Παρασκευή 29 Ιουνίου 2018

Εκατοντάδες χιλιάδες ανήλικα παιδιά στην υπηρεσία της βιομηχανίας του καπνού

Τουλάχιστον 1.300.000 είναι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας τα παιδιά ηλικίας κάτω των 14 ετών που εξαναγκάζονται να εργάζονται κάτω από εξοντωτικές συνθήκες για λογαριασμό της παγκόσμιας καπνοβιομηχανίας. Οι κυρίαρχες εταιρείες στον κλάδο, όπως η βρετανική BAT, υποστηρίζουν πως κάνουν τα πάντα για να εκλείψει το φαινόμενο της παιδικής εργασίας, αλλά εκτενής έρευνα του Guardian αποκαλύπτει πως ολοένα και περισσότερα παιδιά ιδρώνουν, αντί να μορφώνονται, στις καπνοκαλλιέργειες της Αφρικής, της Λατινικής Αμερικής και της Ινδίας. 

«Στοιχεία από τρεις ηπείρους δείχνουν ότι παιδιά ηλικίας από 14 ετών και κάτω δεν πηγαίνουν στο σχολείο και απασχολούνται σε σκληρές και συχνά επίπονες χειρωνακτικές εργασίες για την παραγωγή του καπνού με τον οποίο γεμίζονται τα τσιγάρα που πωλούνται στη διεθνή αγορά, συμπεριλαμβανομένων των αγορών των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της ηπειρωτικής Ευρώπης», αναφέρει σε ανταπόκρισή της από το Μαλάουι η βραβευμένη ιατρική συντάκτρια της βρετανικής εφημερίδας Σάρα Μπόουζλι. 

Τα παιδιά και οι οικογένειές τους παγιδεύονται σε έναν διαρκή δια-γενεαλογικό κύκλο φτώχειας την ώρα που οι μισθοί στα ανώτατα κλιμάκια της καπνοβιομηχανίας ανέρχονται σε εκατομμύρια δολάρια τον χρόνο. Αδυνατώντας να πάνε στο σχολείο και κατ’ επέκταση να σπουδάσουν, τα παιδιά αυτά βλέπουν τις όποιες ευκαιρίες τους για ένα καλύτερο μέλλον να περιορίζονται δραματικά. Οι καπνοπαραγωγοί για να μπορέσουν να ξεπληρώσουν τα χρέη τους προς τους γαιοκτήμονες, αντί να προσλαμβάνουν εργάτες επί πληρωμή, αναγκάζονται να απασχολούν τα παιδιά τους, αδυνατώντας, ωστόσο, να βγουν από τον φαύλο κύκλο της διαρκούς φτώχειας. 

Αλλά το σκάνδαλο την ευθύνη του οποίου φέρουν άμεσα οι πολυεθνικές του καπνού είναι διπλό γιατί αφορά «την παιδική εργασία αυτή καθαυτή αλλά και το γεγονός ότι τα παιδιά εργάζονται για ένα φονικό προϊόν που τελικά επηρεάζει τα ίδια», επισήμανε η Βέρα Ντα Κόστα ε Σίλβα, επικεφαλής της γραμματείας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τον έλεγχο του καπνού, τον κύριο φορέα ελέγχου και εποπτείας μιας βιομηχανίας που σκοτώνει περισσότερους από επτά εκατομμύρια ανθρώπους τον χρόνο. 
Πηγή: Protagon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου