Ο Χασάν είναι πρόσφυγας από τη Συρία ο οποίος έφτασε στην Ελλάδα πριν από έναν χρόνο μαζί με χιλιάδες άλλους συμπατριώτες του. Έπειτα από ένα μακρύ και δύσκολο ταξίδι κατέληξε στη Θεσσαλονίκη, όπου φιλοξενείται σε μία από τις προσφυγικές δομές της πόλης. Ήταν χειρότερα από όσο περίμενε καθώς οι συνθήκες διαβίωσης ήταν και παραμένουν άσχημες στα camp, αλλά ευτυχώς η τύχη τού χαμογέλασε. Οι αλκυονίδες μέρες ήρθαν, τόσο για τον Χασάν όσο και για άλλους 100 και πλέον πρόσφυγες, που βρήκαν ασφαλές καταφύγιο στο Κέντρο Ημέρας Προσφύγων «Αλκυόνη», μια νέα δομή στη Θεσσαλονίκη, που τους παρέχει φαγητό, ρουχισμό, δραστηριότητες για τα παιδιά τους και πολιτισμό.
Ο 30χρονος Σύρος γνώρισε την «Αλκυόνη», που αποτελεί μία πρωτοβουλία της Οικολογικής Κίνησης Θεσσαλονίκης, από τους ανθρώπους της Κίνησης και δεν πίστευε στα μάτια του όταν είδε πόσα πράγματα μπορούσε να κάνει μέσα στο κέντρο και πόσα μπορούσε να θυμηθεί από την πατρίδα, χωρίς να λυπάται και να στεναχωριέται. Ακόμη και να δείξει εμπράκτως την αγάπη του για τη μαγειρική, διδάσκοντας σε Έλληνες πώς να φτιάξουν παραδοσιακά αγαπημένα φαγητά της Συρίας, αλλά και φαγητά που αγαπούν οι περισσότεροι αραβόφωνες. Παρότι ζει σε κέντρο φιλοξενίας, έμαθε να μετακινείται με τη συγκοινωνία και να κατεβαίνει στο κέντρο της πόλης, συγκεκριμένα στην περιοχή της Βαλαωρίτου, στην οδό Ορφανίδου 5 όπου σε τέσσερις ορόφους της πολυκατοικίας στεγάζεται το Κέντρο Ημέρας Προσφύγων «Αλκυόνη».
Μαζί με συμπατριώτες του και πρόσφυγες από άλλες χώρες, ο Χασάν επισκέπτεται κέντρο για να πάρει το πρωινό του, το μεσημεριανό και να συμμετάσχει σε πολλά από τα εργαστήρια που λειτουργούν, όπως αυτό της μαγειρικής, της αφήγησης παραμυθιών, της ανάπτυξης δεξιοτήτων κ.ά.
Η στιγμή όμως που δεν θα ξεχάσει και θα φροντίσει να την ξαναζήσει ήταν όταν πριν από λίγες μέρες τα στελέχη του Κέντρου Ημέρας, στο πλαίσιο της υπηρεσίας που λειτουργεί για την επικοινωνία και τη διαδραστικότητα μεταξύ προσφύγων και τοπικής κοινότητας, διοργάνωσαν εκδήλωση για την προβολή βίντεο με εικόνες της Συρίας και άλλων χωρών πριν από τον πόλεμο.
«Στην πλατεία με τα γιασεμιά…»
Στη διάρκεια της προβολής οι πρόσφυγες, μεταξύ αυτών και ο Χασάν, είχαν την ευκαιρία να ξαναζήσουν στον τόπο τους μέσα από τις εικόνες που είδαν, να γελάσουν, να θυμηθούν και να μοιραστούν με τους παρευρισκόμενους Έλληνες ιστορίες από τη χώρα τους σε καιρό ειρήνης. «Η διαδραστική εκδήλωση τους εντυπωσίασε πολύ. Τη χάρηκαν και την απόλαυσαν. Όμως το πιο εντυπωσιακό ήταν πως οι άνθρωποι αυτοί δεν στενοχωρήθηκαν, δεν έκλαψαν, αλλά νοστάλγησαν τον τόπο τους, την πατρίδα τους και ένιωσαν την ανάγκη να μας πουν τις ιστορίες τους» τόνισε μιλώντας στη «Θ» η υπεύθυνη του Κέντρου Ημέρας «Αλκυόνη» Ελεονώρα Ζώτου. Ανέφερε ότι ο Χασάν και άλλοι βρήκαν την ευκαιρία να μας πουν πώς ζούσαν, πώς περνούσαν πριν από τον πόλεμο και να αφηγηθούν γλυκές και πικρές ιστορίες, όπως έχουμε όλοι.
«Χαρακτηριστικά ο Χασάν όταν είδε τις εικόνες από την πόλη του, μας είπε στη συνέχεια ωραία πράγματα. Ήταν από καλή οικογένεια, βιοτέχνης στο επάγγελμα. Όταν μάλιστα είδε εικόνες από κεντρικά σημεία της πόλης του, μας είπε ότι μία από τις πλατείες ήταν η αγαπημένη του, όπου σύχναζε με τους φίλους τους και τις παρέες του. Μας είπε ότι ήταν πολύ όμορφη γιατί μύριζε παντού γιασεμιά…» σημείωσε η κ. Ζώτου και πρόσθεσε πως οι άνθρωποι αυτοί λυπούνται για την κατάσταση στην οποία βρέθηκε η χώρα τους, αλλά είπαν πως αν τα πράγματα αλλάξουν κάποια μέρα θα ήθελαν να ξαναγυρίσουν. Πάντως σύμφωνα με την ίδια, οι πρόσφυγες αυτό που θέλουν προς στιγμήν είναι να φύγουν από την Ελλάδα για κάποια άλλη χώρα της Ευρώπης, όπου πιστεύουν ότι θα ζήσουν καλύτερα.
Μισθώνουν διαμερίσματα σε οικογένειες
Εκτός όμως από τις παροχές που προσφέρει σε ημερήσια βάση, η «Αλκυόνη» δίνει τη δυνατότητα σε οικογένειες προσφύγων να φιλοξενηθούν για ένα μεγάλο διάστημα σε διαμερίσματα. «Αυτήν τη στιγμή νοικιάζουμε διαμερίσματα σε τέσσερις οικογένειες με παιδιά, τις οποίες επιλέξαμε γιατί αντιμετωπίζουν ειδικά προβλήματα» επισήμανε η υπεύθυνη του Κέντρου και εξήγησε ότι είναι άνθρωποι με προβλήματα υγείας, άλλοι είναι ηλικιωμένοι και δεν μπορούν να ζήσουν στα camp.
Η κ. Ζώτου σημείωσε ακόμη πως σε τακτά χρονικά διαστήματα τα σπίτια αλλάζουν χέρια, καθώς οι οικογένειες φεύγουν με τη διαδικασία της μετεγκατάστασης σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. «Τους δίνουμε προσωρινό καταφύγιο, καθώς οι περισσότερες περιμένουν να φύγουν σύντομα. Και για όσο διάστημα μένουν στα σπίτια έρχονται και στο Κέντρο για φαγητό, ρουχισμό, για ψυχοκοινωνική στήριξη, αλλά και για να απασχολήσουν δημιουργικά τα παιδιά τους» υπογράμμισε η ίδια.
Στο πλαίσιο μάλιστα των δράσεων κοινωνικής ένταξης που υλοποιεί το Κέντρο Ημέρας Προσφύγων «Αλκυόνη» θα ξεκινήσει τις επόμενες μέρες και ομάδα αφήγησης παραμυθιών που απευθύνεται σε ενήλικες αφγανούς πρόσφυγες αλλά και Έλληνες. Διοργανώνεται από τον ψυχοκοινωνικό τομέα του Κέντρου σε συνεργασία με τη Ροδάνθη Δημητρέση, αφηγήτρια, και την ομάδα Action Art, με στόχο τη γνωριμία, συνεργασία και προώθηση της ένταξης των προσφύγων στην ελληνική κοινωνία.
Σε οκτώ συναντήσεις γεμάτες παραμύθια, οι πρόσφυγες θα μοιραστούν ιστορίες που μιλούν για τον τωρινό τόπους τους, τον αλλοτινό και τον τόπο της καρδιάς τους. Η αφήγηση θα γίνεται στη μητρική τους γλώσσα, ενώ θα συνοδεύεται από μετάφραση.
Εγκαινιάζεται αύριο το Κέντρο
Τα εγκαίνια του Κέντρου Ημέρας Προσφύγων «Αλκυόνη» θα γίνουν αύριο Τρίτη 21 Φεβρουαρίου στις 12 το μεσημέρι, παρουσία του προσωπικού και των στελεχών της Οικολογικής Κίνησης Θεσσαλονίκης, καθώς αποτελεί πρωτοβουλία της, μέσα από την οποία αποδεικνύει έμπρακτα την κοινωνική αλληλεγγύη και την ανθρωπιστική βοήθεια προς τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη, όπως οι πρόσφυγες, οι άστεγοι κ.λπ.
Το Κέντρο στεγάζεται σε τέσσερις ορόφους σε πολυκατοικία της οδού Ορφανίδου 5, στην αρχή της οδού Βαλαωρίτου, ενώ αναπτύσσει δραστηριότητες με στόχο του να καλύψει βασικές ανάγκες των προσφύγων που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στη χώρα μας, και ειδικότερα των πιο ευάλωτων περιπτώσεων.
Ειδικότερα, οι υπηρεσίες που προσφέρει η «Αλκυόνη» από Δευτέρα έως Παρασκευή 10.00 – 16.00 είναι:
* Διανομή πρωινού και μεσημεριανού σε 100 άτομα ημερησίως.
* Παροχή ρουχισμού και υπόδησης.
* Δυνατότητα πλυσίματος και στεγνώματος ρουχισμού.
* Ψυχοκοινωνική υποστήριξη.
* Παροχή στέγης περιορισμένου χρονικού διαστήματος σε μικρό αριθμό διαμερισμάτων.
* Σεμινάρια -εργαστήρια ανάπτυξης δεξιοτήτων.
* Διοργάνωση δράσεων και εκδηλώσεων με στόχο την πολιτιστική ανταλλαγή, την επικοινωνία και τη διαδραστικότητα μεταξύ προσφύγων και τοπικής κοινότητας.
Υπενθυμίζεται ότι το Κέντρο επιδιώκει τη διασύνδεση με άλλες οργανώσεις της πόλης και τη δημιουργία ενός δικτύου αλληλοενημέρωσης, αλληλοτροφοδότησης και ευρύτερης συνεργασίας. Όσον αφορά τη χρηματοδότησή του, το μεγαλύτερο μέρος της καλύπτεται από την Diakonie Katastrophenhilfe και το υπόλοιπο από άλλες οργανώσεις στο εξωτερικό.
Μ. Τρεμόπουλος: «Το Κέντρο είναι νίκη των πολιτών και της αλληλεγγύης»
Κληθείς να μιλήσει για το Κέντρο Ημέρας Προσφύγων, ο Μιχάλης Τρεμόπουλος, ένας εκ ων ιδρυτές της Οικολογικής Κίνησης Θεσσαλονίκης, τόνισε ότι η δομή αποτελεί ήδη μια νίκη της κοινωνίας των ενεργών πολιτών και της αλληλεγγύης. «Φτιάχτηκε από τους ανθρώπους που έδωσαν τη μάχη του ανθρωπισμού στα σύνορα, εκεί όπου το κράτος ήταν ανύπαρκτο και οι πρόσφυγες του πολέμου είχαν την ανάγκη μας. Δεν αρκούσαν οι εκατοντάδες τόνοι με τα ρούχα και τα τρόφιμα, οι εκατοντάδες χιλιάδες μερίδες του ζεστού φαγητού» αναφέρει χαρακτηριστικά. Προσθέτει ακόμη πως με τη συγκολλητική ουσία του πραγματικού ενδιαφέροντος για το συνάνθρωπο, δεν περιμέναμε τους επίσημους και τα κονδύλιά τους αλλά αναζητήσαμε πηγές στήριξης στο εξωτερικό. Και φτιάξαμε, μέσα στην πόλη πια, έναν χώρο όπου προσφέρουμε υπηρεσίες και αγαθά όχι μόνο σε πρόσφυγες αλλά και σε άστεγους. Μόνο με το Κέντρο αυτό δεν λύνουμε το προσφυγικό και δεν σταματούμε τον πόλεμο, αλλά δείχνουμε το δρόμο της έμπρακτης αλληλεγγύης» υπογράμμισε ο κ. Τρεμόπουλος.
Της Φανής Σοβιτσλή
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Θεσσαλονίκη» την Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2017
Πηγή: Μακεδονία
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου