Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2020

Υπερδιπλάσια η ανεργία στα άτομα με αναπηρία την τελευταία δεκαετία

Αλματώδη αύξηση παρουσιάζει η ανεργία των ανθρώπων με αναπηρία, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε στη Βουλή και στην αρμόδια επιτροπή Ισότητας & δικαιωμάτων του ανθρώπου ο Σπύρος Πρωτοψάλης, διοικητής του ΟΑΕΔ.

Με βάση τα όσα ανέφερε ξεπερνούν τις 26 χιλιάδες οι καταγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα του οργανισμού. Επίσης ο αριθμός των ανέργων έχει υπερδιπλασιαστεί τα τελευταία 10 χρόνια.

Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο Σπύρος Πρωτοψάλτης «έρευνα του Κέντρου Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής της ΓΣΕΕ κατέδειξε το πρόβλημα και στον τομέα της εργασίας αλλά και στον τομέα της εκπαίδευσης. Ενδεικτικά αναφέρω ότι, το 2016 στις ηλικίες νέων από 25 έως 29 ετών με σοβαρή αναπηρία η ανεργία έφθανε το 60% ενώ, εξαιρετικά υψηλά είναι τα ποσοστά των ατόμων με σοβαρή αναπηρία που δεν έχουν καμία εργασιακή εμπειρία. Ακόμη, το 42% των ατόμων που είχαν ολοκληρώσει το πολύ έως και την κατώτερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση ήταν άτομα με αναπηρία ή περιορισμό δραστηριότητας. Σήμερα στο μητρώο του ΟΑΕΔ είναι εγγεγραμμένοι, με βάση τα στοιχεία από το ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα, 26.507 συμπολίτες μας με αναπηρία. Έχω μαζί μου τα δεδομένα από το σύστημα για τα τελευταία δέκα χρόνια. Κάθε χρόνο, όλο και περισσότερα άτομα με αναπηρία εγγράφονται στο μητρώο του Οργανισμού. Από 2222 νέους εγγεγραμμένους το 2010 είχαμε, 5755 νέους εγγεγραμμένους το 2019.

Παγκόσμιο πρόβλημα

Παράλληλα ο διοικητής ο ΟΑΕΔ επισήμανε ότι το θέμα της πρόσβασης των ατόμων με αναπηρία στην εργασία, είναι παγκόσμιο. Ενδεικτικά ανέφερε ότι «σύμφωνα με τον ΟΗΕ στις περισσότερες χώρες του κόσμου το ποσοστό του πληθυσμού που έχει κάποιας μορφής αναπηρία κυμαίνεται μεταξύ 8 και 10%. Στην Ε.Ε. αυτό το ποσοστό μεταφράζεται σε 44 εκατομμύρια ανθρώπους μεταξύ 15 έως 64 ετών. Στην Ελλάδα το ποσοστό ανέρχεται περίπου στο 9,5%, δηλαδή, μιλάμε για περίπου ένα εκατομμύριο συμπολίτες μας». Στη συνέχεια επισήμανε πως «σε έρευνα του Toyota Mobility Foundation που πραγματοποιήθηκε το 2018 σε 5 χώρες (Ηνωμένο Βασίλειο, Αμερική, Ιαπωνία, Ινδία και Βραζιλία), δύο στους πέντε ανθρώπους που χρησιμοποιούν βοηθητικό αμαξίδιο για τις μετακινήσεις και την εργασία τους, δήλωσαν πως δεν μπορούν να εργαστούν λόγω ελλείψεων στην προσβασιμότητα της εργασίας τους. Μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο το ποσοστό αυτό άγγιξε το 54%. Μπορούμε να φανταστούμε το αντίστοιχο ποσοστό στην Ελλάδα».

Πηγή: vouliwatch

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου