Η ανατροφή των παιδιών είναι χαρά, αλλά είναι και διαλυτική. Από τη μία πλευρά οι περισσότεροι γονείς λένε ότι η ανατροφή των παιδιών τους είναι κάτι σημαντικό για την ταυτότητά τους και νιώθουν ανταμοιβή τις περισσότερες —ή όλες— τις φορές γι′ αυτό. Από την άλλη πλευρά, τα επίπεδα του γονικού άγχους αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας και δεν έχουν υποχωρήσει ακόμη. Ακόμη και πριν από την Covid, οι γονείς έτειναν να αναφέρουν ότι αισθάνονται περισσότερο άγχος καθημερινά από εκείνους που δεν έχουν την εμπειρία του γονιού.
Αυτά τα σκαμπανεβάσματα αναμένονται όταν κάνουμε τη μακρά, προκλητική δουλειά της ανατροφής ενός άλλου ανθρώπου (ή περισσότερων). Αλλά οι ερευνητές και οι ειδικοί στην ανατροφή των παιδιών γνωρίζουν επίσης ότι υπάρχουν απλές στρατηγικές που μπορούν να βοηθήσουν τους γονείς να αξιοποιήσουν την αίσθηση της ευτυχίας και της χαράς κάθε μέρα.
Ακολουθούν πέντε από αυτές:
1. Ας ενδυναμώσουμε τα παιδιά μας να κάνουν πράγματα για τον εαυτό τους
Στο βιβλίο της του 2018, «How to Be a Happier Parent», η δημοσιογράφος Κ. Τζ. Ντελ Αντόνια υποστήριξε ότι ένα από τα πιο απλά πράγματα που μπορούν να κάνουν οι γονείς για να ενισχύσουν την ευτυχία τους καθημερινά είναι να βοηθήσουν τα παιδιά τους να μάθουν πώς να κάνουν πολλές βασικές καθημερινές εργασίες μόνα τους.
«Οι άνθρωποι που περιγράφουν τους εαυτούς τους ως πιο ευτυχισμένους γονείς συνήθως μετακινούνται από τη μεγαλύτερη συμμετοχή (στην ανατροφή τους) όταν τα παιδιά τους είναι νεότερα, στην ενθάρρυνση της ανεξαρτησίας (τους) όταν τα παιδιά τους είναι μεγαλύτερα», λέει η Ντελ Αντόνια η οποία έχει ιδρύσει επίσης το blog Motherlode των New York Times.
Έτσι, όταν τα παιδιά είναι μικρότερα, αναφέρει ως παράδειγμα, οι γονείς να τα ξυπνούν για το σχολείο. Αλλά καθώς μεγαλώνουν, είναι ευθύνη των παιδιών να βάλουν ξυπνητήρι. Αν αργήσουν, (θα πρέπει να) αντιμετωπίζουν τις συνέπειες.
Το να βεβαιωθούμε ότι τα παιδιά μας κάνουν αγγαρείες κι έχουν ευθύνη ορισμένων οικιακών εργασιών - και να ξέρουν πώς να χειρίζονται τις βασικές καθημερινές υποχρεώσεις - καλλιεργεί μια βαθιά αίσθηση εμπιστοσύνης και αυτοπεποίθησης που, σύμφωνα με έρευνες, επεκτείνεται και στην ενήλικη ζωή τους.
Αλλά επίσης κάνει τα πράγματα πιο εύκολα και πιο ευχάριστα για εμάς. Διδάσκοντας σταδιακά στα παιδιά να είναι πιο υπεύθυνα για τον εαυτό τους, τελικά θα αφιερώσουμε λιγότερο χρόνο για να τα καθαρίζουμε ή να γκρινιάζουμε — εστιάζοντας στην κοινωνικότητα και ίσως μερικά λεπτά στον εαυτό μας.
2. Ας πάρουμε ανάσες μαζί
Είναι αποδεδειγμένο ότι η εστιασμένη αναπνοή μπορεί να προσφέρει σημαντική ανακούφιση από το στρες, βοηθώντας στην επιβράδυνση του καρδιακού παλμού μας και στη σταθεροποίηση της αρτηριακής πίεσης. Η έρευνα δείχνει επίσης ότι η λήψη μερικών εστιασμένων, βαθιών αναπνοών μπορεί να μειώσει αμέσως τη «φυσιολογική διέγερση» του παιδιού - βασικά, μπορεί να το κάνει να αισθάνεται λιγότερο σαν να είναι σε υψηλή εγρήγορση ή να θυμώνει.
Μια συγκεκριμένη τεχνική που πρέπει να δοκιμάσουμε είναι η αγκαλιά τριών αναπνοών. Όπως έχει αναφέρει η Σόντα Μοράλις, προπονήτρια ενδυνάμωσης και ψυχοθεραπεύτρια με επίγνωση των γυναικών, στη HuffPost: Κάντε ο ένας τον άλλον μια μεγάλη αγκαλιά και μετά πάρτε τρεις αργές αναπνοές μαζί.
«Μπορεί να λειτουργήσει πραγματικά ως ηρεμιστικό την ώρα Που νιώθουμε ότι καταρρέουμε», λέει η Μοράλι, συγγραφέας του Breathe, Mama, Breathe. Έχει επίσης το πρόσθετο πλεονέκτημα της ενθάρρυνσης της σωματικής εγγύτητας, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην απελευθέρωση ισχυρών ορμονών όπως η ωκυτοκίνη. Έτσι είναι σαν ένα διπλό χτύπημα χαλάρωσης.
3. Ας σταματήσουμε να σχετιζόμαστε με όποιους γονείς μας κάνουν να αισθανόμαστε χάλια
Η τεχνολογία έχει διευκολύνει τη γονική μέριμνα με πολλούς τρόπους, από τη δυνατότητα άμεσης αναζήτησης της αιτίας των συμπτωμάτων του παιδιού μας στο Διαδίκτυο έως τη σύνδεση με άλλους σε διαδικτυακές ομάδες υποστήριξης. Ωστόσο, οι γονείς αισθάνονται ξεκάθαρα συγκρουόμενοι σχετικά με αυτό. Μια έκθεση του Pew του 2020 διαπίστωσε ότι περισσότεροι από τους μισούς γονείς λένε ότι περνούν πολύ χρόνο στα smartphone τους, ενώ σχεδόν το 70% λέει ότι όταν περνούν χρόνο με τα παιδιά τους αισθάνονται ότι αποσπώνται από τα τηλέφωνά τους . Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ειδικότερα, μπορούν να κάνουν τους γονείς να αισθάνονται χάλια. Στην πραγματικότητα, υπάρχει σύνδεση μεταξύ των συμπτωμάτων της κατάθλιψης στους νέους γονείς και της χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μπορεί να αισθανόμαστε καλά να κάνουμε unfollow οποιονδήποτε γονέα μας κάνει να αισθανόμαστε άσχημα για το δικό μας γονεϊκό ταξίδι, είτε πρόκειται για μια μαμά - influencer με την οποία πρέπει να πάψουμε να συγκρινόμαστε, είτε για έναν φίλο που μοιράζεται απόψεις που τείνουν να μας εκνευρίζουν.
4. Ας δώσουμε προτεραιότητα σε λίγα λεπτά με το παιδί μας κάθε μέρα, χωρίς περισπασμούς
Εάν είμαστε πολυάσχολος γονέας που τρέχει όταν χτυπήσει το ξυπνητήρι (ή ένα παιδί γκρινιάζει) και δεν σταματάει μέχρι να καταρρεύσει το βράδυ, το τελευταίο πράγμα που πιθανότατα θέλουμε να ακούσουμε είναι συμβουλές που μας λένε να συσφίξουμε περισσότερο την σχέση με το παιδί μας.
Αλλά οι ειδικοί ανατροφής συχνά τονίζουν πόσο κρίσιμα μπορεί να είναι μερικά λεπτά αποκλειστικού χρόνου παιχνιδιού γονέα-παιδιού. Τα παιδιά απολαμβάνουν να τραβούν την προσοχή μας, κάτι που μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά στη γενική συμπεριφορά και συμπεριφορά τους. Και οι γονείς μπορούν να ξοδέψουν αυτά τα λίγα λεπτά για να ανακαλύψουν ποια είναι τα παιδιά τους.
Η Κλερ Νικογκόσιαν, κλινική ψυχολόγος και συγγραφέας του Mama, You Are Enough, είχε πει στο παρελθόν στη HuffPost ότι οι γονείς πρέπει να κάνουν στον εαυτό τους το εξής ερώτημα: «Πόσο ποιοτικό χρόνο διασκεδάζοντας και απολαμβάνοντας την παρέα του παιδιού μας - κάνοντας μια δραστηριότητα μαζί - έχουμε καταφέρει να περάσουμε;»
Σε όποιον αριθμό κι αν καταλήξουμε, ας δοκιμάσουμε να ασχοληθούμε λίγα λεπτά ακόμα. Αν γενικά αφιερώνουμε περίπου πέντε λεπτά την ημέρα παίζοντας με το παιδί μας, ας δοκιμάσουμε να τα κάνουμε δέκα. Ο στόχος είναι να έχουμε αποκλειστικό, χωρίς οργάνωση, χρόνο μαζί όπου του δίνουμε την πλήρη προσοχή μας.
5. Ας προσπαθήσουμε να κοιμηθούμε λίγο περισσότερο
Ερευνες δείχνει ότι ο ύπνος των γονιών δεν χαλάει μόνο όταν υπάρχει ένα νέο μωρό στο σπίτι. (Ο ύπνος αυτός) πλήττεται μακροπρόθεσμα. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι γονείς δεν κοιμούνται καλά για τουλάχιστον έξι χρόνια μετά τη γέννηση ενός μωρού.
Αλλά φυσικά, ο καλός ύπνος είναι τόσο θεμελιώδης για την ικανότητα των ανθρώπων να λειτουργούν καθημερινά και για τη μακροπρόθεσμη ψυχική τους υγεία. Οι άνθρωποι που κοιμούνται λιγότερο από έξι ώρες τη νύχτα έχουν 2 1/2 φορές περισσότερες πιθανότητες να βιώσουν ψυχική δυσφορία από εκείνους που κοιμούνται περισσότερες από έξι ώρες τη νύχτα.
...Μερικοί ειδικοί πιστεύουν ότι μόλις 15 επιπλέον λεπτά ανάπαυσης τη νύχτα μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά στην ικανότητά μας να συγκεντρωνόμαστε και να μην αισθανόμαστε καταβεβλημένοι από την υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Οι σιέστες μπορούν επίσης να βοηθήσουν. (Οι ειδικοί γενικά συνιστούν σιέστα για τουλάχιστον δέκα αλλά όχι περισσότερο από 30 λεπτά.) Τελικά, ο στόχος είναι να προσπαθήσουμε να βάλουμε τον εαυτό μας — και τις ανάγκες ύπνου μας — πρώτα ή τουλάχιστον πριν από πράγματα που πιθανώς δεν χρειάζεται πραγματικά να κάνουμε.
Εάν η ιδέα της εφαρμογής αυτών των πέντε στρατηγικών μας καταβάλλει, ας ξεκινήσουμε με μία από αυτές και στη συνέχεια ας συνεχίσουμε με τις υπόλοιπες. Ακόμη και μικρές τροποποιήσεις μπορούν να κάνουν τη διαφορά στη συνολική υγεία και ευτυχία μας ως γονέας.
Πηγή: HuffingtonPost
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου