Η δράση ανακύκλωσης τηγανελαίων που ξεκίνησε πριν 6 χρόνια το 3ο ΓΕΛ Αλεξανδρούπολης, πρέπει να ενισχυθεί από τους Δήμους, με τη δημιουργία περισσότερων σημείων συλλογής
«Υπάρχουν πολύ μεγάλες δυνατότητες για την Αλεξανδρούπολη, που δυστυχώς δεν εκμεταλλευόμαστε», αναφέρει ο καθηγητής του 3ου ΓΕΛ Κοσμάς Κοσμίδης
Πάνω από 7 τόνους τηγανελαίων έχουν καταφέρει να ανακυκλώσουν 15 σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε όλο τον Έβρο τα τελευταία 6 χρόνια. Εκπαιδευτικοί, μαθητές και πολίτες που ανταποκρίνονται και συμμετέχουν στην δράση έχουν καταφέρει να απαλλάξουν τα νοικοκυριά, την πόλη και το περιβάλλον από ένα άχρηστο και εν δυνάμει επικίνδυνο σκουπίδι. Ωστόσο, αυτό που θα «απογειώσει» την πολύ σημαντική αυτή προσπάθεια, θα είναι να ακολουθήσουν και οι δήμοι του Έβρου το παράδειγμα άλλων δήμων της χώρας, συμμετέχοντας ενεργά και δημιουργώντας περισσότερα σημεία διαλογής τηγανελαίων στις πόλεις, καταφέρνοντας έτσι να εξασφαλίσουν σχεδόν μηδενικό κόστος θέρμανσης για τα σχολεία τους.
Όλα ξεκίνησαν το 2014, όταν ο καθηγητής του 3ου Γενικού Λυκείου Αλεξανδρούπολης Κοσμάς Κοσμίδης, μαζί με έναν συνάδελφό του, είχαν την ιδέα της εφαρμογής του συγκεκριμένου προγράμματος, σε συνεργασία με την τότε υπεύθυνη της δευτεροβάθμιας Σοφίας Τσιροπούλου.
«Τους 3 πρώτους μήνες φάνηκε ότι η δράση έχει πολύ μεγάλη απήχηση και πήγε πολύ καλύτερα απ’ ό,τι είχαμε στο μυαλό μας. Έτσι, απευθύναμε πρόσκληση σε όλα τα σχολεία της δευτεροβάθμιας. Ανταποκρίθηκαν και σήμερα συμμετέχουν περίπου 15 γυμνάσια και λύκεια σε όλο τον Έβρο», αναφέρει ο κ. Κοσμίδης μιλώντας στον Δέλτα Fm.
7 τόνοι σε 5 χρόνια
Την πρώτη χρονιά της εφαρμογής της δράσης στο 3ο Γενικό Λύκειο, συμμετείχε ενεργά περίπου το 1/3 των μαθητών. Οι μαθητές, με μεγάλη ζέση, αγκάλιασαν την δράση και μέσα από την επαφή τους με την κοινωνία και τους φορείς, ένιωσαν πραγματικά πως κάνουν κάτι πολύ σημαντικό, τόσο για την πόλη τους, όσο και για το περιβάλλον.
Με την πάροδο των χρόνων, ωστόσο, το θέμα έχει «ξεφουσκώσει» κάπως, αφού, σύμφωνα με τον κ. Κοσμίδη, «δεν έχουμε τη δύναμη σαν σχολείο να το τρέξουμε τόσο πολύ στην πόλη. Στο σχολείο, η δράση συνεχίζεται κανονικά και δεν θα σταματήσει. Υπάρχουν πολύ μεγάλες δυνατότητες για την πόλη μας, που δυστυχώς δεν τις εκμεταλλευόμαστε».
Πάντως, μόνο μέσα από τα σχολεία, σε όλο τον Έβρο, μέχρι σήμερα, έχουν ανακυκλωθεί 7 τόνοι τηγανελαίων. Ειδικότερα στο 3ο ΓΕΛ, έχουν ανακυκλωθεί 2.500 λίτρα. Είναι άραγε αρκετή ποσότητα; «Όταν ξεκινήσαμε τη δράση μας, ο εκπρόσωπος της εταιρείας, με την οποία συνεργαζόμαστε για τη συλλογή των τηγανελαίων, μας ενημέρωσε ότι δεν πρόκειται να ξεπεράσουμε τα 100 λίτρα τον χρόνο. Εμείς, μέσα σε 5 χρόνια έχουμε συλλέξει 2.500 λίτρα!» υπογραμμίζει ο κ. Κοσμίδης.
Στην προσπάθεια συμβάλλουν, πέρα από εκπαιδευτικούς και μαθητές, και πολίτες που έρχονται στα σχολεία μόνο για να αφήσουν τα τηγανέλαιά τους. Μπορεί ο καθένας, σε ένα μπουκάλι, βαζάκι, κάποια άλλη συσκευασία, να συγκεντρώσει το λάδι που έχει χρησιμοποιήσει, ακόμη κι αν έχει κάποια υπολείμματα τροφών. Ωστόσο, δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση στο τηγανέλαιο να έχει… παρεισφρήσει νερό.
Όποιος επιθυμεί να βοηθήσει στην προσπάθεια μαθητών και εκπαιδευτικών, μπορεί να απευθυνθεί στο 3ο ΓΕΛ, το 4ο ΓΕΛ, το συγκρότημα των γυμνασίων και λυκείων στην άνοδο και τα ΕΠΑΛ.
Πώς μπορούν ολόκληρα σχολεία να ζεσταθούν από τα τηγανέλαια!
Όπως είναι γνωστό, το τηγανέλαιο είναι ένα σκουπίδι, με δύο «όψεις»: Από τη μία, είναι επικίνδυνο για το περιβάλλον και τον υδροφόρο ορίζοντα, αφού 1 λίτρο τηγανελαίου, που απορρίπτεται, για παράδειγμα, σε έναν κήπο, μπορεί να ρυπάνει μέχρι και 1 εκατομμύριο λίτρα νερού! Ταυτόχρονα, με το να πετά κανείς το χρησιμοποιημένο τηγανέλαιο στο νεροχύτη, προκαλεί προβλήματα τόσο στον βιολογικό καθαρισμό, όσο και στις αποχετεύσεις.
Από την άλλη, όμως, η ανακύκλωση του τηγανελαίου και η μετατροπή του σε βιοκαύσιμο, μπορεί να προσφέρει σημαντικά οικονομικά οφέλη, για παράδειγμα, σε έναν Δήμο, απαλλάσσοντάς τον από το κόστος της θέρμανσης των σχολείων της περιοχής ευθύνης του. Άλλωστε, αυτό είναι κάτι που ήδη κάνουν αρκετοί Δήμοι σε όλη τη χώρα, με μεγάλη επιτυχία.
«Θα μπορούσε να έχει πολύ μεγάλη προοπτική αυτή η δράση», αναφέρει ο κ. Κοσμίδης, «σε άλλες πόλεις κάνουν θαύματα, καθώς συμμετέχει ο δήμος σε αυτή τη δράση. Διαχειρίζονται μόνοι τους τα τηγανέλαια, κάνουν μόνοι τους βιοντίζελ και καταφέρνουν μόνοι τους να ζεσταίνουν τα σχολεία τους».
Ο Δήμος και οι τοπικοί φορείς είναι ενήμεροι και επικροτούν την δράση, ωστόσο είναι απαραίτητη η βοήθειά τους στην πράξη, προκειμένου να δημιουργηθούν νέα σημεία διαλογής, να υπάρξει η αντίστοιχη ενημέρωση και να συμμετέχουν περισσότεροι πολίτες που τώρα ίσως δυσκολεύονται να μετακινηθούν ως τα σχολεία που συγκεντρώνουν τηγανέλαια.
«Είναι μια δράση που μπορεί να φέρει οφέλη στον Δήμο, χωρίς κόστος. Συνήθως, προσπαθούμε να έχουμε αρωγό έναν φορέα, τη δημοτική αρχή, το Επιμελητήριο και ζητάμε χρήματα. Εμείς, όμως, ζητάμε να γίνει μία αρχή τώρα και τα ανταποδοτικά που θα έχουν οι φορείς που θα βοηθήσουν θα είναι πολύ μεγαλύτερα από αυτά που θα επενδύσουν», σημειώνει ο κ. Κοσμίδης.
Κική Ηπειρώτου, Γιώργος Πανταζίδης
Πηγή: Η Γνώμη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου