Η Λέσβος φιλοξενεί τα τελευταία επτά χρόνια ένα φεστιβάλ κλασικής μουσικής με διεθνή απήχηση. Το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου αποτελεί το σημείο συνάντησης των φίλων της κλασικής μουσικής και ήδη ετοιμάζεται για την όγδοη έκδοση αυτόν τον Αύγουστο. Η διοργάνωση πραγματοποιεί όμως καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς εκπαιδευτικά προγράμματα που φέρνουν κοντά τα παιδιά στην κλασική μουσική και τους μαθαίνουν πώς να διοργανώνουν τη δική τους συναυλία. Η σχολική αλλά και η τοπική κοινότητα δραστηριοποιείται έντονα στην υλοποίηση των συγκεκριμένων προγραμμάτων.
Τρία σχολεία της Λέσβου πήραν μέρος φέτος στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα ΜΟ-ΤΟ key: Το Γενικό Λύκειο Άντισσας, το 2ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης και το Δημοτικό Σχολείο Παπάδου. Οι μαθητές γνώρισαν τρεις νέους, καταξιωμένους ξένους μουσικούς, οργάνωσαν μια σχολική συναυλία γι’ αυτούς και έμαθαν πράγματα που δεν γνώριζαν για την κλασική μουσική και τα μουσικά όργανα και προχώρησαν σε μια σειρά από δράσεις.
Η εκπαιδευτική αυτή πρωτοβουλία, που πραγματοποιείται για τέταρτη χρονιά στην Λέσβο, γίνεται σε συνεργασία με το γερμανικό πολιτιστικό θεσμό Tonali, που έχει ως στόχο να γνωρίσουν τα παιδιά την κλασική μουσική. Η Λέσβος εκπροσωπεί την Ελλάδα, που μετά την Γερμανία και την Ιταλία, είναι η τρίτη χώρα που υλοποιεί το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Σ’ αυτό το πλαίσιο, ταλαντούχοι νέοι μουσικοί συναντούν μαθητές και συνεργάζονται μαζί τους.
Φέτος το νησί υποδέχτηκε τη Ρωσίδα βιολίστρια Γιούλια Σμιρνόβα, τον τσελίστα Κονσταντίν Μανάεφ και τον Γερμανό σολίστ των ντραμς και των κρουστών Μόριτζ Κοχ, ο οποίος συμμετείχε στο πρόγραμμα στο σχολείο του Παπάδου.
Ο Γιώργος Ζορμπάς είναι ο διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Παπάδου. Μας ανέλυσε τη σημασία αυτού του θεσμού: «Ένα σχολείο, στην ολότητά του, δίνει ευκαιρίες στα παιδιά. Μια από αυτές είναι και η συγκεκριμένη εκπαιδευτική πρωτοβουλία: δίνει στα παιδιά τη δυνατότητα να οργανώσουν μια συναυλία. Να γνωρίσουν ένα μουσικό. Έχει υπεραξία ότι αυτός ο μουσικός είναι νέο παιδί. Ο συγκεκριμένος είναι μόλις 24 ετών. Όταν τα παιδιά έμαθαν το ιστορικό του, ότι ξεκίνησε από 5-6 ετών να ασχολείται με τα μουσικά όργανα και φτάνει σ’ αυτή την ηλικία να έχει τέτοιες ικανότητες, αυτό τα εξιτάρει πάρα πολύ. Και επίσης δείχνει ότι ποτέ δεν είναι αργά. Ειδικά στην ηλικία που βρίσκονται, μπορούν να ξεκινήσουν ένα μουσικό όργανο».
Η Κατερίνα Τσιπότη είναι η δασκάλα μουσικής του σχολείου: «Είναι η δεύτερη φορά που συμμετέχω στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, αυτή τη φορά με ένα νέο σχολείο. Από την αρχή ήμουν πολύ ένθερμη υποστηρίκτρια της συγκεκριμένης εκπαιδευτικής πρωτοβουλίας. Έχει έναν εξαιρετικό διπλό στόχο: καταρχάς να γνωρίσουν τα παιδιά πράγματα για τη μουσική και κατά δεύτερον να έρθουν κοντά στο τι σημαίνει διοργάνωση μιας συναυλίας. Χάρη στο πρόγραμμα, τα παιδιά βλέπουν καινούργια μουσικά όργανα, που ίσως δεν έχουν ξαναδεί. Όπως ήταν για παράδειγμα το βιμπράφωνο που μας έφερε ο Μόριτζ Κοχ. Κανένα παιδί δεν το είχε δει ξανά από κοντά. Είδα πολύ μεγάλο ενθουσιασμό των παιδιών στο ρόλο που το καθένα ανέλαβε στη διοργάνωση της συναυλίας».
Η Νεκταρία Λαγκαδινού είναι δασκάλα μουσικής στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης. Θεωρεί το πρόγραμμα εξαιρετικό: «Είναι μοναδική εμπειρία. Τα παιδιά κερδίζουν πολλά, γιατί ακούν σπουδαίους μουσικούς. Γι’ αυτό θέλαμε το πρόγραμμα τόσο πολύ. Μας βοήθησε και σε άλλα πράγματα: ομαδοποίηση των παιδιών, αγάπη, ενασχόληση με την τέχνη. Τα πάντα ήταν καταπληκτικά. Είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που έχω κάνει στην επαγγελματική μου πορεία».
Τι ακριβώς κάνουν τα παιδιά; Σε πρώτο στάδιο, οι συμμετέχοντες μαθητές, μαθαίνουν πώς να διοργανώνουν μια πολιτιστική εκδήλωση και στη συνέχεια, περνούν στην πράξη: κάθε σχολείο «υιοθετεί» ένα μουσικό του Tonali, με στόχο να σχεδιάσει και να διοργανώσει μια κανονική συναυλία του στο σχολείο. Στην τελική φάση, οι μαθητές από όλα τα σχολεία συνεργάζονται και διοργανώνουν, από κοινού με την επιτροπή του Διεθνούς Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου, την τελική συναυλία μουσικής δωματίου, στην οποία συμμετέχουν όλοι οι «υιοθετημένοι» μουσικοί του θεσμού και με την οποία ολοκληρώνεται το πρόγραμμα.
Τα παιδιά που συμμετείχαν φέτος στο πρόγραμμα, ήταν σαφώς ενθουσιασμένα από αυτή την πρωτόγνωρη εμπειρία, που τους πρόσφερε πολλά και τους άνοιξε μια πόρτα σε ένα άλλο κόσμο δημιουργικότητας και πολιτισμού.
Συναντήσαμε τους τρεις ξένους μουσικούς, που πήραν μέρος φέτος στο ΜΟ-ΤΟ key, στα γραφικά σοκάκια του Μολύβου. Αυτοσχεδίασαν και οι τρεις μπροστά στην κάμερα του Euronews και μας μίλησαν για τη δική τους εμπειρία από τα εκπαιδευτικά προγράμματα.
Ο τσελίστας Κονσταντίν Μανάεφ τονίζει:«Περάσαμε δύο εκπληκτικές μέρες με την ομάδα μου στο σχολείο τους. Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον διευθυντή του σχολείου, τον Βασίλη. Αγάπησα πάρα πολύ αυτούς τους εφήβους, τα νέα παιδιά. Με ρωτούσαν διάφορα για το τσέλο μου. Πώς παίζω στακάτο, σπικάτο και λεγκάτο. Ήταν μια καταπληκτική εμπειρία για αυτά τα παιδιά, που άκουσαν για πρώτη φορά στη ζωή τους ζωντανά ένα τσέλο. Ελπίζω ότι θα διατηρήσουμε επαφή και να έρθουμε ξανά στο μέλλον».
Η βιολίστρια Γιούλια Σμιρνόβα αισθάνθηκε συγκίνηση από τη θερμή ανταπόκριση των μαθητών: «Τα παιδιά ήταν καταπληκτικά. Αξιαγάπητα. Με αγκάλιαζαν. Μου προσέφεραν δώρα. Μου έλεγαν μόνο γλυκόλογα. Ήταν μια εκπληκτική εμπειρία. Ήταν σαν να ήμουν στον παράδεισο. Νομίζω ότι τα παιδιά ενθουσιάστηκαν από το πρόγραμμα. Μετά τη συναυλία, ένα κορίτσι με πλησίασε και μου είπε ότι θέλει να μάθει φλάουτο. Η μητέρα της μου είπε ότι θα της το αγοράσει».
Ο Μόριτζ Κοχ εστίασε στη σημασία του προγράμματος για την τοπική κοινότητα: «Είναι εξαιρετικό να πραγματοποιείται εδώ αυτό το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, διότι όλοι εμπλέκονται. Δούλεψα με τους μαθητές του δημοτικού σχολείου του Παπάδου. Ήρθαν όλοι στη συναυλία με τους γονείς τους και μιλούσαν για τη μουσική και τον πολιτισμό. Είναι πολύ ωραία και πολύτιμη αυτή η δράση για την περιοχή».
Η συναυλία με την οποία ολοκληρώθηκε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 20 Μαΐου στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου, στην Αγία Παρασκευή. Οι τρεις ξένοι μουσικοί, που συμμετείχαν στην εκπαιδευτική εφαρμογή στα σχολεία του νησιού, παρουσίασαν ένα απολαυστικό πρόγραμμα με έργα κλασικής μουσικής και δημιουργικές επανεκτελέσεις.
Η Κυβέλη Ντέρκεν είναι καλλιτεχνική διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου. Μας εξηγεί τι έχει αλλάξει στην Λέσβο από το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα: «Ο κύριος στόχος του ΜΟ-ΤΟ key είναι να δώσουμε όσο περισσότερη ευθύνη γίνεται, στους μαθητές. Μέσα από αυτή την εμπειρία, μαθαίνουν ότι μπορούν να ξεπεράσουν τα όριά τους και μαθαίνουν και με ποιους τρόπους μπορούν να πραγματοποιήσουν τα οράματά τους. Αυτό το κάνουμε, αφήνοντάς τους να οργανώσουν μόνοι τους μια συναυλία. Έτσι αυξάνεται η αυτοπεποίθησή τους και διακρίνουν τις ικανότητες που έχουν, μέσω της ενασχόλησης με τη μουσική».
Η διακεκριμένη πιανίστρια πιστεύει ότι το νησί σταδιακά αλλάζει: «Αυτό που είναι πάρα πολύ ωραίο διοργανώνοντας κάτι πάνω σε ένα νησί είναι ότι μπορείς πολύ γρήγορα να καταλάβεις τις συνέπειες από αυτό που κάνεις. Ήδη μετά την πρώτη χρονιά που κάναμε το συγκεκριμένο πρότζεκτ, ήδη καταλάβαμε και είδαμε αλλαγές στους νέους ανθρώπους που είχαν συμμετάσχει στο πρόγραμμα. Καταρχάς, ήρθαν σε συναυλίες του καλοκαιρινού φεστιβάλ, επειδή, λίγους μήνες πριν, είχαν γνωρίσει από κοντά τους μουσικούς. Οι μαθητές ήθελαν να συμμετέχουν εθελοντικά στο φεστιβάλ και να πάρουν μια παραπάνω γεύση στο πώς λειτουργεί ένα τέτοιο πολιτιστικό γεγονός. Υπήρχαν διάφορα παιδιά που ήθελαν να μάθουν μετά κάποια μουσικά όργανα, όπως το τσέλο ή το βιολί. Υπήρχε βέβαια ένα ειδικό πρόβλημα ότι δεν υπήρχαν δάσκαλοι τσέλο στο νησί. Μακροπρόθεσμα όμως, θα ήταν πάρα πολύ ωραίο, αν αυτό το πρόγραμμα είχε τη συνέπεια να υπάρξει μεγαλύτερη μουσική ανάπτυξη στην Λέσβο».
Το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής του Μολύβου και η φετινή 8η διοργάνωση
Το ετήσιο ραντεβού του Διεθνούς Φεστιβάλ Μολύβου είναι τον Αύγουστο. Φέτος η διοργάνωση πραγματοποιείται 16-19 Αυγούστου. Διακεκριμένοι μουσικοί από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα έρθουν και πάλι στην Λέσβο για μια σειρά συναυλιών κλασικής μουσικής σε πανέμορφες και απρόσμενες τοποθεσίες.
Η Λητώ Ντάκου είναι η ψυχή του φεστιβάλ, η διευθύνουσα σύμβουλός του. Αυτή που το ίδρυσε πριν από οκτώ χρόνια. Μας εξηγεί γιατί αποφάσισε να κάνει αυτή τη διοργάνωση στον Μόλυβο: «Το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου ιδρύθηκε από μια ομάδα ανθρώπων, από καθαρή αγάπη για τον τόπο. Ψάχναμε να βρούμε εδώ και πολύ καιρό μια καινοτόμα ιδέα που να λείπει και να συνδυάζει την απαράμιλλη ομορφιά του Μολύβου, της Λέσβου και του Βόρειου Αιγαίου με την ποιότητα της κλασικής μουσικής όπως την ξέρουμε εμείς από το εξωτερικό. Έτσι γεννήθηκε το φεστιβάλ, του οποίου ένας από τους κύριους σκοπούς του είναι να φέρει την ανάπτυξη σ’ αυτό τον τόπο, να προσελκύσει τον τουρισμό που του χρειάζεται και να εμφυσήσει στη νεολαία αγάπη για την κλασική μουσική».
Η Δανάη Ντέρκεν είναι το έτερο ήμισυ της καλλιτεχνικής διεύθυνσης του Διεθνούς Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου. Υπογραμμίζει: «Τα περασμένα χρόνια έχουν δείξει ότι το πραγματικό, μαγικό πράγμα, που δημιουργείται σ’ αυτό το φεστιβάλ, είναι η συμβίωση αυτού του πανέμορφου τόπου, του Μολύβου και της κλασικής μουσικής. Επειδή δεν είναι μόνο οι καλλιτέχνες που φέρνουν μουσική και εμπνέουν τους ακροατές και τον τόπο, αλλά είναι και ο ίδιος ο τόπος, ο οποίος δίνει μεγάλη έμπνευση στους μουσικούς. Οι ερμηνείες που ακούγονται εδώ, είναι διαφορετικές από αυτές που θα ακούγονταν κάπου αλλού. Αυτό είναι κάτι πολύ ιδιαίτερο που μπορούμε να το ζήσουμε μόνο εδώ στον Μόλυβο».
Πολλοί κάτοικοι έχουν αγαπήσει το φεστιβάλ από την πρώτη μέρα. Το υποστηρίζουν είτε ως θεατές, είτε ως εθελοντές της διοργάνωσης. Η Αταλάντη Σιάγα βοηθά ως εθελόντρια τον μουσικό θεσμό, από την στιγμή που η Λητώ Ντάκου της εξομολογήθηκε το όραμά της για το νησί και το χωριό του Μολύβου: «Σ’ αυτόν τον ακριτικό τόπο της Ελλάδας, της πατρίδας μας, ο συγκεκριμένος θεσμός εκτός του ότι ενώνει τόσα χρόνια τους λίγους κατοίκους του χωριού, ενώνει την Ελλάδα με ένα νησί που είναι στα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και που χρειάζεται η μουσική να εμπνεύσει όλο τον κόσμο που έρχεται να μας παρακολουθήσει κάθε χρόνο».
Η Βάσω Κάζλαρη είναι κεραμίστρια και διατηρεί κατάστημα με κεραμικά στο κέντρο του Μολύβου. Είναι φανατική θεατής της διοργάνωσης. Θεωρεί ότι προσφέρει πολλά στον τόπο: «Οι καλλιτέχνες που έρχονται από όλο τον κόσμο μας προσφέρουν ένα άκουσμα, το οποίο είναι μοναδικό και το οποίο δεν περιγράφεται με λόγια. Πραγματικά είναι μια εμπειρία ζωής για μας που ζούμε στο νησί, για τους άλλους ανθρώπους που έρχονται από την υπόλοιπη Ελλάδα και από ολόκληρο τον κόσμο. Γιατί έρχονται ειδικά για το φεστιβάλ άνθρωποι από όλο τον κόσμο».
Το θέμα της φετινής 8ης διοργάνωσης είναι η Οδύσσεια. Το πρόγραμμα θα εστιάζει στην ανθρώπινη περιπέτεια, στη δύσκολη εποχή που βιώνουμε, στις εμπειρίες που αλλάζουν τις καταστάσεις και δημιουργούν νέες ταυτότητες**.** Η Δανάη Ντέρκεν, καλλιτεχνική διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου τονίζει: «Όπως πάντα, έτσι και φέτος έχουμε επιλέξει μια θεματική, που δεν είναι μόνο μουσικά ενδιαφέρουσα, αλλά περιλαμβάνει όλο το νησί, όλο τον τόπο. Όλοι σήμερα ζούμε μια Οδύσσεια. Δεν είναι μόνο η κυριολεκτική Οδύσσεια, αλλά είναι και αυτή που βιώνουμε εσωτερικά. Όλοι ψάχνουμε την ταυτότητά μας, να επαναοριοθετηθούμε στη σύγχρονη εποχή. Αυτή είναι η Οδύσσεια που θα βιώσουμε μέσα από το φεστιβάλ φέτος το καλοκαίρι».
Πηγή: euronews
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου