Πέμπτη 28 Απριλίου 2022

«Βομβαρδισμό» ερωτήσεων δέχτηκε ο υφυπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας Χρ. Δήμας από νέους/νέες που συμμετέχουν στο 11ο Teen Business School του ΠΑΜΑΚ

Ανάληψη ρίσκου, σταθμίζοντας τις δυνάμει απώλειες στο μέγιστο δυνατό βαθμό, προνοητικότητα και προγραμματισμό για την αποφυγή μιας ...καταστροφής, αλλά και απόκτηση γρήγορων αντανακλαστικών, ώστε η όποια αποτυχία να γίνει μάθημα που τελικά θα οδηγήσει στην επιτυχία, είναι μερικά από τα πολύτιμα «όπλα» που διαθέτει στη φαρέτρα του ο επιχειρηματίας, τα οποία τον συνοδεύουν σε όποια επαγγελματική διαδρομή αποφασίσει τελικά να ακολουθήσει, ακόμη και αν αυτή δεν είναι το επιχειρείν. Αυτό επισήμανε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιος για θέματα Έρευνας και Τεχνολογίας Χρίστος Δήμας, απευθυνόμενος, σήμερα, διαδικτυακά στους 49 νέους και νέες, ηλικίας 14-18 χρόνων, που συμμετέχουν στον 11ο κύκλο του βραβευμένου εκπαιδευτικού προγράμματος επιχειρηματικότητας που «τρέχουν» καθηγητές του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και φέρει τον τίτλο «Teen Business School».

Όπως άλλωστε παραδέχεται και ο ίδιος, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, μπορεί να ανέλαβε μεγάλο ρίσκο αποχωρώντας από τον επιχειρηματικό στίβο προκειμένου να ακολουθήσει πολιτική σταδιοδρομία, αλλά όχι μόνο δεν το μετάνιωσε, αλλά αντίθετα δηλώνει ευχαριστημένος με την απόφασή του.

Μετά τον βομβαρδισμό ερωτήσεων που δέχτηκε από τους νέους και νέες που συμμετέχουν στον 11ο κύκλο του «Teen Business School» του ΠΑΜΑΚ, ο κ. Δήμας μίλησε για ένα «εξαιρετικά επιτυχημένο» πρόγραμμα, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι όσο νωρίτερα δίνονται ερεθίσματα στα παιδιά, τόσο πιο συνειδητοποιημένα θα είναι, όταν θα έρθει η ώρα να αποφασίσουν τον επαγγελματικό δρόμο που θα ακολουθήσουν.

Περπατώντας στο μονοπάτι της επιχειρηματικότητας οξύνεται το πνεύμα, ανέφερε ο κ. Δήμας και απευθυνόμενος στα παιδιά σημείωσε ότι «το πάθος είναι η λέξη κλειδί για μια πετυχημένη επαγγελματική σταδιοδρομία. Αν δεν κάνεις με πάθος τη δουλειά σου, είναι πολύ πιθανόν να μην την κάνεις και τόσο καλά».

Μεταξύ άλλων, ο κ. Δήμας μίλησε με τα παιδιά για τεχνητή νοημοσύνη, ενώ μεταξύ των ερωτήσεων που του έκαναν συμπεριλαμβάνονται το εάν ήθελε πάντα να γίνει αυτό που έγινε, ποιες είναι οι σπουδές του, τι τους προτείνει να σπουδάσουν, αν η ελληνική πολιτεία θα συνεχίσει να στηρίζει τις νεοφυείς επιχειρήσεις, πόσο εύκολα ανοίγει κανείς μια επιχείρηση στην Ελλάδα και ποιες είναι οι αρμοδιότητες του υπουργού και ποιες του υφυπουργού.

Κάνε το πρώτο βήμα με «όχημα» το «Teen Business School»

Σε 49 ανέρχονται οι νέοι και νέες, ηλικίας 14-18 χρόνων, που συμμετέχουν στον 11ο κύκλο του προγράμματος μαθητικής επιχειρηματικότητας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας «Teen Business School», το οποίο διεξάγεται εξ αποστάσεως και ως αποτέλεσμα «φέτος για πρώτη φορά, πέραν της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, έχουμε συμμετοχές και από άλλα μέρη της Ελλάδας, όπως -μεταξύ άλλων- Ρόδος, Βόλος, Καβάλα, Πτολεμαΐδα, Σέρρες και Κιλκίς», όπως γνωστοποίησε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο επιστημονικά υπεύθυνος του προγράμματος, Γιάννης Νικολαΐδης, καθηγητής στο τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής του ΠΑΜΑΚ.

Η 11η διοργάνωση του προγράμματος, που αφορά σε 18 ώρες μαθημάτων, ξεκίνησε χθες και θα διαρκέσει μέχρι και τις 29 Απριλίου, ενώ από το σύνολο των 49 συμμετεχόντων, τα 28 είναι αγόρια και τα 19 κορίτσια, για πρώτη φορά φέτος, αφού στους προηγούμενους κύκλους του προγράμματος τα κορίτσια υπερείχαν αριθμητικά έναντι των αγοριών, έστω και ελαφρά. Στο μεταξύ, μεταξύ των συμμετεχόντων, ξεχωρίζουν αυτές των τεσσάρων παιδιών από το «Χαμόγελο του Παιδιού» και της μαθήτριας Β' Λυκείου από τη Σχολή Τυφλών, που παρακολουθούν το πρόγραμμα δωρεάν με υποτροφία.

Κύριος στόχος του προγράμματος είναι να καθοδηγήσει τα πρώτα βήματα των νέων στο μονοπάτι της επιχειρηματικότητας, μέσα από μια πληθώρα διαλέξεων και διαδραστικών ομιλιών, ενώ όπως εξήγησε ο κ. Νικολαϊδης, οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα θα έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν σφαιρικές γνώσεις πάνω σε ζητήματα που αφορούν τις σπουδές τους. Καθηγητές του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, καθώς και άλλοι εισηγητές από τον χώρο της εκπαίδευσης και των επιχειρήσεων, «παραδοσιακά δίνουν κατευθύνσεις στα παιδιά σε ποικίλα θέματα επαγγελματικού προσανατολισμού», διευκρίνισε. Πρόκειται για ένα διαδραστικό πρόγραμμα που συνδυάζει τις διαλέξεις από καθηγητές του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, τις ομιλίες από επιχειρηματίες και στελέχη της αγοράς, αλλά και τη «μελέτη» πετυχημένων παραδειγμάτων επιχειρήσεων που αλλάζουν τον κόσμο.

Η καινοτομία και η ευρηματικότητα του πρωτοποριακού για τα ελληνικά δεδομένα προγράμματος μαθητικής επιχειρηματικότητας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας «Teen Business School» βρίσκει διαρκή αναγνώριση, πρωτίστως από τους ίδιους τους μαθητές και τις μαθήτριες, αλλά τώρα και από την πολιτεία, με απτό παράδειγμα το γεγονός ότι έχει τεθεί υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας, αλλά και του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Μετά το τέλος του προγράμματος, το οποίο όταν διεξάγεται διά ζώσης, όπως τον προσεχή Ιούνιο, κρύβει πολλές εκπλήξεις και δρώμενα, οι συμμετέχοντες λαμβάνουν πιστοποιητικό συμμετοχής από το ΠΑΜΑΚ, ενώ όσοι το επιθυμούν «αποκτούν τον προσωπικό τους καθοδηγητή, στον δρόμο προς την επαγγελματική τους κατάκτηση», όπως ανέφερε ο κ. Νικολαϊδης. «Είναι μεγάλη μας χαρά όταν λαμβάνουμε μηνύματα από συμμετέχοντες στο πρόγραμμα και μας ζητούν καθοδήγηση ως προς το ποιο επαγγελματικό μονοπάτι να ακολουθήσουν με βάση τα ενδιαφέροντα και τα ταλέντα τους», τόνισε.

Υπογραμμίζεται ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα του ΠΑΜΑΚ έχουν παρακολουθήσει στους δέκα πρώτους κύκλους διεξαγωγής του σχεδόν 310 νέοι και νέες και υλοποιήθηκαν 200 ώρες μαθημάτων. «Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε τους νέους να κοιτάξουν ψηλά και να δημιουργήσουν πέρα από όσα και οι ίδιοι έχουν φανταστεί», σημείωσε ο κ. Νικολαΐδης, λέγοντας ότι «ως πατέρας γνωρίζω πως στην κρίσιμη ηλικία των 14-18 ετών μπορούμε να θέσουμε τις πιο σημαντικές βάσεις για την ζωή των παιδιών. Ας αλλάξουμε τον κόσμο γύρω μας, επενδύοντας στα παιδιά μας».

Ελ. Αλ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου