Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2022

Ι. Βαρδακαστάνης: Η πανδημία μάς απέδειξε ότι οι διακρίσεις είναι ακόμα εδώ

Την έναρξη της δεύτερης Παγκόσμιας Συνόδου Κορυφής για την Αναπηρία 2022 (SDG2022) κήρυξε ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ Ιωάννης Βαρδακαστάνης, με την ιδιότητά του ως πρόεδρος τόσο της Διεθνούς Συμμαχίας Οργανώσεων Ατόμων με Αναπηρία (IDA) όσο και του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία (EDF), την Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου.

Η Παγκόσμια Σύνοδος Κορυφής για την Αναπηρία προσφέρει έναν συγκεκριμένο μηχανισμό για τη συλλογή νέων και φιλόδοξων δεσμεύσεων που είναι κρίσιμες για να επιτευχθεί μια πραγματική αλλαγή για τα άτομα με αναπηρία.

Γενικότερα, οι Σύνοδοι Κορυφής για την Αναπηρία έχουν τέσσερις κύριους στόχους:

• Να αυξηθεί η παγκόσμια προσοχή ιδιαίτερα σε παραμελημένες περιοχές για αειφόρο ανάπτυξη δίχως αποκλεισμούς.

• Να ενισχυθεί η ικανότητα των οργανώσεων ατόμων με αναπηρία στον Παγκόσμιο Νότο σε σχέση με τις δεσμεύσεις των κυβερνήσεων των χωρών τους

• Να πραγματοποιηθούν στοχευμένες και συγκεκριμένες δεσμεύσεις για την ένταξη των ατόμων με αναπηρία και την ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς

• Να παρουσιάζονται οι βέλτιστες πρακτικές και τα στοιχεία από όλο τον κόσμο σχετικά με την ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς και τα άτομα με αναπηρία.


Στην έναρξη της Συνόδου, συνόδευσαν ως συνοικοδεσπότες τον κ. Βαρδακαστάνη οι κ.κ. Jonas Gahr Støre, πρωθυπουργός της Νορβηγίας, Nana Akufo-Addo, πρόεδρος της Γκάνα, António Guterres, γενικός γραμματέας του ΟΗΕ και Hon Vicky Ford, υπουργός Εξωτερικών από το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Leave No One Behind»

Η πρώτη Παγκόσμια Σύνοδος Κορυφής για την Αναπηρία που πραγματοποιήθηκε το 2018 (GDS18) και ενέπνευσε μια άνευ προηγουμένου δέσμευση και δημιούργησε υποχρεώσεις για δράση στους εμπλεκόμενους που θα συνέβαλαν στην υλοποίηση του οράματος της Ατζέντας 2030 για το «Leave No One Behind» καθώς και των υφιστάμενων υποχρεώσεων βάσει της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία (CRPD).

Μεταξύ άλλων, στην ομιλία του στην έναρξη της Συνόδου Κορυφής, ο κ. Βαρδακαστάνης είπε τα ακόλουθα:

«Συγκεντρωνόμαστε για άλλη μια φορά μετά τη Σύνοδο του 2018 που άλλαξε τον τρόπο που το κίνημα για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία εργάζεται. Ήταν μια στιγμή που έδειξε σε όλους εμάς ότι ποτέ δεν γυρίσουμε πίσω.

Μεταξύ των δύο Συνόδων Κορυφής γίναμε μάρτυρες της πανδημίας Covid-19, η οποία επηρέασε καταστροφικά τα άτομα με αναπηρία. Η πανδημία όχι μόνο υποβάθμισε τις ζωές και τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, όχι μόνο ώθησε εκατομμύρια άτομα με αναπηρία στη φτώχεια και εκτός εργασίας, αλλά μας υπενθύμισε επίσης ότι οι διακρίσεις είναι ακόμα εδώ.

Σε αυτό το πλαίσιο, συγκεντρωνόμαστε σήμερα για να επανατοποθετήσουμε τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία και πάλι στον σωστό δρόμο. Πρέπει να είναι θέμα προτεραιότητας για τις κυβερνήσεις και του φορείς, για τον ακαδημαϊκό χώρο, για τον ιδιωτικό τομέα και για τον τομέα της κοινωνίας των πολιτών. Πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα με βιώσιμο τρόπο, ενάντια σε όλες τις προκλήσεις και τις κρίσεις που ενδέχεται να αντιμετωπίσουμε στο μέλλον.

Η ατζέντα για την αναπηρία δεν μπορεί να είναι πλέον εύθραυστη. Τα άτομα με αναπηρία δεν μπορούν πλέον να παραλειφθούν σε οτιδήποτε επηρεάζει τη ζωή τους.

Δεσμευόμαστε να προωθήσουμε την ηγεσία και την εκπροσώπηση των οργανώσεων των ατόμων με αναπηρία, συμπεριλαμβανομένων των υποεκπροσωπούμενων ομάδων των ατόμων με αναπηρία, να παρέχουμε τεχνική βοήθεια σε δωρητές και στο σύστημα των Ηνωμένων Εθνών, να διευκολύνουμε την πρόσβαση στη χρηματοδότηση για τα μέλη και τους εταίρους μας στον Παγκόσμιο Νότο και προωθήσουμε μαζί με τη Διεθνή Παραολυμπιακή Επιτροπή την εκστρατεία Wethe15».


Ανάγκη Εθνικού Σχεδίου Προσβάσιμου Τουρισμού στη χώρα

Στο περιθώριο των εργασιών της δεύτερης Παγκόσμιας Συνόδου Κορυφής για την Αναπηρία, το e-farmako συνομίλησε με τον πρόεδρο της ΕΣΑμεΑ για το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία που θα διεξαχθεί τέλη Ιουνίου στην Αθήνα.

«Η ιδέα του φόρουμ ήταν δική μας και το προτείναμε στον υπουργό Τουρισμού, τον κύριο Κικίλια. Θέλαμε να δημιουργήσουμε έναν τόπο όπου θα βρεθούν όλοι, καθώς υπάρχει ανάγκη μίας ευρείας κοινωνικής συμφωνίας πάνω σε βασικά θέματα», είπε ο κ. Βαρδακαστάνης.

Ο προσβάσιμος τουρισμός δεν είναι ζήτημα φιλανθρωπίας αλλά έξυπνης επιχειρηματικότητας

«Η ιστορία του προσβάσιμου τουρισμού στην Ελλάδα ξεκίνησε να αντιμετωπίζεται ως φιλανθρωπία, τώρα όμως έχουμε ξεφύγει από αυτό. Είναι, πλέον, έξυπνη επιχειρηματικότητα. Η πρόσβαση σε άτομα με αναπηρία σε χώρους πολιτισμού εστίασης αναψυχής σε ξενοδοχεία είναι υποχρέωση όλων αλλά πρέπει να γίνεται με διαδικασίες ελέγχου αξιοπιστίας και πιστοποίησης δεν μπορεί ο καθένας να δηλώνει ότι θέλει πρέπει να υπάρχει αξιοπιστία και ασφάλεια. Όποιος επιλέγει κάποιο κατάλυμα ή χώρο αναψυχής που δηλώνει ότι είναι προσβάσιμος, θα πρέπει να βρίσκει ακριβώς αυτό φτάνοντας στον προορισμό του.

Αναφέρθηκε, επίσης, ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ στις θέσεις του για τον Προσβάσιμο Τουρισμό, τον Τουρισμό για όλους, όπως τις ανέπτυξε στην Υποεπιτροπή για τα Θέματα των Ατόμων με Αναπηρία της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, παρουσία της υφυπουργού Τουρισμού Σοφίας Ζαχαράκη, την Τρίτη 15 Φεβρουαρίου.

Ο κ. Βαρδακαστάνης τόνισε ότι ο Προσβάσιμος Τουρισμός αφορά το δικαίωμα της ισότητας στην απόλαυση που πρέπει να το απολαμβάνουν όλοι οι πολίτες: «Νομίζω πλέον έχουμε ότι όλοι συμφωνήσει, μετά από αρκετά χρόνια βέβαια, ότι ο προσβάσιμος τουρισμός δεν είναι ζήτημα φιλανθρωπίας αλλά έξυπνης επιχειρηματικότητας. Ο προσβάσιμος τουρισμός αναβαθμίζει το τουριστικό προϊόν και διασφαλίζει ότι τα άτομα με αναπηρία μπορούν να ασκήσουν τα δικαιώματά τους με ασφάλεια και ανεξαρτησία.

Ειδικότερα, ο κ. Ι. Βαρδακαστάνης επεσήμανε, μιλώντας στο e-farmako: «Δεν έχει γίνει ακόμα προτεραιότητα ο προσβάσιμος Τουρισμός και ο Τουρισμός για όλους στην Ελλάδα ως μία διαδικασία ποιοτικής αναβάθμισης της τουριστικής μας βιομηχανίας και για τις Ελληνίδες και τους Έλληνες με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις αλλά και για τα άτομα με αναπηρία που θέλουν να μας επισκεφτούν από το εξωτερικό.

Ζήτησα από το υπουργείο Τουρισμού να αναλάβει μία εμβληματική πρωτοβουλία, να αναπτύξει ένα Εθνικό Πρόγραμμα Προσβάσιμου Τουρισμού Και Τουρισμού Για Όλους, κινητοποιώντας όλες τις δυνάμεις και όλα τα συναρμόδια υπουργεία (Τουρισμού, Ναυτιλίας, Μεταφορών, Πολιτισμού κλπ), καθώς ο προσβάσιμος τουρισμός είναι μία αλυσίδα, που όταν αυτή σπάει, σπάει και αυτό που προσφέρει».

Μας ανέφερε, μάλιστα, κι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα: «Έχουμε την προεδρία του φόρουμ του Ιουνίου, στην Αθήνα και δεν βρίσκουμε ξενοδοχείο με 20 προσβάσιμα δωμάτια, παρά την πληθώρα πανάκριβων, πεντάστερων ξενοδοχείων! Αυτό θα έπρεπε να είναι λόγος να τους αφαιρεθούν αστέρια! Είναι απαράδεκτο να χρειαζόμαστε 5 και 6 ξενοδοχεία για να στεγάσουμε 20 άτομα με αναπηρία, με όλα τα προβλήματα που προκύπτουν από αυτό σχετικά με τη μεταφορά τους κλπ.

Το ίδιο ισχύει για τα ξενοδοχεία πολλών αστέρων αλλά και για εστιατόρια και γενικότερα για τους χώρους διασκέδασης και πολιτισμού για αυτό και πρέπει να κινητοποιηθούν όλες οι δυνάμεις».

«Πρέπει να αντιληφθούμε ότι τα άτομα με αναπηρία (πρωτίστως οι Ελληνίδες και Έλληνες) έχουν δικαίωμα στην ψυχαγωγία και στην απόλαυση όπως όλοι οι πολίτες. Ταυτόχρονα, πρέπει να το δούμε και σαν μία διαδικασία συγκριτικού πλεονεκτήματος της τουριστικής βιομηχανίας μας έναντι ανταγωνιστριών χωρών όπως η Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία, Τουρκία, που κάνουν τεράστια πρόοδο στον προσβάσιμο Τουρισμό και ο Τουρισμό για όλους. Ή θα αναβαθμιστούμε ως χώρα παγκόσμιου προορισμού -που διευκολύνει και τη ζωή αυτών που ζουν μόνιμα στον τόπο, γιατί αυτή είναι η βάση μας- ή θα παραμείνουμε μία χώρα που θα παρέχει πολύ χαμηλού επιπέδου υπηρεσίες, χωρίς πιστοποίηση, χωρίς ασφάλεια και αξιοπιστία».


Ρούλα Σκουρογιάννη
Πηγή: e-farmako

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου