Το μπάνιο στη θάλασσα είναι αγαπημένη ασχολία των παιδιών το καλοκαίρι, αλλά μερικές φορές τα παιδιά ζητούν να κάνουν τις βουτιές τους στην πισίνα. Γιατί προτιμούν τη πισίνα και τι πρέπει να προσέξετε όταν βρεθείτε σε μια όλοι μαζί;
Ενθουσιάζονται με τις βουτιές από το βατήρα. Η πισίνα έχει τη χάρη της όσον αφορά τα παιχνίδια, αφού οι μικροί μας φίλοι αγαπούν να δοκιμάζουν διάφορες βουτιές και να συναγωνίζονται τους φίλους τους στο ποιος θα κάνει την καλύτερη «μπόμπα».
Δεν έχει φύκια, ψάρια και μέδουσες. Τα μικρά παιδιά φοβούνται τον άγνωστο βιότοπο της θάλασσας. Μπορεί τα φύκια που βρίσκουμε σε μερικές παραλίες και τα μικρά ψαράκια που κολυμπούν να είναι άκακα, αλλά στο παιδικό μυαλό δε φαντάζουν τόσο φιλικά. Επιπλέον, θέλουν να αποφύγουν το τσίμπημα μιας μέδουσας ή τσούχτρας.
Δεν έχει κύμα, όταν ο καιρός είναι άστατος. Πολλές φορές μπορεί ο καιρός και ο αέρας να χαλάσουν το προγραμματισμένο μπάνιο της οικογένειας στη θάλασσα. Ο αέρας προκαλεί κύματα και το μπάνιο για τα πολύ μικρά παιδιά εκεί μπορεί να είναι λίγο επικίνδυνο ή και ενοχλητικό. Οπως και να έχει, εκτός από τη βροχή, τίποτα δε μπορεί να σταματήσει τις βουτιές στη πισίνα.
Οσο δελεαστική κι αν φαντάζει η πισίνα στα παιδιά, οι γονείς οφείλουμε να τα προφυλάξουμε από διάφορους κινδύνους και να τα μάθουμε να τηρούν τους κανόνες που ισχύουν σε μια πισίνα:
• Να κάνουν ντουζ πριν και μετά την πισίνα.
• Να μην καταπίνουν το νερό της πισίνας γιατί περιέχει χλώριο.
• Αν δε ξέρουν να κολυμπούν, πρέπει να φορούν πάντα τα μπρατσάκια τους.
• Μην αφήνετε το παιδί σας μόνο του στην πισίνα, φροντίστε να υπάρχει πάντα κάποιος ενήλικας μαζί του που να το επιβλέπει σε περίπτωση ανάγκης.
• Να μην τρέχουν γύρω από το χώρο της πισίνας. Είναι πολύ πιθανό να προκληθεί ατύχημα, αφού σίγουρα θα υπάρχουν νερά στα οποία μπορεί να γλιστρήσουν πολύ εύκολα. Οι πισίνες άλλωστε που πληρούν τις κατάλληλες προϋποθέσεις για παιδιά συνήθως έχουν και τις αντίστοιχες ενδείξεις.
• Ενημερώστε τα πως στην πισίνα απαγορεύονται τα έντονα και ζωηρά παιχνίδια, όπως ακριβώς και οι επικίνδυνες βουτιές που μπορεί να προκαλέσουν δυσφορία και στους υπόλοιπους λουόμενους που απολαμβάνουν εκεί το μπάνιο τους.
• Να ελέγχετε το βάθος της πισίνας. Μη ξεχνάτε ότι αν το παιδί σας είναι πολύ μικρό, υπάρχουν και οι μικρότερες πισίνες που ενδείκνυνται για αυτά και είναι πιο ασφαλείς για την ηλικία τους.
• Ελέγξτε την πισίνα που θα επισκεφτείτε. Ενημερωθείτε για το αν λαμβάνονται όλα τα προληπτικά μέτρα ασφαλείας, εντός και εκτός της πισίνας και κυρίως αν υπάρχει κάποιος επιβλέπων ναυαγοσώστης στο χώρο που κολυμπούν κυρίως τα παιδιά, αλλά και οι μεγάλοι.
• Αν το παιδί σας πάσχει από κάποια δερματολογική πάθηση ή έχει κάποιο ανοιχτό τραύμα στο σώμα του, καλύτερα να αποφύγετε την επίσκεψη στην πισίνα. Καθώς επίσης κι αν γνωρίζετε πως το παιδί σας δεν αισθάνεται καλά.
• Εξηγήστε στο παιδί τις διαφορές της πισίνας και της θάλασσας. Τα οφέλη ενός μπάνιου στη θάλασσα δε μπορούν αν συγκριθούν με εκείνα της πισίνας. Συμφωνείστε μαζί με το παιδί σας σε ποιες περιπτώσεις μπορείτε να επισκέπτεστε μια πισίνα για το μπάνιο σας, ούτως ώστε να μην αποκλείσετε τελείως από τις επιλογές σας το καθιερωμένο μπάνιο στη θάλασσα. Για παράδειγμα όταν ο καιρός δε θα είναι καλός, είναι μια καλή ευκαιρία να προτιμήσετε την πισίνα για το μπάνιο σας.
Σίγουρα το μπάνιο στη θάλασσα είναι πιο κατάλληλο για όλους μας, όχι μόνο για τα παιδιά μας, αλλά μια μικρή εξόρμηση στην αγαπημένη τους πισίνα δε θα τα βλάψει.
Πηγή: Νέα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου