Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2020

Καβάλα: Παιδιά από το Αφγανιστάν κράτησαν το χέρι ηλικιωμένων

«Να είστε αισιόδοξοι και να αντιμετωπίζετε τις δυσκολίες της ζωής με θάρρος, πίστη και δύναμη». Η κ. Έφη, μητέρα και γιαγιά, δεν θα μπορούσε να δώσει καλύτερη συμβουλή, ειδικά σε μικρά παιδιά που ήρθαν στην Ελλάδα από το Αφγανιστάν, για να βρουν μαζί με τους γονείς τους την ελπίδα και μία προοπτική για ένα καλύτερο μέλλον.

Τα παιδιά αυτά, συγκεκριμένα 14 μαθητές ηλικίας 9 - 11 χρόνων που ωφελούνται του προγράμματος «Κέντρα Υποστήριξης Παιδιού και Οικογένειας» του SolidarityNow, είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν ανθρώπους της τρίτης ηλικίας και να ακούσουν τις δικές τους πολύτιμες συμβουλές για τη ζωή.

Οι μικροί επισκέπτες από το Αφγανιστάν αιφνιδίασαν ευχάριστα τους «ενοίκους» του μικρού κυλικείου του ΚΑΠΗ (Κέντρο Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων) στην περιοχή του Αγίου Αθανασίου στην πόλη της Καβάλας. Ενημερώθηκαν ότι τις πρωινές ώρες το κυλικείο είναι γεμάτο παππούδες που παίζουν τάβλι, διαβάζουν τον τοπικό Τύπο, πίνουν ελληνικό καφέ και συζητούν για όλα τα θέματα… εντός και εκτός επικαιρότητας. Την ίδια ώρα, οι γιαγιάδες στον πάνω όροφο είχαν μάθημα αερόμπικ και αυτό από μόνο του δείχνει πολλά, κυρίως την όρεξη που έχουν για ζωή.

Τα παιδιά γέμισαν με την παρουσία τους και τις πολύχρωμες ζωγραφιές τους το χώρο του ΚΑΠΗ, τραγούδησαν και άκουσαν με πολλή προσοχή τις συμβουλές και τις ιστορίες που είχαν να τους διηγηθούν οι μεγαλύτεροι. Ένιωσαν όμορφα και φιλόξενα, αλλά πάνω από όλα θυμήθηκαν τους δικούς τους παππούδες και γιαγιάδες που άφησαν πίσω στην πατρίδα. «Να μάθετε ελληνικά, να αγαπάτε και να ακούτε τους δασκάλους σας», τους είπε ο κ. Βαγγέλης, 78 χρόνων με τη φίλη του, την 65χρονη Έφη, να συμπληρώνει, λέγοντάς τους «Να είστε αισιόδοξοι και να αντιμετωπίζετε τα δύσκολα με θάρρος και υπομονή, να μην το βάζετε κάτω».

Ο καλύτερος δάσκαλος η εμπειρία της ζωής…

Την πρωτοβουλία για τη δράση αυτή ανέλαβε η κοινωνική οργάνωση «SolidarityNow», σε μία προσπάθεια να είναι σταθερά δίπλα στα άτομα της τρίτης ηλικίας οργάνωσε μια επίσκεψη στο ΚΑΠΗ του Αγίου Αθανασίου, στην πόλη της Καβάλας. «Αν πράγματι η εμπειρία της ζωής είναι ο καλύτερος δάσκαλος, τότε οι συμβουλές, οι γνώσεις και οι απόψεις των ανθρώπων που έχουν κάνει αρκετά χιλιόμετρα στη ζωή θα έπρεπε να είναι κάτι εξαιρετικά πολύτιμο για όλους τους νεότερους», επισημαίνει η Χρύσα Πυραλεμίδου, επικεφαλής της ομάδας του SolidarityNow στην Ανοιχτή Δομή Φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στην Καβάλα.

Το SolidarityNow, όπως είπε, είναι κοντά στους πιο ευπαθείς συνανθρώπους μας μέσα από τις δράσεις και τα προγράμματά του στην Ελλάδα και δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από το πλευρό των ανθρώπων της τρίτης ηλικίας.

Αναφερόμενη στο ΚΑΠΗ του Αγίου Αθανασίου, σημείωσε ότι η φυσικοθεραπεία, τα μαθήματα ζωγραφικής και η χορωδία είναι μεταξύ άλλων κάποιες από τις δραστηριότητες και τις υπηρεσίες που προσφέρονται στη συγκεκριμένη δομή.

Μάλιστα εξήγησε ότι τα πρώτα κέντρα για την τρίτη ηλικία δημιουργήθηκαν στην Ελλάδα το 1984 και κύριος σκοπός τους ήταν και παραμένει η πρόληψη των ψυχολογικών και κοινωνικών προβλημάτων, με τα οποία έρχονται συχνά αντιμέτωποι οι ηλικιωμένοι.

Τείνει να ξεχαστεί ο σεβασμός στους ηλικιωμένους

«Στην Ελλάδα η προστασία και ο σεβασμός των δικαιωμάτων των ηλικιωμένων φαίνεται να έχει ξεχασθεί στη μακρινή δεκαετία του ’80. Σε μια χώρα που ο πληθυσμός της, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, συρρικνώνεται και γερνάει λόγω της μετανάστευσης και της οικονομικής κρίσης, είναι περισσότερο από ποτέ επιτακτικό να σχεδιαστεί μία νέα στρατηγική για τα άτομα που ανήκουν στην τρίτη ηλικία», σημείωσε η Χρύσα Πυραλεμίδου, επικεφαλής της ομάδας του SolidarityNow στην Ανοιχτή Δομή Φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στην Καβάλα.

Δεν παρέλειψε μάλιστα να αναφέρει ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο, το 2018, η τότε πρωθυπουργός Τερέζα Μέι αποφάσισε το σχεδιασμό μιας νέας στρατηγικής για τη μοναξιά, με κύριο στόχο να καταπολεμήσει την αποξένωση και τον αποκλεισμό που προκαλούν οι σύγχρονοι ρυθμοί ζωής στους ηλικιωμένους. Η μοναξιά είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι επηρεάζει τη μνήμη, τη σωματική, αλλά και την ψυχική υγεία και μειώνει το προσδόκιμο ζωής.

Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα Κέντρα Υποστήριξης Παιδιού και Οικογένειας υλοποιείται από το SolidarityNow με την υποστήριξη της UNICEF, του ΔΟΜ και τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 9 Φεβρουαρίου 2020

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου