackerspace «v-space», το οποίο είναι ανοιχτό και σε μαθητές άλλων σχολείων. Η ομάδα αποτελείται από μέλη του σχολικού hackerspace και συγκεκριμένα 10 μαθητές/μαθήτριες του 5ου ΓΕΛ Βύρωνα και 2 μαθήτριες του 3ου ΓΕΛ Βύρωνα.
Τα μέλη της Ομάδας V- Space, με αλφαβητική σειρά:
Αλεξοπούλου Άννα (Β΄ τάξη)
Ανδρίκος Γιάννης (Β΄ τάξη)
Αργυροπούλου Εβελίνα (Α΄ τάξη)
Βαλσαμάκη Ασημίνα (Β΄ τάξη)
Κοσκινάς Αλέξανδρος (Α΄ τάξη)
Μαρινάκου Αναστασία (Β΄ τάξη)
Μαρμαρινός Παναγιώτης (Α΄ τάξη)
Μπίτωλα Κυριακή (Β΄ τάξη)
Σταθουλοπούλου Ειρήνη (Β΄ τάξη)
Τσιτσέλης Κωσταντίνος (Β΄ τάξη)
Τσουκαλάς Κώστας (Α΄ τάξη)
Χάνου Ιφιγένεια (Α΄ τάξη)
Τι είναι το Hackerspace που λειτουργεί στο 5ο Λύκειο Βύρωνα
«Η ελεύθερη διάχυση της γνώσης και η ανοιχτότητα αποτελούν κύριο μέλημα του Σχολικού μας Hackerspace», επεσήμαναν οι καθηγητές του σχολείου, αναφέροντας πως η συμμετοχή και μόνο στον διαγωνισμό «CanSat» θεωρείται ήδη ως σημαντική επιτυχία, διότι «θα μας δώσει τη δυνατότητα απόκτησης νέων γνώσεων και εμπειριών, τις οποίες σκοπεύουμε να κοινοποιήσουμε στην ευρύτερη μαθητική κοινότητα των σχολείων της περιοχής μας».
Εδώ και 11 χρόνια έχει ιδρυθεί στο 5ο Λύκειο Βύρωνα ένα Σχολικό Hackerspace (δείτε εδώ), το μοναδικό ίσως στην Ελλάδα. Πρόκειται για έναν ανοιχτό χώρο, όπου κάθε μαθητής έχει την ευκαιρία να προσέλθει στον ελεύθερο χρόνο του και να ασχοληθεί διερευνητικά με τεχνολογικά projects.
Στεγάζεται στο Εργαστήριο Πληροφορικής και Ανοιχτών Τεχνολογιών του σχολείου και υποστηρίζεται ενεργά από τους καθηγητές. Η οργάνωση, ο τρόπος λειτουργίας και η γενικότερη φιλοσοφία του Σχολικού Hackerspace έχουν χαρακτηριστεί ως καλό παράδειγμα από το Υπουργείο Παιδείας και έχει υποστηριχθεί από τον Οργανισμό Ανοιχτων Τεχνολογιών – ΕΕΛ/ΛΑΚ, ενώ χρησιμοποιούνται συχνά ως υπόδειγμα καλής πρακτικής για την αναβάθμιση της ψηφιακής εκπαίδευσης στην χώρα μας.
Πηγή: edu.ellak
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου