Ανοίγοντας τη λευκή πόρτα με τη χαρτονένια επιγραφή «καλλιτεχνικά» στο πάνω μέρος της κάσας, στο Ειδικό Εργαστήριο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ) του Κιλκίς, ανακαλύπτει κανείς έναν πολύχρωμο κόσμο από μπομπίνες, μηχανές πλεκτικής, έναν αργαλειό, λογής λογής πλεκτά, αλλά και εκπαιδευόμενους που από το χαμόγελό τους και μόνο φαίνεται πως απολαμβάνουν αυτό που κάνουν.
Μπορεί ο χώρος του εργαστηρίου κλωστοϋφαντουργίας να είναι ασφυκτικά γεμάτος αφού οι διαστάσεις του είναι περιορισμένες και τα πράγματα πολλά, ωστόσο αυτό δεν εμποδίζει τον Άρη και τον Σωφρόνιο να εκτελούν πιστά τις οδηγίες του καθηγητή τους προκειμένου να πλέξουν σκούφους, κασκόλ, μαξιλάρια, τσάντες και πολλά άλλα αντικείμενα, βάζοντας όλη τη δημιουργική τους διάθεση, πολύ μεράκι και ακόμα περισσότερη φαντασία σε αυτό που κάνουν.
Το εργαστήριο κλωστοϋφαντουργίας είναι ένα είδος εργοθεραπείας για τα παιδιά αυτά αφού τους βοηθά να αναπτύσσουν την οπτικοακουστική τους αντίληψη αλλά και να συμμετέχουν σε μια διαδικασία, από την οποία παίρνουν πολλή ικανοποίηση. «Βλέπουν το πλεκτό που φτιάχνουν και το χαίρονται πάρα πολύ», λέει η διευθύντρια του ΕΕΕΕΚ Κιλκίς Ελένη Τεχλικίδου, με τον υπεύθυνο καθηγητή του εργαστηρίου Αθανάσιο Ντάνη να επιβεβαιώνει με τον πλέον εμφατικό τρόπο τη διαπίστωση αυτή.
Το εργαστήριο ιδρύθηκε το 2008, ωστόσο άρχισε να εξοπλίζεται ουσιαστικά κάποια χρόνια αργότερα. «Οι πρώτες χρονιές ήταν διερευνητικές. Θέλαμε να δούμε αν θα ανταποκριθούν τα παιδιά κι αν έχουν τις δεξιότητες γι' αυτό. Από το 2015 αρχίσαμε να το εξοπλίζουμε με περισσότερα πράγματα», εξηγεί η κ. Τεχλικίδου, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για την πορεία του εργαστηρίου.
Από το εργαστήριο κλωστοϋφαντουργίας περνούν κάποιες ώρες όλα τα παιδιά στο πλαίσιο της φοίτησής τους στο ΕΕΕΕΚ (σ.σ. επαγγελματικό σχολείο για άτομα με αναπηρία), ωστόσο για τέσσερα απ' αυτά φέτος, το συγκεκριμένο εργαστήριο αποτελεί τον βασικό κορμό της εκπαίδευσής τους, με συμμετοχή 15 ώρες/εβδομάδα. Όπως εξηγεί ο κ. Ντάνης, τα παιδιά μαθαίνουν τα υλικά της κλωστοϋφαντουργίας, τον τύπο των μηχανών και τη χρήση τους, με την οποία εξοικειώνονται μέσα από την πρακτική. Μαθαίνουν από το πώς να χειρίζονται μια απλή πλεκτομηχανή, με την οποία μπορούν να φτιάξουν ένα κασκόλ ή ένα σκουφάκι, αλλά και πιο μεγάλες μηχανές που μπορούν να βγάλουν διάφορες πλέξεις ή σχέδια. Μάλιστα, τα όσα έχουν διδαχθεί, μέχρι στιγμής, φαίνεται να αποδίδουν καρπούς αφού δημιουργίες τους, όπως οι τσάντες και τα νεσεσέρ που φτιάχνουν σε συνεργασία με το εργαστήριο κοπτικής - ραπτικής που «τρέχει» η εκπαιδευτικός Δημόκλεια Σαράφη, δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν σε σχέση με τα αντίστοιχα αντικείμενα του εμπορίου! Χαρακτηριστικό είναι ότι τα προϊόντα που προωθούνται (μέσω του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων) π.χ. στο χριστουγεννιάτικο μπαζάρ γίνονται ανάρπαστα, με τα έσοδα να κατευθύνονται στον εξοπλισμό του εργαστηρίου με ακόμα περισσότερα υλικά ή σε κάποια εκδρομή των παιδιών.
«Αυτό το εργαστήριο ενισχύει την αυτοπεποίθησή τους, ότι μπορούν να σκεφτούν και να υλοποιήσουν κάτι και μάλιστα με αυτό το υπέροχο αποτέλεσμα», επισημαίνει η διευθύντρια του ΕΕΕΕΚ Κιλκίς κ. Τεχλικίδου, υπογραμμίζοντας την προσπάθεια και την αφοσίωση των παιδιών στη δημιουργική αυτή απασχόληση. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, που κάποιοι/ες από τους αποφοίτους εκφράζουν την επιθυμία να επισκεφθούν και πάλι το εργαστήριο, που στο μυαλό τους είναι συνυφασμένο με τη χαρά της δημιουργίας. Πέραν τούτου, εξάλλου, δράσεις όπως αυτή ενισχύει τον στόχο για μια κοινωνία της συμπερίληψης απέναντι στα άτομα με αναπηρία.
Σ.Παπ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου