Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2017

Μαθήματα κινηματογράφου και ζωής

«Αν θέλει κάποιος να δει πώς γεφυρώνονται ηλικίες, διαφορετικότητες, αντιφάσεις και κοινωνικές αντιξοότητες, επιβάλλεται να παρακολουθήσει το ένα και μόνο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους στον Πύργο. Η διάχυσή του στην κοινωνία της πόλης και η ακτινοβολία του στο διεθνές κοινό και σε όλον τον κόσμο το καθιστούν έναν από τους πιο χρήσιμους και δημιουργικούς θεσμούς της χώρας και πέρα από αυτήν...

»Το φεστιβάλ αποτελεί υπόδειγμα για όλους εμάς, για τους θεατές, τους δημιουργούς και τους πολίτες. Ειδικά σήμερα, η διοργάνωση γεννά αισιοδοξία σε μια πολύ δύσκολη στιγμή της ιστορίας μας». Η διακήρυξη των μελών της Διεθνούς Κριτικής Επιτροπής είναι ενδεικτική για τη σημασία του θεσμού. Το 20ό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους και η 17η Ευρωπαϊκή Συνάντηση Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας Camera Zizanio ολοκληρώθηκαν το βράδυ του Σαββάτου (2-9/12/17).

Η τελετή απονομής πραγματοποιήθηκε, για πρώτη φορά, στο ιστορικό θέατρο «Απόλλων» στο κέντρο του Πύργου, που λειτουργεί ως κινηματογραφική αίθουσα αλλά δεν καλύπτει τις ανάγκες της διεθνούς διοργάνωσης, καθώς η χωρητικότητα δεν επαρκεί, ενώ έχει πολλά χρόνια να ανακαινιστεί. Ωστόσο ήταν κατάμεστο με το πιο ενθουσιώδες κοινό, παιδιά και εφήβους από όλη την Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο, που παρουσίασαν τις ταινίες τους μαζί με επαγγελματίες του είδους.

Και φυσικά συμμετείχαν στα εκπαιδευτικά προγράμματα του φεστιβάλ, τα οποία εξελίσσονται όλο το έτος στα σχολεία που συμμετέχουν στα Εργαστήρια Κινηματογραφικής Δημιουργίας. Εκεί τα παιδιά, από νήπια μέχρι εφήβους του Λυκείου, μυούνται στα μυστικά της 7ης τέχνης, αναπτύσσουν τις δεξιότητές τους και μαθαίνουν να συνεργάζονται, να λειτουργούν αλληλέγγυα και να θέτουν κοινούς στόχους ως ομάδες, κάτι που σπανίζει, δυστυχώς, στην κοινωνική τους ζωή.

Αξιοθαύμαστη ήταν λοιπόν η νεαρή εκπρόσωπος από την ομάδα του Λυκείου των Κυθήρων, που ανέβηκε στη σκηνή του «Απόλλωνα» για να παραλάβει τη Μνεία από τον «Συνήγορο του Πολίτη» και το Βραβείο της «Σχολής Σταυράκου» για την ταινία τους «Χελιδόνια».

«Στα Κύθηρα δεν έχουμε κινηματογραφική αίθουσα και ήταν λίγο περίεργο για εμάς να γυρίσουμε μια ταινία και να μάθουμε την τέχνη του σινεμά. Η ιδέα μάς άρεσε για να αναπληρώσουμε το κενό και ελπίζουμε στο μέλλον να φτιαχτεί μια αίθουσα...» είπε και απέσπασε το θερμό χειροκρότημα.

Αλλά και τη δέσμευση της υπουργού Πολιτισμού: «Θα βοηθήσουμε να φτιαχτεί ένας κινηματογράφος στα Κύθηρα» είπε η Λυδία Κονιόρδου, η μόνη υπουργός Πολιτισμού που έχει παρευρεθεί μέχρι σήμερα στο φεστιβάλ (εκτός από τους υφυπουργούς Πολιτισμού Πέτρο Τατούλη και Αντζελα Γκερέκου). Μάλιστα, του έφερε και δώρα: την αύξηση κατά 25% της επιχορήγησης και την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης.

«Οταν πριν από 20 χρόνια το φεστιβάλ έκανε τα πρώτα του βήματα σ’ αυτήν την πόλη, λίγοι μπορούσαν να φανταστούν ότι θα αποτελούσε διεθνές σημείο αναφοράς για την κινηματογραφική κουλτούρα και εκπαίδευση. Είναι κορυφαίο παράδειγμα τι μπορούμε να πετύχουμε όταν έχουμε όραμα και στόχους. Οι άνθρωποί του το επιβεβαιώνουν περίτρανα και στον Πύργο και στην Αμαλιάδα πλέον.

»Σήμερα βρίσκομαι εδώ για να ανακοινώσω την απόφασή μας για την ολόπλευρη στήριξη του θεσμού από το υπουργείο Πολιτισμού.

»Από το 2018 αυξάνουμε κατά 25% την οικονομική υποστήριξη και υπογράφουμε προγραμματική σύμβαση με το φεστιβάλ για τη διασφάλιση της λειτουργίας και την περαιτέρω ανάπτυξή του. Ετσι θα απαλλάξουμε τον θεσμό από την ετήσια αγωνία της επιβίωσης και θα συμβάλουμε στη συνεχή ενδυνάμωση του φεστιβάλ σε όλα τα επίπεδα. Εκφράζουμε τα θερμά μας ευχαριστήρια και την πίστη μας στα νέα παιδιά…» είπε.

Αναφερόμενος στα εικοσάχρονα του φεστιβάλ, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του, Δημήτρης Σπύρου, που μαζί με τον Νίκο Θεοδοσίου και τον Χρήστο Κωνσταντόπουλο δημιούργησαν τον θεσμό, εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς την υπουργό Πολιτισμού για την άμεση καταβολή της επιχορήγησης και υπογράμμισε: «Μπαίνοντας στην τρίτη δεκαετία, υπάρχουν πολλά ακόμα να γίνουν. Υπάρχει ανάγκη για περισσότερους χώρους, αλλιώς το φεστιβάλ δεν θα έχει τη δυνατότητα να αναπτυχθεί.

»Ωστόσο φέτος βοήθησε ο νέος Δημοτικός Πολιτιστικός Πολυχώρος της Αμαλιάδας και βέβαια το “Cine Cinema” της πόλης, που είναι ο καλύτερος κινηματογράφος της Ελλάδας. Εύχομαι σε όλους μας μια καλύτερη και ακόμα πιο δημιουργική δεκαετία…».
Τα βραβεία

● Βραβείο Καλύτερης Ταινίας μεγάλου μήκους: «Μέρες της φράουλας» του Βίκτορ Ερικσον -(συμπαραγωγή Σουηδίας-Πολωνίας), με θέμα τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας αλλοδαπών εργατών σε μια φάρμα συγκομιδής φράουλας της Σουηδίας. Αποδεικνύοντας πως ακόμα και στο κοινωνικό κράτος της Σουηδίας μπορεί κανείς να βρει μια Μανωλάδα.

● Βραβείο Σκηνοθεσίας Ταινίας μεγάλου μήκους: «Το ροκ συγκρότημα του χωριού» της Ρίμα Ντας από την Ινδία, η οποία ήταν παρούσα και το παρέλαβε συγκινημένη, μαζί με το βραβείο καλύτερης γυναικείας ερμηνείας για τη μικρή πρωταγωνίστριά της, Μπανίτα Ντας.

● Βραβείο Σεναρίου: «Μικρό λιμάνι» της Ιβέτα Γκρόφοβα (Σλοβακία, Δημοκρατία της Τσεχίας, Ουγγαρία), που βασίζεται σε αληθινά γεγονότα και περιγράφει την αδιαφορία μιας νεαρής μητέρας για τη δεκάχρονη κόρη της που ζει σε συνθήκες εγκατάλειψης. (Αναλυτικά τα βραβεία στο olympiafestival.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου