Οριστικό λουκέτο μπήκε στις 14 Απριλίου στο ορφανοτροφείο-κολαστήριο στην Αττική, για το οποίο ερευνώνται από τη Δικαιοσύνη καταγγελίες για κακοποίηση και παραμέληση παιδιών.
Η σοκαριστική υπόθεση είχε αποκαλυφθεί τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν έγινε γνωστό ότι αγόρια ηλικίας 7-11 ετών είχαν ερωτικές επαφές μεταξύ τους, εν γνώσει του προσωπικού.
Από τα μέσα Ιανουαρίου μέχρι και τον Απρίλιο, σταδιακά, τα παιδιά απομακρύνθηκαν και φιλοξενούνται σε άλλες δομές, ενώ κάποια από αυτά δόθηκαν σε ανάδοχες οικογένειες.
Η αρμόδια υφυπουργός Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνα Μιχαηλίδου, ήταν εκείνη ανακίνησε το θέμα και υπέβαλε μηνυτήρια αναφορά, γνωστοποιώντας τις καταγγελίες για όσα βίωναν τα παιδιά στο ίδρυμα – κολαστήριο.
Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκαν διαδοχικές αυτοψίες στο ορφανοτροφείο από κλιμάκια επιθεωρητών του υπουργείου Εργασίας. Κατά τη διάρκεια των επιτόπιων ελέγχων τους, όπως αναφέρει η εφημερίδα Real News, οι κοινωνικοί σύμβουλοι διαπίστωσαν σοβαρές ελλείψεις στη στελέχωση του ιδρύματος, σημαντική ανεπάρκεια στις παρεχόμενες υπηρεσίες και ακαταλληλότητα των υποδομών της δομής, με αποτέλεσμα οι συνθήκες διαβίωσης των φιλοξενούμενων παιδιών να είναι επισφαλείς, η παραμέλησή τους συστηματική και ο κίνδυνος κακοποίησής τους ορατός.
Θα περίμενε κανείς ότι, ειδικά μετά τον θόρυβο που δημιουργήθηκε για τη συγκεκριμένη υπόθεση, η διοίκηση του ιδρύματος θα λάμβανε δραστικά μέτρα για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης αυτών των παιδιών, ωστόσο, για αρκετούς μήνες δεν άλλαξε απολύτως τίποτα, καθώς όπως έδειξαν οι επιτόπιοι έλεγχοι, δεν έγινε ούτε το αυτονόητο: να διακοπεί η εισαγωγή νέων παιδιών στο ορφανοτροφείο.
Αξίζει να σημειωθεί πως, κατά τους ελέγχους, διαπιστώθηκε ότι στην κεντρική είσοδο του κτιρίου, καθώς και στον δεύτερο όροφο, υπήρχε μεγάλη κινητικότητα. Όπως έχει καταγραφεί στις εκθέσεις που συντάχθηκαν, σύμφωνα με τη Real News, προέκυψε ότι το ίδρυμα παραχωρούσε, από τον Οκτώβριο του 2021, εν μέσω πανδημίας, έναν ολόκληρο όροφο από το κτίριο για τηλεοπτικά γυρίσματα, με αποτέλεσμα όλα τα παιδιά να στοιβάζονται στον ίδιο όροφο.
Παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας
Προέκυψε επίσης ότι, ενώ με βάση τον ιδρυτικό σκοπό του, το ίδρυμα όφειλε να φιλοξενεί παιδιά από 2,5 έως 4 ετών, τα περισσότερα ήταν μεγαλύτερης ηλικίας, μέχρι και έφηβοι, ενώ υπήρξε ακόμη και περίπτωση βρέφους.
Όπως δήλωσε η Δόμνα Μιχαηλίδου, συνολικά, 30 παιδιά διέμεναν στη δομή, τα οποία άρχισαν να μεταφέρονται ήδη από τον Ιανουάριο, ενώ μέχρι τα μέσα Απριλίου είχαν μείνει μόνο δύο παιδιά στο ορφανοτροφείο, τα οποία μετά από λίγες ημέρες μεταφέρθηκαν και φιλοξενούνται σε ανάδοχη οικογένεια.
Θα πρέπει, πάντως, να επισημανθεί – καθώς μιλάμε για μία κρατική δομή, που αφορά στην πλέον ευαίσθητη ομάδα πληθυσμού, τα παιδιά – πως η καταστολή, μετά από τέτοιες σοκαριστικές καταγγελίες, είναι απαραίτητη, ωστόσο, η πρόληψη είναι το παν…
Εύλογα είναι τα ερωτήματα που προκύπτουν, με αφορμή αυτή την υπόθεση: Δεν πραγματοποιούνται έλεγχοι στα δημόσια ορφανοτροφεία και, μάλιστα, σε τακτικά χρονικά διαστήματα; Προφανώς, όχι – αν κρίνουμε τουλάχιστον από το συγκεκριμένο. Δεν θα έπρεπε, λοιπόν, να γίνεται ενδελεχής έλεγχος σε τέτοιες δομές και το προσωπικό τους, προκειμένου να μην ξαναζήσουν μικρά παιδιά τέτοιες καταστάσεις; Ας το σκεφτούν οι αρχές…
Πηγή: Τα Νέα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου