Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2018

5 τρόποι για να βοηθήσουμε στο σπίτι τα παιδιά με αργή ταχύτητα επεξεργασίας (slow processing speed).

Δεν λειτουργούν όλα τα παιδιά με τον ίδιο ρυθμό. Ως εκπαιδευτικός έχω δει πολλά παιδιά με αργή ταχύτητα επεξεργασίας, τα οποία μολονότι είναι έξυπνα δυσκολεύονται να ακολουθήσουν τον ρυθμό της τάξης. Για τα παιδιά αυτά στο σχολείο γίνονται , ή πρέπει να γίνονται, κάποιες προσαρμογές, όπως ο επιπλέον χρόνος ή οι έτοιμες σημειώσεις, προκειμένου να μπορούν να συμμετέχουν πραγματικά στη διαδικασία της μάθησης. Τα πράγματα, ωστόσο στο σπίτι είναι αρκετά διαφορετικά, καθώς η πίεση που δέχονται οι γονείς είναι μεγάλη. Συχνά οι γονείς θέλουν/ απαιτούν από τα παιδιά τους να βιαστούν και να τελειώσουν τις ασκήσεις για το σχολείο ή τις δουλειές του σπιτιού που έχουν αναλάβει, ώστε να περάσουν στην επόμενη δραστηριότητα της λίστας των υποχρεώσεών τους. Έτσι όμως τα παιδιά που δουλεύουν με αργό ρυθμό απογοητεύονται. 

Δείτε τι μπορείτε να κάνετε στο σπίτι (παίρνοντας παράδειγμα από τις προσαρμογές που γίνονται στο σχολείο):

1) Μη χρησιμοποιείτε χρονόμετρο/ ρολόι για τις ασκήσεις στο σπίτι. Το χρονόμετρο βοηθά κάποια παιδιά να μένουν συγκεντρωμένα. Ωστόσο, μια τέτοια τακτική προκαλεί επιπλέον άγχος στην πλειοψηφία των παιδιών με αργό ρυθμό επεξεργασίας. Αντί για χρονόμετρο, καθιερώστε προβλέψιμες ρουτίνες και θα δείτε ότι με αυτό τον τρόπο θα βοηθήσετε τα παιδιά σας να ολοκληρώνουν τις σχολικές και μη υποχρεώσεις τους. 

2) Μείνετε προσηλωμένοι στις ρουτίνες διαβάσματος. Όταν πρόκειται για τις σχολικές ασκήσεις είναι σημαντικό να γίνονται κάθε μέρα στον ίδιο χώρο και την ίδια ώρα. Δοκιμάστε να καθιερώσετε μια ρουτίνα και για την σειρά ενασχόλησης με τα διάφορα αντικείμενα (πχ πάντα πρώτα οι ασκήσεις των Μαθηματικών και μετά της Γλώσσας). Τα παιδιά μπορεί να χάνουν χρόνο και ενέργεια προσπαθώντας να αποφασίσουν με τι θα ασχοληθούν πρώτα. Μια ρουτίνα θα τα βοηθήσει να δαπανήσουν την ενέργειά τους για τα σημαντικά- για να κάνουν δηλαδή τις ασκήσεις. 

3) Μείνετε προσηλωμένοι και στις ρουτίνες της καθημερινότητας. Δημιουργήστε ρουτίνες για τις καθημερινές υποχρεώσεις του παιδιού στο σπίτι. Τα παιδιά εξοικονομούν χρόνο και ενέργεια όταν κάνουν την ίδια δουλειά κάθε βράδυ για μια βδομάδα και χάνουν χρόνο και ενέργεια όταν τους αναθέτετε να κάνουν κάτι νέο την τελευταία στιγμή. Όταν τους αναθέτετε μια νέα υποχρέωση, βεβαιωθείτε ότι έχετε δείξει στο παιδί σας ξεκάθαρα και κατανοητά τι πρέπει να κάνει και πώς. 

4) Αφήστε τις ασκήσεις που δεν έχουν γίνει, αν βλέπετε ότι το διάβασμα διαρκεί υπερβολικά πολύ και ξεπερνά τον χρόνο που έχετε θέσει αρχικά σαν όριο. Να βλέπετε πάντα πόσες ασκήσεις έχει το παιδί σας για το σπίτι. Αν χρειάζεται πάρα πολύ ώρα για να κάνει καθημερινά τις ασκήσεις του, μιλήστε με τον/την εκπαιδευτικό της τάξης. Σε αυτή την περίπτωση που το παιδί αργεί πάρα πολύ, ίσως θα βοηθούσε να το χρονομετρήσετε για να δείτε πόσο χρόνο χρειάζεται. Προσοχή όμως ! Μη βάλετε το παιδί σας απέναντι σε ένα χρονόμετρο!

5) Να δίνετε σαφείς και άμεσες οδηγίες. Όταν η ζωή μας έχει τρελούς ρυθμούς είναι εύκολο να ξεχαστεί κανείς και να πει : «Πάρε την τσάντα σου, βγάλε το μπουφάν σου, άρχισε τις ασκήσεις σου και κάνε γρήγορα. Φεύγουμε σε 20 λεπτά». Τα παιδιά με αργό ρυθμό επεξεργασίας νιώθουν να πνίγονται από μια τέτοια αλυσίδα οδηγιών. Στο σπίτι, όπως και στο σχολείο, πρέπει να δίνετε άμεσες και απλές οδηγίες, με 1-2 βήματα κάθε φορά. 

Αυτές ήταν μερικές απλές ιδέες. Υπάρχουν πάρα πολλές άλλες. Ακολουθώντας αυτές τις βασικές γραμμές μπορείτε να κάνετε το διάβασμα και τη ζωή στο σπίτι πιο ευχάριστη και παραγωγική.


Ιωάννα Αγγέλου
Ειδική Παιδαγωγός - Νηπιαγωγός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου