Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2017

Πόσες ώρες πρέπει να βρίσκονται οι έφηβοι μπροστά σε μια οθόνη;

Οι γονείς βλέποντας τα παιδιά τους να βρίσκονται μπροστά στις οθόνες των υπολογιστών, να χρησιμοποιούν συνεχώς τα κινητά τους τηλέφωνα και να παίζουν videogames αισθάνονται ανησυχία για τις επιπτώσεις που θα έχει στην υγεία του και την ψυχική τους κατάσταση.

Οπως αναφέρει σε δημοσίευμα της η Telegraph ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης ανέλυσαν στοιχεία για 120.000 15χρονους. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι υπάρχει -στην χρήση των διαφόρων συσκευών από εφήβους- ένα χρονικό όριο που όχι μόνο δεν πρέπει να ανησυχεί τους γονείς αλλά είναι πιθανώς και ωφέλιμο για την υγεία των παιδιών τους.

Σύμφωνα με την μελέτη δεν υπάρχει πρόβλημα αν ένας έφηβος βρίσκεται έως τέσσερις ώρες και κάτι (257 λεπτά) τη μέρα μπροστά σε μια οθόνη υπολογιστή, μέχρι δύο ώρες στο κινητό του τηλέφωνο, μία ώρα και 40 λεπτά στις κονσόλες videogames και τρεις ώρες και 41 λεπτά στην τηλεόραση.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι οι γονείς δεν πρέπει να ανησυχούν υπερβολικά, όταν βλέπουν τα παιδιά τους μπροστά σε μια οθόνη, αρκεί να μην «κολλάνε». Όπως λένε, η διασύνδεση με τον ψηφιακό κόσμο βελτιώνει τις επικοινωνιακές ικανότητες, τη δημιουργικότητα και την ανάπτυξη των εφήβων. Ομως οι ερευνητές σπεύδουν να τονίσουν ότι πέρα από τα συγκεκριμένα χρονικά όρια που ορίζει η μελέτη κρύβονται σοβαροί κίνδυνοι όπως ψυχική υπερδιέγερση, αϋπνία, καθιστική ζωή, απομόνωση από φίλους κ.ά. Θα πρέπει επίσης να γίνεται ισορροπημένη χρήση των συσκευών για παράδειγμα, καλό είναι να παίζει ο έφηβος videogames μια ώρα την ημέρα αντί να μην παίζει καθόλου όλη την εβδομάδα και να παίζει 10-12 ώρες σερί την Κυριακή. Επίσης να σημειωθεί ότι η νέα μελέτη δεν εξέτασε τις επιπτώσεις της έκθεσης των εφήβων στην ακτινοβολία που εκπέμπουν οι διάφορες ηλεκτρονικές συσκευές.

Πηγή: protagon

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου